Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, kan bağışının gönüllülük esasına dayandığını belirterek, "Biz ne kadar kan aldığımıza değil ne kadar çok kan bağışçısı kazandığımıza bakıyoruz." dedi.

Can, Terakki Mahallesi'nde yaptırılan ve İstanbul Beşiktaş'taki terör saldırısında şehit düşen Hasan Bilgin'in adı verilen kan biriminin açılış töreninde yaptığı konuşmada, hayırlı bir işe imza attıklarını söyledi.

Zonguldak'ın yıllık kan bağışı hedefinin 20 bin ünite olduğunu ifade eden Can, bu hedefin aşıldığını kaydetti. Can, Türkiye'nin bundan 10 yıl önce kan ihtiyacının 1 milyon 500 bin ünite civarında olduğunu ancak o yıllarda bunun yüzde 30'unun karşılanabildiğini anlattı.

Türkiye'de bugün kan ihtiyacının 2 milyon 500 bin ünite olduğunu, bunun yüzde 90'ının karşılanır duruma gelindiğini kaydeden Can, "Kan insanlardan zorla alınan bir şey değil ve zorunlu kan almayı kaldırdık. Her şey gönüllü olsun istiyoruz. Biz ne kadar kan aldığımıza değil, ne kadar çok kan bağışçısı kazandığımıza bakıyoruz. Çünkü eğer kan bağışçılarımız periyodik hale gelirse yani süreklilik arz ederse sistem oturmuş oluyor." diye konuştu.

Vali Ali Kaban da birimin açılışında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Birime şehit polis memuru Hasan Bilgin'in isminin verilmesi güzel oldu. Kan ihtiyacının sağlanması gerekiyor. Kızılayımız bu konuda ciddi başarı elde etti. Kızılay'ın dünyanın her yerindeki varlığı Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı anlamına geliyor." dedi.

Konuşmaların ardından birimin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi.  

Tesisin açılışı, İstanbul'da 10 Aralık 2016'da Beşiktaş Vodafone Arena yakınındaki terör saldırısında şehit düşen polis memuru Hasan Bilgin'in babası Yaşar Bilgin, Türk Kızılayı Genel Sekreteri Can ve Vali Kaban tarafından gerçekleştirildi. 

(A.A)