Türkiye'de birinci, ikinci ve üçüncü derece sel riski altında bulunan bölgeler tespit edilecek.
Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz yaptığı açıklamada, Türkiye'de depremlerden sonra en fazla zarar verici afetin su taşkınları ve buna bağlı gelişen heyelanlar olduğunu belirterek, bu konuda çalışma yapmak amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili tarafları bir araya getirdiklerini söyledi.
Türkiye'de her yıl su taşkınlarından dolayı ortalama 100 milyon dolar hasar meydana geldiğini, geliştirilen önlem projelerinin ise 20 milyon dolarla sınırlı kaldığını anlatan Taymaz, "Önlem projeleri yeterli değil. Bununla ilgili kurumların bütçelerini bir araya getirip, öncelikleri belirleyip, nehir yataklarında birinci dereceli risk altındaki bölgeleri belirleyeceğiz.
İkinci, üçüncü derece risk altındaki yerleri tespit edeceğiz, aynı deprem risk haritamızda olduğu gibi" diye konuştu.
Birinci derece risk bölgelerinden başlamak üzere önlem yapı projelerini hayata geçireceklerini belirten Taymaz, afet olmadan zarar önlemeyi hedeflediklerini vurguladı. Taymaz, ''Afet olduktan sonra harcanan para, önlem için gerekenin 7 katını buluyor. Tüm dünyada ortalama bu. Mümkün olduğu kadar afet olmadan önce önlem projeleri hayata geçirmek istiyoruz'' dedi. Taymaz, Afet İşleri Genel Müdürlüğü olarak bu yıl geçmiş borçları kapattıklarını ifade ederek, 2010 yılından itibaren bütçelerinin yüzde 80'ini önlem projelerine ayıracaklarını kaydetti.

SU BASKINI YAŞANMAYAN
TEK İL KIRKLARELİ
Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 1950-2008 dönemini kapsayan "Türkiye'de Afetlerin Mekansal ve İstatistiksel Dağılımı-Afet Bilgileri Envanteri"ne göre, Kırklareli hariç tüm illerde su baskını meydana geldi.
Bu dönemde görülen 4 bin 67 su baskını, 80 ilde 22 bin 157 afetzedeyi etkiledi.
Su baskınları en fazla Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında yoğunlaştı, en sık görüldüğü iller ise Erzurum (349), Sivas (299), Kahramanmaraş (187), Kayseri(187) ve Adana (185) oldu. Etkilenen afetzede sayısı esas alındığında ise su baskınlarından etkilenen iller, Erzurum (2 bin 12), Kahramanmaraş (1.523), Van (1.480), Adana (1.172), Bitlis (1.047) şeklinde sıralandı.
Su baskınlarına bağlı heyelanlarda ise Karadeniz Bölgesi öne çıkıyor.
Türkiye'de heyelanlı yerleşim birimleri, Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Rize; Orta ve Batı Karadeniz bölgesinde de Karabük, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu civarında aktif fay ve fay zonları boyunca yoğunlaşıyor.