TMMOB Maden Mühendisleri Odası ocaklardaki önlemsizliğe dikkat çekti.

MADENCİLİK ZOR SEKTÖR: Oda Başkanı Kaymakçı, kamu ve özel ocaklarda meydana gelen ölümlü kazaları gündeme taşıyarak "yeraltı kömür madenciliği, doğası gereği içerdiği riskler nedeni ile dünyanın her yerinde planlama, yatırım ve üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar çok özel önlemler, donanım, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en ağır iş kollarından birisidir" dedi.

DENETİM MEKANİZMALARI GÜÇLENDİRİLMELİ: Kazaların oluş nedenlerini tam olarak belirlemeden çözüm bulmak mümkün değil. Kâr hırsının öne çıktığı, denetimlerin yeterince yapılmadığı, eğitimin, bilgi birikiminin ve deneyimin önemsenmediği bir ortamda kazaları önlemek neredeyse imkansız. İş kazalarının önlenebilmesi için yasal mevzuatlarda yapılacak düzenlemelerle iş yerlerindeki denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekirken, meslek odalarının görüşleri dikkate alınmadan, 15 Ağustos 2009 tarihinde çıkarılan yönetmelikle İş Güvenliği Uzmanlığı ve eğitimi piyasalaştırılmış ve ticarileştirilmiştir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak  Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, yaptığı  basın açıklamasında maden ocaklarında son yaşanan kazalanda yaşamını yitirerek şehit olan maden işçilerini andığını ifade ederken, sektörün sorunlarını da dile getirdi. Kaymakçı. maden kazalarının önlenebilmesi için sayısız basın açıklaması yaptıklarını ama buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını bir kez daha vurguladı.
Kaymakçı açıklamasında şöyle dedi:

ŞEHİTLERE ANMA
"Geçtiğimiz hafta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait ocaklarda göçük nedeniyle 2, özel bir ocakta kontrolsüz dinamit patlatılması nedeniyle 1 işçi olmak üzere, toplam 3 maden emekçisi hayatını kaybetti. Yaşadığımız bu kazalarla birlikte 2009 yılı içerisinde havzada meydana gelen iş kazalarında, TTK' da 6, özel ocaklarda ve kaçak ocaklarda 10 kişi olmak üzere toplam 16 maden işçisi hayata gözlerini yumdu. Ülkemiz sanayisinin vazgeçilmez girdilerinden ve havzanın geçim kaynaklarından biri olan taşkömürünü yerin derinliklerinden yaşamları pahasına çıkartmak için mücadele ederken hayatlarını kaybeden maden işçilerini saygıyla anıyor, kederli ailelerine ve tüm madencilik camiasına başsağlığı diliyoruz"

MADENCİLİK
SEKTÖRÜ KÜÇÜLDÜ
"Maden Mühendisleri Odası olarak, madencilik sektöründe meydana gelen veya gelebilecek olası kazalarla ilgili defalarca açıklama yapılmış ve her açıklamada, kazaların yeniden yaşanmaması için alınması gereken önlemleri dile getirmiştik. Bu anlamda bir kez daha hatırlatma yapılmasında yaşamsal bir yarar görmekteyiz. Bilindiği gibi yeraltı kömür madenciliği, doğası gereği içerdiği riskler nedeni ile dünyanın her yerinde planlama, yatırım ve üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar çok özel önlemler, donanım, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en ağır iş kollarından birisidir. Ülkemizdeki madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bu bilgi ve deneyime ulaşması uzun yıllar gerektirmiştir. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren uygulanan neo-liberal politikalar sonucunda kamunun faaliyet alanları daraltılarak madencilik sektörü yarı yarıya küçültülmüş, uzun yıllar gerektiren bilgi ve deneyim birikimi de darmadağın edildi ve ediliyor. Böylelikle bir yandan ülkemiz madencilik kamu kuruluşlarındaki 'mevcut üretim kültürünün ve birikiminin' bir anlamda reddedilmesi, bu alanların yetersiz ve deneyimsiz özel kuruluşlara bırakılması bu yapılırken kamusal denetimin de iyice gevşetilmesi böylesi kazalara davetiye çıkarıyor"

HIRSIN SEBEBİ KÂR
"Yaşanan son kazalar madencilikte eğitimin ve bilgi birikiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Dolayısıyla böylesine zor ve riskli işkolunda çalışanların sağlığı ve güvenliği, alınacak önlemler, yapılacak yatırımlar ve denetimler son derece önemli. Ayrıca, kazaların oluş nedenlerini tam olarak belirlemeden çözüm bulmak mümkün değil. Kâr hırsının öne çıktığı, denetimlerin yeterince yapılmadığı, eğitimin, bilgi birikiminin ve deneyimin önemsenmediği bir ortamda kazaları önlemek neredeyse imkansız. İş kazalarının önlenebilmesi için yasal mevzuatlarda yapılacak düzenlemelerle iş yerlerindeki denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekirken, meslek odalarının görüşleri dikkate alınmadan, 15 Ağustos 2009 tarihinde çıkarılan yönetmelikle İş Güvenliği Uzmanlığı ve eğitimi piyasalaştırılmış ve ticarileştirilmiştir. Dolayısıyla 'ülkeyi Pazar', 'devleti tüccar', 'yurttaşı müşteri', iş kazalarında hayatlarını kaybedenleri 'üretim kaybı' konumuna getirmeyi amaçlayan yasal ve kurumsal düzenlemeleri kabul etmiyoruz"

GÖREVE DAVET
"Ölümlere, yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olan kazaların önlenebilmesi için öncelikle insana ve insan emeğine değer veren politikalar temel ilke olarak hayata geçirilmeli. Kazaların önlenebilmesi amacıyla madencilik kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, sendikaların ve madencilik sektörünün bilgi ve birikimini bünyesinde taşıyan Maden Mühendisleri Odası ile diğer ilgili tarafların birlikteliği çok önemli. Bu düşüncelerle ilgilileri bir kez daha göreve davet ediyoruz.