Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer önce Devrek Bastonu uygulama atölyesini gezdi. Vali Kaban ve Rektör Özer, Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr.Gör.Afitap Bulut’tan merkezde yapılan çalışmalar ve yapılması düşünülen projeler hakkında bilgi aldı.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin geleneksel Türk el sanatları ile ilgili pek çok çalışma yaptıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi:  “Geleneksel el sanatlarımızın geleceğe aktarılması kültürümüzün de gelece aktarılması demektir. Bu nedenle bu sanatlarımızla ilgili yapılan çalışmalara çok önem veriyoruz.  Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurmamızdaki amaç da buydu. Zonguldak’ın en önemli kültürel miraslarından biri olan Devrek Bastonu’nu üniversite olarak üretip geleceğe aktarmak. Bugün bu atölyede öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz tarafından farklı desenlerde baston ve asa üretimi yapıyoruz. Hedefimiz Devrek Bastonu’nu tüm Türkiye’ye tanıttığımız gibi tüm dünyaya da tanıtmak ve gençlerimizin bu sanatı geleceğe aktarmasında onlara rehber olmaktır.” 

 

Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Zonguldak için çok büyük önem taşıdığını ifade eden Vali Ali Kaban şunları söyledi: “Bülent Ecevit Üniversitesi yalnızca bilimsel alanda önemli çalışmalar yapmıyor. Ayrıca hem sanatsal hem de Zonguldak’ın tanıtımı odaklı çalışmalarla şehrin vizyonuna katkı sunuyor. Öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz burada bu atölyede Devrek Bastonu üretimi yapıyorlar. Devrek Bastonumuzun böyle bir merkezde üretilmesinin öneminin yanında aynı zamanda bu geleneksel el sanatımız,  bilimsel çalışmalar ışığında geleceğe aktarılıyor. Başta sayın rektörümüzü ve öğretim elemanlarımızı ve öğrencilerimizi yaptıkları çalışmalar için tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

 

Ziyaret esnasında Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e Devrek Bastonu hediye edildi.