TTK Karadon Müessesesi’nde 30 madencinin şehit olduğu olayda bir tek tutuklunun olmaması şehit yakınlarını ayaklandırdı. Zonguldak Adliyesi önünde basın toplantısı düzenleyen şehit yakınları adalet istediler.

 

Şehit yakınları adına konuşan Av. Ünal Demirtaş, ülkenin değişik yerlerinde meydana gelen maden ocağı kazalarından sonra tutuklamalar olmasına rağmen Zonguldak’ta hata ve kusurlu oldukları tespit edilenlerin serbest bırakılmasını eleştirirken “Hukuk Yere, Zamana Ve Kişilere Göre Farklı Tecelli Etmemelidir. Benzer Olaylarda Verilen Kararlar Emsal Niteliğinde Olmalıdır” dedi.

 

Zonguldak adliyesinin sürpriz konukları 17 Mayıs tarihinde TTK Karadon Müessesesi’nden meydana gelen grizu patlamasında şehit olan 30 madencinin yakınlarıydı. Şehit yakınları alınan tutuklama kararının kaldırılmasına itiraz ederken, ülkenin diğer bölgelerinde meydana gelen olaylardaki kararların örnek alınmasını istediler.

Şehit yakınları adına konuşan Av. Ünal Taşdemir “Türkiye Taş Kömürleri Kurumuna Ait Karadon Bağlantı Galerisi Yapım İşini Ihale ile Alan Yapı-Tek İnşaat San.Ve Tic. A.Ş.  Şirketinin Yürüttüğü Çalışma Sırasında 17 Mayıs 2010 Günü Meydana Gelen Grizu Patlaması Sonucu 30 Işçimiz Hayatını Kaybetmiş 11 Işçimiz Yaralanmıştır. Kazada Hayatını Kaybeden iki Işçimizin Cenazesine Ise Hala Ulaşılamamıştır” dedi ve tutuklamaların kaldırılmasına itiraz gerekçelerini şöyle açıkladı:

 

KUSUR GÖRÜLDÜ

Kazayı Soruşturan Sayın Savcılıkça Seçilen Bilirkişi Heyetinin  “Kusur Yönünden” Yaptığı Inceleme Sonucu; Kazanın Meydana Gelmesinde 14 Kişi Kusurlu Görülmüştür. Bu Rapora Göre De Sayın Savcılıkça 11 Kişi, Tutuklanma Istemiyle Zonguldak 1.Sulh Ceza Mahkemesine Sevkedilmiş, Sulh Ceza Mahkemesince 6 Kişinin Tutuklanmasına Karar Verilmiş, Ancak Sanık Avukatlarının Yaptığı Itiraz Sonucu;  Zonguldak 1.Asliye Ceza Mahkemesi , Bize Göre Dosyayı Yeterince  Incelemeden Sulh Ceza Mahkemesinin Tutuklama Kararını Kaldırarak, 6 Kişinin Tutuksuz Yargılanmasına Karar Vermiştir.

 

BURSA’DA TUTUKLAMA

Bilindiği Üzere Ülkemizde Üst Üste Meydana Gelen Grizu Kazalarından Ilki 10.12.2009 Tarihinde Bursa Ili Kamalpaşa Ilçesinde Meydana Gelmiş,Kaza Da 19 Işçimiz Hayatını Kaybetmişti.  Kazadan Hemen Sonra Maden Sahibi Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ve Ilgili Kişiler Gözaltına Alınmış Ve Tutuklanmalarına Karar Verilmiştir. Şu An Bu Kaza Nedeniyle Açılan Bursa Ağır Ceza Mahkemesindeki Devam Eden Davada Aradan Geçen Yaklaşık 10 Ay Sonra, Hala Üç Sanık Tutuklu Yargılanmaktadır. 23.02.2010 Tarihinde  Balıkesir Ili Dursunbey İlçesinde Gelen Grizu Kazasında İse 17 Işçimiz Hayatını Kaybetmiş, Madenin Sahibi Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ve Ilgili Kişiler Gözaltına Alınmış Ve Mahkemece Tutuklanmalarına Karar Verilmiştir.

 

ARADAN 3.5 AY GEÇTİ

Zonguldak’taki Kazanın Üzerinden 3,5 Ay Geçmiştir. Kazanın Şüphelilerin Zincirleme Kusurları Sonucu Oluştuğu Ve Ölen Işçilerin Kusurlarının Bulunmadığı Bilirkişi Raporları ile Tespit Edilmiştir. Ancak Bu Gün itibarıyla Bir Kişi Bile Tutuklu Değildir. Bu Durum Kazada Yakınlarını Kaybeden Mağdur Ailelerin Adalete Olan Güvenini Sarsmış, Üzüntülerini Bir Kez Daha Artırmıştır.

 

Mağdur Aileler, Tutuklama Kararından Sonra Şüphelilerin Neden Cezaevine Götürülmediğini Ve  Mesai Dolduktan Sonra Asliye Ceza Hakiminin Adliyeye Gelerek, Dosyayı Yeterince İncelemeden Jet Bir Kararla 6 Kişiyi Serbest Birakmasını Ve 30 Kişinin Öldüğü Ve 11 Kişinin Yaralandığı Bir Kazada Hiç Kimsenin Tutuklanmamasını Anlayamamaktadırlar.

Hele Hele Basında Yer Alan Haberlere Göre, Şüpheliler Serbest bırakıldıktan Sonra, Ölen İşçilerimize Saygı Göstermeden Şüphelilerin Ve Yakınlarının Adliyedeki Sevinç Gösterileri, Kazada Hayatını Kaybeden Müteveffaların  Ailelerini Derinden Sarsmıştır. Ailelerin Üzüntüleri Tarifsiz Acılara Dönüşmüştür.

Bu Sebeple Sayın Savcılıktan Kazanın Meydana Gelmesinde Bizce Asıl Sorumlulardan Biri Olan, Ancak Her Nasılsa  Bilirkişi Raporunda İsmi Geçmeyen Ve Hakkında İşlem Yapilmayan Yapı-Tek A.Ş.nin Yönetim Kurulu Başkanı Ve En Büyük Ortağı Olan Bahri Köse Hakkında Da Tahkikat Yapilarak,  Tutuklanmasını Ve Hakkında Kamu Davası Açılması isteminde Bulunduk. Gene Sayın Savcılıktan  Asliye Ceza Mahkemesince Verilen Kararla Serbest Bırakilan Şüphelilerin Tutuklanmaları için Yetkili Ve Görevli Ceza Mahkemesine İtirazda Bulunmasını Talep Ettik.

 

HERKESE HUKUK

Hukuk Yere, Zamana Ve Kişilere Göre Farklı Tecelli Etmemelidir. Benzer Olaylarda Verilen Kararlar Emsal Niteliğinde Olmalıdır.

Kazada Yakınlarını Kaybeden Mağdur Aileler Yapı-Tek Firmasının Arkasında Hangi Güçlerin Olduğunu Sorgulamaktadırlar. Bu Güçlerin Yargıyı Etkileyemeyeceğine İnanmakla Birlikte Şüpheliler Hakkında Tutuklama Karari Verilmemesi Sebebi ile De Bazı Tereddütlerin Oluşmadığı Söylememek De Mümkün Değildir. Mağdur Aileler Ve  Avukatları Olarak  Hukuka İnaniyoruz. Bu Soruşturmanın  Sonuna Kadar Takipçisi Olacağız. Hukuka Ve Vicdana Uygun Adaletin Er Yada Geç Tecelli Edeceğine İlişkin Hepimizin İnancı Tamdır.