Zonguldak Uluslar arası medya ve kültür sempozyumuna ev sahipliği yapıyor. İstanbul Kültür Araştırmaları Derneği, Karaelmas Üniversitesi ve Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından organize edilen Uluslararası Medya ve Kültür sempozyumu 2- 4 temmuz tarihleri arasında 8 ülkeden 48 üniversiteden katılacak araştırmacılarla gerçekleştirilecek. Beşinci Kültür Araştırmaları Sempozyumu 2-4 Temmuz tarihleri arasında Zonguldak'ta gerçekleştirilecek. Kültür Araştırmaları Derneği ve İletişim Araçları Derneği'nin öncülüğünde gerçekleştirilecek sempozyuma Karaelmas Üniversitesi ve Karaelmas Gazeteciler Derneği ev sahipliği yapacak. Sempozyumda 136 adet bildirim sunulacak. Karaelmas Gazeteciler Derneği sempozyumda "Yerel medyanın gerekliliği" üzerine bir genel oturum yapacak.
Kültür Araştırmaları Derneği, kültürle ilgilenen çeşitli disiplinlerdeki araştırmacıları buluşturmak amacıyla, iki yılda bir değişik olguları vurgulayan sempozyumlar düzenliyor.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği ile birlikte düzenlenecek olan 2009 sempozyumunun konusu "medya" olarak belirlendi.Medyada görünenler kadar görünmeyenlerin de tartışılması amaçlanan 2009 sempozyumu için iletişim ve medya araştırmacılarının Zonguldak'ta buluşması, kentin dünyaya açık yüzünün paylaşılmasına katkıda bulunacakToplumsal Dönüşümler ve Medya; Toplumdaki kültürel, politik ve teknolojik değişimler karşısında medya ortamının ne gibi değişimler-dönüşümler geçirdiğini inceleyen araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Medyada yer alma/almama, görünürlük, konumlandırılma, söylem analizi vb. tartışmaların yanı sıra  "yurttaşlık" ve "etik duyarlık" temeline özen gösteren 136 bildirinin sunumu yapılacak.

250 BİLDİRİMDEN
134'Ü SEMPOZYUMDA
 "Karaelmas 2009: Medya ve Kültür" için Türkiye'nin her bölgesinden ve yurtdışındaki üniversitelerden gönderilen, 250'den fazla bildiri özetiyle ilgili değerlendirmeler, hakemler tarafından tamamlandı ve sonuçlar bildiri özeti sahiplerine iletildi. Gelen bildirilerin sınıflandırılması, bildiri sahiplerinin sorularının yanıtlanması, sempozyum logo ve poster çalışmaları, KAD yönetim kurulu üyesi Marmara Üniversitesi'nden Nurçay Türkoğlu ve aynı üniversiteden Sevilen Toprak Alayoğlu ile doktora öğrencileri Bora Altun, Yavuz Kerem Demirbaş, Behçet Güleryüz ve Mustafa C. Sadakoğlu tarafından titizlikle sürdürülüyor.Ankara Üniversitesi'nden Beybin Kejanlıoğlu da sempozyum hazırlıklarına katkıda bulunuyor.

KİMLER GELİYOR?
Sempozyumun açılış konuşmaları konunun duayeni Ünsal Oskay (Beykent Üniversitesi) ile İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) başkanı, gazeteci yazar, Hıfzı Topuz tarafından yapılacak. Haluk Şahin (Bilgi Üniversitesi / Radikal gazetesi) hem bilim adamı hem basın  mensubu olarak ikili kişiliğiyle sempozyuma katkıda bulunacak. Sempozyumun bir özelliği de, basın mensuplarından bir grubun da katılıyor olması.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, TGC Eski Başkanı ve Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli, NTV Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Erman Yerdelen, NTV Program yapımcısı Oğuz Haksever, Bilgi Üniversitesi'nden Ethem Özgüven sempozyuma konuk olarak katılacak isimler arasında.

