Kandilli’deki muhtarlar topluca Zonguldak’a giderek, TTK, GMİS ve Amelebirilği yöneticilerine “Bu şehitliği görmüyor musunuz?” türünden bir dilekçe vererek, mezarlığın bakımının yapılmısını talep ettiler.

Kandilli Şehitlik Muhtarı Murat Güldalı, Geyikbeli Muhtarı Tahsin Arslan ve Armutçuk Muhtarı Hasan Görmüş ortak bir dilekçe hazırlayarak, TTK, GMİS ve Amelebirliği’ne başvurarak, Kandilli’deki Çamlı Şehitliğinin bakımsızlıktan kurtarılmasını istediler.

Çamlı’da 1942 yılında meydana gelen grizu faciası sonrasında 63 madencinin yaşamını yitirmesi ve şehit madencilerin mezarlarının da topluca Kandilli’deki mezarlığa gömülmesinden uzun yıllar sonra, Amelebirliği’nin Başkanlığını Kemal Yıldırım’ın yaptığı dönemde bu şehitlik koruma altına alınmıştı. Kemal Yıldırım’dan sonra bakıma dahi yapılmayan, TTK ve GMİS’in de ilgisizliğine terk edilen Çamlı Şehitliğine sahip çıkılmasını isteyen Kandilli’deki üç mahalle muhtarı harekete geçti.

Toplumdan gelen tepkileri dile getirmek için Zonguldak yollarına düşen muhtarlar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve Amele birliği mali İşler müdürü Recep Yılmaz ile görüştüler.

Muhtarlar:

“Kandilli Şehitlik Mahallesinde bulunan Maden Şehitliği ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı içinde yürünemeyecek şekilde içinde diken, ot ve ormansı bitkilerle kapanmış olup şehitlike yakışmayacak bir duruma gelmiştir. Dolayısıyla bu durum bölge halkının ve dışarıdan mezarlığı ziyarete gelenlerin bizlere tepki ve sitemlerine neden olmaktadır.

Amelebirliği yıllardır söz verdiği halde şehitlikle ilgili bir çalışma yapmadığı görülmektedir.

Biz altında imzası bulunan mahalle muhtarları olarak Amelebirliğinin yapacağı ve finanse edeceği her türlü çalışmaya destek vereceğimizi beyan eder, bu konuda gerekli girişimlerin yapılmasını saygılarımızla rica ederiz”

Sözlerinin yer aldığı dilekçe ile çözüm aradılar.