Kdz. Ereğli’deki 7’den 70’e herkesin son günlerdeki en önemli gündemi cami. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Belediyeye gönderdiği sahil bandındaki amfi tiyatro ile Gazi Alemdar Müze Gemisi arasındaki alanın cami yapılması için imar değişikliğinin yapılması talebi ve bu talebi iletirken de 30 gün içinde karara bağlamaz  iseniz kabul edilmiş sayacağız türündeki yazısı şok etkisi yarattı. Belediye Meclisi  Ocak 2022’nin ilk toplantısında konuyu görüşmüş ve İmar Komisyonuna sevk etmişti. Komisyon da kabul edilmeyen talep, mecliste de oy çokluğu ile komisyon kararının onaylanması yönünde hayır kararı alınmıştı.

SAHİL YOK OLUR

Ereğli’de cami istemeyen hiçbir kesim yok. Meselenin cami değil, cami yeri konusundaki çıkan tartışmalar ise halen daha devam ederken, Belediye’nin Belen’de inşa ettiği Şehir ve Şehit Mezarlığı’nda yapılması istenen camiye de –nedense- sıcak bakılmıyor.  2200 metrelik sahil bandının yaklaşık 700 metrelik boyu ve 30 dönümlük alanına 35 metre yüksekliğinde bir cami yapılmasının ilçe halkının nefes aldığı güzergahın yok olması olarak değerlendirilmesi, beraberinde seçenek konusunda keskin tartışmalar yaratıyor.

ÇÖZÜM VAR

Biz… Ereğli’deki bu tartışmaların sona ermesi ve bağcıyı/bağcıları dövmek yerine, üzüm yemekten yana olan ilçe halkı adına, Devrek Yol Kavşağı’ndaki Erdemir’e ait ve de daha önce hayvan pazarı olarak kullanılan üzerinde herhangi bir yapının da bulunmadığı 32 bin metre karelik bu alanı, hem ulaşım hem de caminin ihtişamını ortaya çıkaracak bir yer olarak görüp öneriyoruz.

SON SÖZ AKP PARTİDE

İktidarı elinde bulunduran AK Parti’nin milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri ile belediye meclis üyelerinin “sorun çıkarmak yerine çözüm noktasında” bu alanı enine boyuna değerlendirmelerini yönünde öneri ortaya atıyoruz.

Ereğli-şehir içi, Ereğli-Zonguldak, Ereğli-Köyler, Ereğli-OSB gibi ulaşım merkezi noktasındaki bu alan, yapılacak olan camiye ulaşmak açısından da cazibe merkezi.

Her türlü önyargıdan uzak bir değerlendirme ile Ereğli halkını da rahatsız eden gündem ortadan kalkar ve ataların dediği gibi “tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” olgunluğu ile herkes kazanır.

Haber: Eyüp Bektaş