YEREL MEDYANIN GEREKLİLİĞİ TARTIŞILACAK
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi salonlarında gerçekleştirilecek sunumlar için 200 civarında araştırmacı ve konuğun Zonguldak'a gelmesi bekleniyor. 48 farklı üniversiteden 134 araştırmacının katılacağı sempozyuma medya dünyasının tanınmış isimlerinin de katılması bekleniyor. Sempozyumun Zonguldak'ta yapılmasında aracı olan Karaelmas Gazeteciler Derneği "Yerel medyanın gerekliliği" üzerine bir genel oturum yapacak. NTV Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen'de bu oturumda katılımcılarla görüşlerini paylaşacak. Sempozyum süresince yerel gazetelerin sergilenmesi başta olmak üzere pek çok sergi ve gezi ile katılımcılara kültürel bir mozaik sunulacak. Sempozyumla ilgili organizasyon hazırlıkları devam ediyor.

KONUKLAR FESTİVALE  KATILACAKLAR
Sempozyuma katılacaklar için gezi ve sergi çalışmaları devam ediyor. Konuklar 3 temmuz akşamı Ereğli'de başlayacak olan "Sevgi Barış Dostluk" festivaline katılacak. Zonguldak'ta doğal ve tarihi dokuların bulunduğu mekanları da gezecek olan konuklar için yerel gazetelerin yanı sıra ve kültürel çalışmaların da yer alacağı bir sergi üzerinde çalışma yapılıyor. Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık konukları ağırlayanlar isimler arasında olacaklar. Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, organizasyonun Zonguldak'ta yapılması için çaba gösteren, hazırlıklar sürecinde emek vereceklere ve katılımcılara teşekkür etti.

TÜRKOĞLU: HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM
Sempozyum hazırlıkları konusunda çalışmalarını sürdüren Kültür Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Üniversitesi İletim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, sempozyumla ilgili yaptığı değerlendirmede; "Zonguldak'ta olacağımız için heyecanlanıyoruz. Zonguldak'ın tarihsel sürecinde kültürel dokusu ve medya yapısı bize her zaman ilginç ve farklı geldi. Sempozyum sürecinde 136 bildirim sunulacak. Araştırmacıların sempozyum sürecinde Zonguldak'ta çok farklı ve güzel günler geçireceğine inanıyorum. Organizasyona destek olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

136 BİLDİRİDEN BAZILARI
Medya ve Siyasal İletişim Kültürü
Zonguldak'ta Macar Uzmanlar
İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Popüler Kültür Görünümlerine Estetik Yönden
Eleştirileri.
AB'de Medya Okuryazarlığının Sonu: Ürün Yerleştirme
Yerel Haber ve Kültür; Yerel TV Haberciliği
Mısır Sinemasında Görülen İşçi Manzaraları
Kentli Yoksul Kadın, Kamusal Forumları Nasıl
Algılıyor?
Namus Bahaneli Cinayetlerin Gazetelerde Sunumu
Siyasal İletişim Aracı Olarak Medya Kullanımı: AKP Örneği Üzerine Bir Analiz
Türkiye'deki Siyasal Partilerin Web Sayfaları Üzerine Bir İnceleme
Türkiye'deki Milletvekillerinin Web Siteleri Üzerine Bir İnceleme
Medyanın Seyirlik Sunakları: Yarışma Programları
Azınlık Tartışmaları Sürecinde Alevi Kimliği ve Kamusal Alan
Kamu Politikalarının Oluşumunda Medyanın Rolü
Yerel Medyanın Gerekliliği
Ticarileşme Ağında Bir Kamu Hizmeti Yayıncısı "TRT"
Milli Mücadele Döneminde Mustafa Kemal'in Basınla İlişkisi
Kültürün Reklam Üzerindeki Etkisi
Türkiye Medyasında Kimlik Politikaları ve Özcü Kültür
Kavrayışının Açmazları
Kültürün Kuşaktan Kuşağa Aktarılma Unsuru Olarak "Sunay Akın" Kitaplarında
'Oyuncak' (Simgesi)
Medyada Kentsel Dönüşüm Söylemi ve Yeni Kent Kültürü
Kentlerin Kültür Yoluyla Pazarlanması-İstanbul Örneği
"MİMARLIK" Dergisi Yayınlarında Toplumsal Gerçekliği Görmek yada Görememek: 1990-2000 Mimarlar Odasının Türkiye Mimarlığı Gerçekliği
Türkiye'de Walter Benjamin ve Fotoğrafı "Bir Arada" Okumak