İlçede 15 kilometreyi aşan bisiklet yolu yapan ve bu alanda dikkat çekici bir noktaya erişen Çaycuma Belediyesi, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve bisiklet konusunda farkındalık yaratmak için, geçen hafta içinde, Pehlivanlar Mahallesi girişindeki kavşağa “bisikletli adam” heykeli dikti. Aynı zamanda ilçenin en yaşlı bisiklet kullanıcısı olan 76 yaşındaki İsmail Zengin’in birebir görünümünde oluşan heykel, vatandaşlarda da memnuniyet duygusu yarattı. 7 torun, 7 çocuk sahibi emekli itfaiye amiri İsmail Zengin, kendi heykelinin önünde buluştuğu Başkan Bülent Kantarcı’ya teşekkür etti. 52 yılda 3 bisiklet değiştirdiğini, şu andaki bisikletini ise 33 yıldır kullandığını belirten Zengin, heykelinin dikildiğini öğrenince çok mutlu olduğunu söyleyerek, “Heykelimin yapılacağı aklımın ucundan bile geçmiyordu. Duyduktan sonra ‘Başkan yapar mı yapmaz mı?’ diye merak ediyordum. Öldükten sonra bir hatıra olacak” dedi.

 

BABA KANTARCI İŞE ALMIŞ

Zengin, “1966’da babası Nihat Kantarcı’nın döneminde belediyeye işe girdim. O zaman bir bisiklet aldım. Daha sonra ikinci bir bisiklet aldım, ancak birisini çaldılar, diğeri de eskidi kullanmadım. Şu anki bisikletime de 33 yıldır biniyorum. 52 yıldır da bisiklet kullanıyorum. Herkes bisiklet kullansın, ayakları için. Çünkü ben de o yıllar bacağımdaki ağrılar nedeniyle gittiğim doktorun tavsiyesiyle bisiklete binmeye başladım. O gün bugündür bisiklete biniyorum. Ben belediyeye işe girdiğim tarihlerde şimdiki başkanım 12 yaşındaydı, çocukluğunu biliyordum. Başkanım tuttu, bisiklet heykelimi yaptı. Çok memnun oldum. Parayla ben bunu yaptıramazdım. Heykelimi görenler beni takdir ediyor, tebrik ediyor. Çok güzel bir duygu.”

 

NEREDEYSE OTOMOBİLLE YATAĞA GİRECEĞİZ

İsmail Zengin’i 1965 yılından beri tanıdığını belirten Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Ben o yıllar ilkokul öğrencisiydim, o da askerden yeni gelmiş genç bir delikanlıydı. Ben küçücüktüm o bana göre dev gibi bir adamdı. Odun keserken görmüştüm. Baktım o koca adam bisiklete bindi gitti. Şaşırmıştım ben o küçük bisiklet koca adamı nasıl taşıyor diye? Biz de Çaycuma’da son 4 yıldır kentin gelişmesi adına önemli işler yapıyoruz. Bisikleti ön plana çıkardık. 1970’li yıllarda Türkiye’de otomobil üretilmesiyle beraber, insanlar otomobil sahibi oldular. Ve o otomobilleri çok sevdiler, hala daha öyle. Otomobillerimizi çok seviyoruz, neredeyse eve çıkaracağız. Bu bize yürümeyi ve bisiklete binme alışkanlığımızı unutturdu. Biz yeniden hem bu alışkanlığı hatırlatmak hem de kent içinde bisiklet kullanımını çoğaltmak, araç kullanımını dolayısıyla trafiğin yarattığı her türlü kirliliği azaltmak azaltmak, trafiği rahatlatmak adına bisikletle ilgili projeler geliştiriyoruz” dedi.

 

ÇAYCUMA’DA BİSİKLETLE SEMBOL OLMUŞ BİR İNSAN

Bunları yaparken bir yerlerden hazır objeler almadıklarını da belirten Başkan Kantarcı, “Çaycuma’ya özgü bir kimlik oluşturuyoruz. İsmail abi de benim 60 yıla kadar tanıdığım ve bildim bileli bisiklete binen, bisikleti bir yaşam biçimine dönüştürmüş bir büyüğüm. Hem bisikletle ilgili dikkat çekmek, hem de onu ölümsüzleştirmek adına böyle bir heykeli Ahmet Uzun adlı heykeltıraşa sipariş ettik. Geçtiğimiz günlerde de kaidesine yerleştirdik. Diğer heykellerimize göre bu çok daha ilgi çekti. Çünkü, bu bisikletin üstündeki kişi Çaycuma’nın evladı, Çaycuma’nın insanı ve Çaycuma’da bisikletle sembol olmuş bir insan. Kendisi de çok mutlu oldu. Bu da sanıyorum çok farklı yankılar yaratacak. O yüzden bisikleti biraz daha ön plana çıkarmak, biraz daha göz önüne getirmek adına çok faydalı bir iş olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

ÇOK OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUM

Başkan Kantarcı, bisiklet heykelinin şu ana kadar çok ilgi gördüğünü, şaşıranların olduğunu da vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Genel olarak tepkiler çok olumlu. Türkiye’de bisikletle ilgilenenler de duymuşlar, onlardan da güzel geri dönüşler var. Gösterilen ilgi gayet güzel.”