Erdemir ile Türk Metal Sendikası arasında sürdürülen 26. Dönem toplu-iş sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutulmasının ardından yapılan son görüşmeden de bir sonuç alınamaması nedeniyle sendika tarafından “grev” kararı alındı.

Türk Metal Sendikası  Kdz. Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan,Aldığımız grev kararının kaldırılabilmesi için, Üyelerimizin önerdiği şekliyle hazırlanan taslaktaki tekliflerimiz kabul edilmeli, bu sayede sloganlaşan ‘üret, kazan, kazandır’ anlayışımız yeniden hayat bulmalıdır.” Sözleriyle işverene seslendi.

 

1 Eylül 2016 tarihinden geçerli 26. Dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinin  18 Temmuz’da başladığını, yapılan  5 oturum sonucunda ‘Uyuşmazlık Zaptı’ tutularak sürecin sona erdiğini, sonradan atanan arabulucudan da sonuç alınamadığını, yasal süreç içinde  MESS’in  14 Kasım 2016 tarihinde bir görüşme talebinde bulunmasıyla yapılan 6. Oturumda sendikanın taleplerine adeta sıfır zam önerildiğine dikkat çeken Metin Ercan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

ERDEMİR İŞÇİSİ İLE DALGA GEÇMEK

 

İstanbul’daki MESS binasında gerçekleştirilen bu toplantı ise kelimenin tam anlamıyla bir ‘hayal kırıklığı’ yaratmıştır. Zira, önceden yaptığımız 5 oturumda bir kez dahi işçinin maaşlarına yapılacak zam konusunda teklif getirmeyen, sosyal haklara duyarsız kalan Erdemir ve MESS’in, bu toplantıda ise adeta ‘sıfır zam’ denilebilecek oranda, saat ücretine 68 kuruş zam önermesini, 1800 derece ateşin karşısında zor koşullarda alın terini döken Erdemir işçisi ile dalga geçmek olarak değerlendirerek masayı terk etmek zorunda kaldık.

 

İŞVERENE TEPKİ

 

Başta Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ve genel yönetimimizin gösterdikleri büyük çabalara rağmen, gelen böyle bir teklif karşısında sendikasına en üst seviyede bağlılığını bir kez daha gösteren Erdemir emekçileri 15 Kasım’da iş yerlerine yürüyerek giderek, işveren kanadının bu tavrına ilk tepkilerini ortaya koymuşlardır.

Üyelerimizin ve sendikamızın bu haklı duruşuna, gerek ilçemizdeki, gerek ilçe dışındaki bir çok yöneticiler, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, esnafımız ve halkımız da duyarsız kalmayarak, gerek yanımızda durarak, gerekse mesajlar yayınlayarak ‘tam desteklerini’ göstermişlerdir, göstermeye de devam etmektedirler.

Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak da, böyle bir durum karşısında önceden belirli programını değiştirerek Ereğli’ye gelmeyi, Erdemir emekçileri ile bir arada olmayı uygun görmüştür.

Sayın Genel Başkanımızın bu davranışını, güvenleri en üst seviyeye çıkan üyelerimiz de kendisini ilçe girişindeki Organize Sanayi Bölgesi yolunda; 1500 araç ve 3 bin kadar kalabalıkla karşılayarak, Erdemir işçisine yakışanı yapmışlardır.

 

DİK DURUŞ

 

Sayın Genel Başkanımızın, karşılama sonrası Büyük Anadolu Ereğli Otel alanında yaptığı ilk konuşmada, aynı otelde düzenlediğimiz “Birlik ve Beraberlik, Dayanışma Gecesi”nde yaptığı ikinci konuşmasındaki söylemleri ile ortaya koyduğu dik duruş, tavrını netleştiren ve hedefe kilitlenen Erdemir emekçilerinde ayrı bir coşku daha yaratmıştır.

Yine Sayın Genel Başkanımızın yapılanlar karşısında kaçınılmaz hal alan ‘grev kararı alınacağının ve kısa sürede uygulanacağını’ açıklaması, yaşanan coşkuyu katlayarak artırmıştır.

Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın, Ereğli’deki bu açıklamasının ardından Ankara’ya dönüşüyle birlikte toplanan Genel Yönetim Kurulumuzda, “Erdemir’de Grev Yapma” kararı alınmıştır.

Elbette, Sayın Genel Başkanımızın ısrarla dile getirdiği gibi; Türk Metal’in en büyük hedefi, bu sözleşmenin de işçinin hak ve menfaatlerinin sağlandığı noktada, masa başında bitirilmesidir.

 

SABRIN DA BİR SONU

 

Ancak, işveren kanadının bu tutum ve tavrı, ekmeğini çıkardığı işyerini her zaman el üstünde tutmuş, hiçbir fedakarlıktan kaçınmamış Erdemir İşçisinin sabrının da bir sonu olduğu bilinmelidir.

Aldığımız grev kararının kaldırılabilmesi için, Üyelerimizin önerdiği şekliyle hazırlanan taslaktaki tekliflerimiz kabul edilmeli, bu sayede sloganlaşan ‘üret, kazan, kazandır’ anlayışımız yeniden hayat bulmalıdır.

Bu düşüncelerle, Türk Metal Sendikası Şube İcra Kurulu olarak, bu günümüzde destekleriyle bizi yalnız bırakmayan Belediye Başkanlarına, yardımcılarına, Belediye meclis Üyelerine, siyasi parti başkan ve yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarına, esnafımıza ve halkımıza çok teşekkür ediyoruz.

Güç ve cesaretimizi hep yüksek tutmamızı sağlayan, verdiği güven ile her zaman önümüzü açan Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak başta olmak üzere Genel Başkan Yardımcılarımıza, desteklerini esirgemeyen şube başkan ve yöneticilerimize ve elbette, bu mücadelede en ön saflarda yer alan Erdemir çalışanlarına, kardeşlerine destek veren Tat Metal ve diğer bölgelerdeki emekçi kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.