Devrek'te yayımlanan günlük Bölge Haber Gazetesi'nin paralı kültür-sanat eki olarak yayınlanan "Kültür ve Edebiyat Dergisi Şehir", Aralık 2009 tarihli 51'inci sayısıyla birlikte 6'ncı yayın yılına girdi.
Devrekli Şair Rüştü Onur'un, 12 Eylül 1940 tarihinde dostu Necati Cumalı'ya yazdığı mektubunda, "Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir'de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak? Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak" diyordu.
Ama Rüştü Onur, çıkarmayı çok istediği "Şehir" dergisini, ömrü yetmediği için çıkaramamıştı. Rüştü Onur'un bu isteğini vasiyet kabul eden şairler; Fahrettin Koyuncu, İbrahim Tığ ve Orhan Tüleylioğlu, O'nun ölümünün 62'nci yılı olan 2 Aralık 2004'de "Şehir"i çıkarmaya başladı. Şehir, Aralık 2009'de 51'inci sayısıyla 6'ncı yayın yılına girdi.
28 sayfalık dergide; Eleştirmen-Yazar Mehmet Yaşar Bilen, "Rüştü Onur'u Hatırlamak" başlıklı yazısıyla, 67 yıl önce aramızdan ayrılan Devrekli Şair Rüştü Onur'un sanatını, şiirlerini konu edinirken, Ayten Mutlu da "Bir Demet Papatya" başlıklı yazısında Rüştü Onur'un yaşamından ve şiirlerinden kesitler veriyor. Bülent Güldal da "Dünyanın Dört Yol Ağzındaki Şair: Rüştü Onur" başlıklı yazısında, Rüştü Onur'un 22 yaşında yaşama veda edişini ve O'nun şiirlerindeki izlekleri anlatıyor. Mithat Yaban ise, "Rüştü Onur" başlıklı yazısında Rüştü Onur'un kitabının 1956 yılında ilk kez Salah Birsel tarafından, ikinci basımının da Devrekli hemşehrilerinin özverisiyle basıldığını belirterek, Onur'un yaşadığı dönemdeki şair dostlarıyla ilişkilerini irdeliyor. M.Mahzun Doğan da "Sevgilim, Kentler'de Zonguldak" başlıklı yazısında, Zonguldaklı şair ve yazarlara değiniyor.
Ahmet Uysal "Tekirdağ Mavi Gözlü Kent" başlıklı yazısında, Öksel Demir, M.Mahzun Doğan, Hilmi Haşal'ın kitaplarına değinerek, İda'nın eteklerine götürüyor insanı. Abdullah Şanal "Öteyüz'ün Ötesi" başlığını içeren yazısında anı-anlatı türünden örnek verirken, Mehmet Özçataloğlu, İsmail Biçer'in "Sesizlik Kuyusu/Kuyunun Sessizliği", Osman Günay "Cinozoğlu, Gerçekliğin Yırtığından Bizi Baktırmaya Devam Ediyor" başlıklı yazısında şair H.Avni Cinozoğlu'nun "Mükafat"ını, Hasan Akarsu da, Mehmet Tanju'nun "Çağını Yakalayanlar" isimli yeni kitaplarını tanıtıyor.
Dergide, F.Ünsal Eliaçık'ın "Asmalarda Gözüm", Erhan Tığlı'nın "Değerli Sandık" isimli öyküleri, H.İhsan Sözmez'in de " Yalnız Bir Şiir"  denemesiyle yer alıyor.
Baki Yiğit de, ABD'li şair Charles Simic'ten yaptığı iki şiir çevirisiyle katkı koyuyor dergiye.
Derginin şairleri; Rüştü Onur "Hülasa/İtiraf", S.Salih Gör "Yaşlılık Lied'leri", Talat Avcı "Haber", Hakan Kartal "Misket Zamanı", Rezzan Erton "Lacivert", Nuri Dağdelen "Basmahane Garında", Mehmet Rayman "İm", Arzu Alır "Bulanık", Nalan Çelik "Aşka Yürüyen", Oğuzhan Soykan "Bu Yüzden", Tahsin Şentürk "Trennağme",  Hayati Çıtaklar "Ayran Yorgunu", İlker Gören "Sürgünde",  Utku Kaygusuz "Post Mortem", Gazanger Eryüksel "Genel Greve Doğru", Ferhad Gülsün "Adı Yaşamaksa", isimli şiirleriyle, şiir tadında bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını.