Zonguldak’ta 108 şehidin anısına yaptırılan ‘Zonguldak Şehitler Ormanı’ şehit ailelerinin beğenisini kazandı. Şehitler Ormanı'nda; şehitlerin ismi, şehadet yeri, memleketinin yazılı olduğu Türk bayrağı bulunan mezar taşları ve baş ucunda şehidin adına dikilen fidanlar yer alıyor. Cuma günü yapılacak açılış öncesinde şehitler ormanını ziyaret eden bir grup şehit yakını şehitlerin anısına yapılan tesisi çok beğendiklerini söyledi.

Zonguldak Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin önerisiyle Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Ereğli karayolu Cemaller köyü mevkisinde yaklaşık 5 bin metre karelik araziye ‘Zonguldak Şehitler Ormanı’ kuruldu.

Kısa sürede yapımı tamamlanan ve 8 Temmuz 2011 Cuma günü resmi açılışı yapılacak olan Zonguldak Şehitler Ormanı'nın görüntüsü, Çanakkale Şehitliği’ni aratmıyor. Zonguldak’ta terörle mücadelede yaşamını yitiren 108 şehidin isim, doğum tarihi, memleketi ve şehit düştüğü yerin yazılı olduğu Türk bayraklı mezar taşları ile her şehidin anısına çam fidanı dikildi. Yoldan geçenlerin şehitler için Kur’an okuyup dua edebilecekleri Şehitler Ormanı'nda, vatandaşların oturup dinlenebilecekleri kamelyalar, bay-bayan mescidi, lavabo ve çeşme gibi sosyal ihtiyaçlar da inşa karşılandı.

Bu hizmeti yapanları 'eli öpülesi insanlar’ olarak nitelendiren Zonguldak Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, “Sayın Valimiz Erdal Ata, biz şehit ailelerine desteğini hiç esirgemiyor. Başta Sayın Valimiz olmak üzere Orman Bölge Müdürümüz Akif Yılmaz gibi insanlar eli öpülecek insanlardır. Biz tabi çocuğumuzu 20 yaşında vatana şehit verdik, 'vatan sağolsun' dedik; ama bir kere daha üstüne basa basa 'vatan sağolsun' diyoruz. Burada 108 şehidimiz var. Herkes Çanakkale’ye gittiği zaman Çanakkale’deki şehitleri anıyordu. Artık Zonguldak halkı öyle zannediyorum ki buraya geldiği zaman Çanakkale’ye gelmiş gibi olacaktır. Ayrıca burada kamelyalarımız, çeşmemiz, lavabomuz, aynı zamanda mescidimiz var. En azından buradan geçerken insanlar şehitlerimize bir dua eder.” diye konuştu.
Yapılan hizmetten dolayı duygularını dile getirmekte zorlandığını ifade eden Yorulmaz, şunları söyledi: “Ben burada emeği geçen bilhassa Ereğli’deki işçilerimize teşekkür ediyorum. Bir şehit babası olarak ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Bir daha savaş olsa bir daha giderim. Çünkü bu eser çok anlamlı bizim için. Sonuçta bu şehirde kalıcı bir eser bırakmış oluyoruz. Bu tür eser ilk defa bölgemizde inşa edildi.”

ŞEHİT BABALARINDAN EVLATLARINA ANLAMLI DUA
Bu arada kente şehitler ormanının kazandırılmasına öncülük eden Mustafa Yorulmaz (64), teröristlerle girdiği mücadele sonucu 1996 yılında Siirt’te şehit düşen oğlu Jandarma Onbaşı Yunus Yorulmaz (20); Remzi Adakoğlu (61), 1997’de Kuzey Irak’ta şehit olan oğlu P. Komando Er Kamil Adakoğlu (20) ve Cihan Köktürk (57), 1999 tarihinde Van’da şehit düşen oğlu Jandarma Komando Onbaşı Rıfat Köktürk (20) için dua etti. Acılarının tazelendiğini belirten şehit babaları, “Ama aynı zamanda böyle güzel bir mekan kazandırıldığı için de mutluluk duyduk.” dediler.
    Öte yandan tesiste “Şenin kanınla yoğruldu bu kutsal topraklar, senin kanınla yeşerdi nefes aldığımız bu ağaçlar. Gözün arkada kalmasın ey şehidim”, “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer üstünde ölen varsa vatandır” ve Mehmet Akif Ersoy’un “Ey şehit oğlu şehit isteme benden makber, sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber” mısraları ile Şehitler Ormanı ana kapısının her iki yanına şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu tabelalar yer aldı.