Karadeniz Ereğli açıklarında Sarıkamış Harekatı’nı destekleyecek malzemeleri taşırken Ruslar gemileri tarafından batırılan 3 geminin şehit mürettebatı için anma töreni düzenlendi. Rus gemilerince 7 Kasım 1914’te batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anısına Ereğli Belediyesince Devrim Bulvarına yaptırılan “Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı” önünde anma programı gerçekleştirildi.  Protokol üyeleri tarafından konulan çelengin ardından saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.

 EN DRAMATİK OLAYLARDAN BİRİ

 

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal burada yaptığı konuşmada, Sarıkamış Hareketi’nin Türk tarihinin en dramatik olaylardan biri olduğunu söyledi. Şehit kahramanları saygı, rahmet ve şükranla andıklarını belirten Uysal şu ifadelere yer verdi: “Kafkas Cephesi’ne yardım götüren nakliye gemilerinin batırılması sonucunda şehit olan isimsiz kahramanın anısını yaşatmak, bu toprakların ne zor şartlarda vatan haline getirildiğini hatırlatmak maksadıyla inşa edilen bu anıt, geçmişi bilmeyenlerin geleceğini de yönlendiremeyeceği gerçeğinin net ifadesidir”

 

DAVETLİLER KATILDI

 

Törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Protokol üyeleri daha sonra Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına ait TCG Kilimli Karakol gemisi ile gemilerin battığı belirtilen alanda denize çelenk bıraktı.

 

GEMİLERİN BATIRILDIĞI OLAY

 

Ereğli Belediyesinin derlediği bilgiye göre, 3 gemi Ruslar tarafından şöyle batırıldı: “Harbiye Nazırı Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar’la savaşmak için Kafkas Cephesi’ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış’ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa, verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış’taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı. Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi, İstanbul’dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı’na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı’na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı biçimde Sarıkamış’a ulaşacaktı. Söz konusu 3 gemi, Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak’taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914’te 3 yük gemimiz Sarıkamış’a götürülen malzemelerle çok kısa süre içinde denize gömüldü.”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)