Ereğli Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri'nin 2009 yılında hızlandırdığı 2010 yılında da sonuç almak istediği projeler Ereğli'nin yıllardır bekleyen önemli sorunlarının çözümüne neden olacak.

TERMİNAL ALANI: Belen Yenimahalle sınırları içerisinde 17 bin 500 m2'lik alan imar planlarında terminal alanı olarak kabul ve tasdik edildi. Bu alanın kamulaştırılmazsının ardından projeleri yapılarak 2010 yılında temel atma çalışmalarına başlanacak.

MEZARLIK ALANI: Belen Mahallesi içerisinde 102 bin 255 m2'lik mezarlık alanının kamulaştırılma süreci devam ediyor. Mal sahipleri ile yapılan görüşmelerde şuana kadar 50 bin m2'lik hisse sahibi ile anlaşma sağlandı, diğer hisse sahipleri ile de görüşmeler sürüyor. Her mezara ada ve parsel numaraları verilerek planlı mezarlık alanı elde edilecektir.

GIDA TOPTANCILARI ALANI: Belen Yenimahalle sınırları içerisinde 15 bin m2'lik alan imar planlarında Gıda Toptancıları Alanı olarak kabul ve tasdik edilmiş olup, onaylanan imar planları kapsamında Gıda Toptancılarına bu kısımda bulunan arsaları satın alarak ayrılan bu alana taşınmaları konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır.

İKİNCİ EL OTO GALERİCİLERİ ALANI: Belen Yenimahalle'de yaklaşık 20 bin m2'lik alan imar planlarında İkinci El Oto Galerileri Alanı ilan edildi, onaylandı imar planı kapsamında şehir merkezinde bulunan oto galericilerinin bu alana taşınması için uyarılar yapıldı.

İmar ve Şehircilik İşleri'nin 2009 yılında yaptığı 2010 yılında da yapmayı planladığı çalışmalar açıklandı. Çalışmalar içerisinde yeni terminal alanı, yeni mezarlık ve gıda toptancıları ve ikinci el oto galerileri projeleri de önemli bir yer tutuyor. Ereğli Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğünün planlama ve kamulaştırma sürecindeki yeni terminal alanı, yeni mezarlık alanı, gıda toptancıları ve ikinci el oto galericileri projelerinin son detayları şu şekilde açıklandı.

PLANLAMA VE KAMULAŞTIRMA YENİ TERMİNAL ALANI
2009 yılı Ekim ayı Meclis toplantısında İlçemiz Belen Yenimahalle sınırları içerisinde yaklaşık 17 bin 500 m2'lik alan imar planlarında Terminal Alanı olarak kabul ve tasdik edilmiş olup, onaylanan imar planları kapsamında 17 bin 500 m2'lik kısmın kamulaştırılması için Belediye Encümen Kararı alınarak, kamulaştırma işlemlerine başlanılmıştır. Kamulaştırma işlemleri halen devam etmektedir. Kamulaştırma işlemlerinin sonuçlanmasından sonra projeleri yapılarak 2010 yılında temel atma çalışmalarına başlanacaktır.

