Kdz. Ereğli'de Sarıkamış Harekatı'na destek malzemeleri taşıyan 3 geminin 7 Kasım 1914'te Rus donanması tarafından batırılması sonucu şehit düşenler anıldı.

Rus gemilerince batırılan "Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin mürettebatı anısına düzenlenen program, Ereğli Belediyesince Devrim Bulvarı'na yaptırılan ve 221 şehidin isimlerinin yazılı olduğu "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde gerçekleştirildi. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaptığı konuşmada, İstanbul'dan hareket ederek Kafkas cephesine kışlık yiyecek, erzak ve mühimmat yardımı taşıyan gemilerin Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırıldığını söyledi.

"NE MUTLU BİZE Kİ..."
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık,  bu günün tarihimizin en hüzünlü, en zor sayfalarından birini hatırladıklarını belirterek şunları söyledi: “2007 yılından bu yana Sarıkamış Deniz Şehitleri anısına bir araya geliyoruz. 2009 yılından bu yana da şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için yaptırdığımız bu anıtın etrafında buluşuyoruz. Ne mutlu bize ki Ereğlililer olarak şehitlerimize halk olarak sahip çıkıyor, her yıl bu tarihte onları saygı ve hürmetle anıyoruz. Bu günü unutmayacağız, kahramanlarımızı hep hatırlatacağız.

"KAHRAMANLIKLARIN YANINDA BÜYÜK FACİALAR DA YAŞANDI"
Tarihimizde büyük kahramanlıklar yanında büyük facialar da yaşanmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda Sarıkamış Harekatı’na destek malzemesi taşırken Karadeniz Ereğli’de batırılan üç gemi, Bezm-i Alem,  Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa’yı ve orada şehit düşenleri unutmuyoruz. Sarıkamış harekatında verdiğimiz binlerce şehidi rahmetle anıyoruz. İsmet İnönü’nün 1925’te dışişleri bakanı olarak yaptığı bir konuşmada vurguladığı çok çarpıcı bir ifade var. ‘Ölüm ve kalım mücadelesine karar vermek, bir kimsenin, bir heyetin hakkı değildir. Bu milletin bizzat verebileceği bir karardır’ der. Kahramanlarımız işte bu anlayışla vatanları için ölmeyi göze alarak yola çıkmışlardır.7 kasım 1914’te Rus donanması tarafından batırılan üç nakliye gemisinde şehit olan askerlerimizin gösterdiği kahramanlığı ve bu kahramanlığın yazdığı destanı büyük bir saygıyla anıyoruz.”
Posbıyık, Prof. Dr. Bingür Sönmez’in yıllarca süren kararlı bir çalışmayla Sarıkamış ile ilgili tarihi gerçeğe ışık tuttuğunu belirterek, “ Sönmez, Bahr-i Ahmer, Bezm-i Alem ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatının isimlerini tespit etmiş, biz de Kdz Ereğli belediyesi olarak bu isimleri anıta yazdırdık” dedi.

"90 BİNİN ÜZERİNDE VATAN EVLADI..."
Sarıkamış Platformu Grubu adına Başkan Yardımcısı Oktay Yavlal da konuşmasında, Sarıkamış’ın, beyaz hüznün, buruk kahramanlığın, ıssız ölümün kaderinin yazıldığı gün olduğunu hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi: "Çünkü Ereğli’de üç nakliye gemimizin, belki Kafkas cephesine ulaşması sonucu 90 binin üstündeki vatan çocuğunun ölümüne engel olacaktı. Fakat Takdir-i İlahi böyle tecelli etti ve burada üç gemimizin 221 mürettebatı, rus donanması tarafından batırıldıktan sonra şehit oldular. Ardından Yemen’den gelen, yokluk ve sefalet içinde, çarığı, yazlık kıyafetiyle Allahuekber dağlarında donarak emre itaat ederek bu kahramanlık öyküsünü yazan 117 bin askerimizden yaklaşık 90 bini şehit oldu. Bizler de bugün sivil toplum örgütlerimizle, askerimizle, ordumuzla, polisimizle, vatandaşımızla;  bu güzel şehadete eren vatan erlerinin çocukları olarak onları rahmetle ve şükranla anıyoruz. Onlar peygamberlerine ulaştılar.  

"BİZ DE ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Hani Mehmet Akif diyor ya ‘ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, sana avucunu açmış duruyor peygamber.’ Onlar şehadete erdiler, peygamberleriyle kucaklaştılar. Bizler bugün tarihin bu sayfasındaki bu sessiz kahramanlığın, bu ıssız öykünün, bu beyaz hüznün yıldönümünde bundan ders çıkararak, ülkemiz, devletimiz ve milletimiz için bu olaylardan ders çıkararak, bundan sonraki olaylarda nasıl kahramanlık öyküsü yazarız, nasıl bu ülkenin kurtuluşu için neler yaparız, neler düşünürüz, bu şehitlerimizi anarak biz de elimizden geleni yapacağız.”
Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Hamdi Uçar, Karadeniz Bölge Komutanı Niyazi Uğur, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler katıldı.
Daha sonra protokol TCG Ereğli Karakol Gemisi ile gemilerin battığı yere açılarak denize çelenk bıraktı.