İLAVE REVİZYON İMAR PLANLARI
İlçemiz ilave revizyon imar planı işi belediyemizin İller Bankasına vermiş olduğu yetkiye istinaden 17 Şubat  2009 tarihinde ihale edilmiştir. Yüklenici ile 30 Mart 2009 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. İmar planı sözleşmeye göre 3 aşamada hazırlanacaktır. 1.Aşamada Araştırma ve değerlendirme aşaması, 2.Aşamada 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Planı aşaması, 3.Aşamada 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planı aşaması'dır. Şu anda ilk aşamada yüklenici tarafından hazırlanıp, İller Bankasına sunulmuştur. 1.Aşamada uygun görüldükten sonra 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Planı yapımı için başlama verilecektir. Nazım İmar Planı çalışması büroda ve yerinde incelendikten sonra yapılacak çalışmalarla sonuçlandırılacaktır. Nazım İmar Planı sonuçlandırıldıktan sonra 1/ 1000 ölçekli Uygulama İmar Planına başlama verilecektir. Bu durumda 1 / 1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının şekillenmesi bu günden itibaren 3,5- 4 ay süre alacak olup, 2010 yılında tamamlanarak onaylanması beklenmektedir. Söz konusu İlave-Revizyon imar planı işinin her aşamasından Belediyemizce İller Bankasına verilen yetki doğrultusunda İller Bankasınca büro ve yerinde kontrolleri yapıldıktan sonra Belediyemize planlar teslim edilecek olup, Belediyemizce bu planlar İmar Komisyonunda görüşüldükten sonra Meclis tarafından karara bağlanarak onaylanacaktır.
Onay işleminden sonra yasa gereği 1 ay müddetle askıya çıkartılarak askı müddeti sonunda yapılacak itirazlar aynı usuller çerçevesinde incelenerek İller Bankasına iletilecek ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra tekrar Meclis tarafından onaylanarak kesinleşecektir. Planın her aşamasında yetki öncelikle İller Bankasında olup, İller Bankasınca planlar incelenerek onaylanmadan Belediyemize yüklenici tarafından teslim edilmeyecektir.

YENİ MEZARLIK ALANI

İlçemiz Belen Mahallesi sınırları içinde 102 bin 255 m2'lik Yeni Mezarlık Alanının imar planlarına göre kamulaştırılması için, Belediye Encümen kararı alınmış, Kıymet Takdir Raporları hazırlanarak mal sahipleri ile anlaşma yolu ile kamulaştırma görüşmeleri yapılmıştır. Mal sahipleri ile yapılan görüşmelerde şu ana kadar yaklaşık 50 bin m2'lik hisse sahibi ile anlaşma tutanağı imzalanmış ve diğer hisse sahipleri ile görüşmeler devam etmektedir.
102 bin 255 m2'lik alanın tamamının anlaşmaları imzalandıktan sonra tapuda Belediyemiz adına tescil edildikten sonra parsellerin ifraz-tevhid işlemleri yapılacaktır. Yapılacak ifraz ve tevhid işlemleri her mezar yeri ayrı parsel olarak ayrılarak, her mezara ada ve parsel numaraları verilerek planlı mezarlık alanı elde edilecektir.
Ayrıca Mezarlık alanı içinde Şehitlik ayrılmış olup, yine bu kısımda parsel parsel ayrılarak planlı yapılacaktır. Böylelikle hem tüm hizmetleri Cami, Şadırvan, WC, Mescit İdare, Otopark gibi kendi içinde çözümlenmiş hem de parselasyon planları hazırlanarak her parsele ayrı ayrı ada ve parsel numaraları verildiğinden bilgisayar ortamında idareden her mezar için bilgilere rahatlıkla ulaşılabilecektir.

GIDA TOPTANCILARI ALANI
2009 yılı Ekim ayı Meclis toplantısında İlçemiz Belen Yenimahalle sınırları içerisinde yaklaşık 15 bin m2'lik alan imar planlarında Gıda Toptancıları Alanı olarak kabul ve tasdik edilmiş olup, onaylanan imar planları kapsamında İlçemizde bulunan Gıda Toptancılarına bu kısımda bulunan arsaları satın alarak ayrılan bu alana taşınmaları konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır.

İKİNCİ EL OTO GALERİCİLERİ ALANI

2009 Yılı Ekim ayı Meclis toplantısında İlçemiz Belen Yenimahalle sınırları içerisinde yaklaşık 20 bin m2'lik alan imar planlarında İkinci El Oto Galericileri alanı olarak kabul ve tasdik edilmiş olup, onaylanan imar planı kapsamında şehir merkezinde bulunan İkinci El Oto Galericilerinin bu kısımda bulunan arsaları satın alarak ayrılan bu alana taşınmaları konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır.