Erdemir`de yetkili Türk Metal Sendikası, işverenle yaptıkları pazarlık sonucunda saat ücretlerinde indirime gidildiğini resmen açıklayarak kamuoyunu bilgilendirdi.

Anlaşma yaparak 1400 kişinin işini kurtardığını iddia eden Türk Metal`in yazılı açıklaması aynen şu şekilde:

Türkiye ‘nin sadece ekonomik yapısında değil, sosyal yapısında da derin yaralar açan ve gün geçtikçe açtığı yaraların nasıl kapanacağı yolundaki, kuşkularımızı çoğaltan küresel ekonomik kriz, birçok gelişmiş ülkede sosyal tarafları ortak çözüm arayışına itmiştir.

Küresel ekonomik bunalımın , tüm dünyada başta otomotiv ve demir-çelik olmak üzere sanayinin ana damarları olan sektörlerde hem istihdam yapısı hem de üretim ve pazarlama konusunda sıkıntılı bir sürece yol açtığı bilinmektedir.

Tüm demir çelik sektörü de bu daralmanın sancılarını çekmektedir. Türk Sanayinin en önemli kuruluşlarından biri olan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. ve İskenderun Demir Çelik İşletmeleri A.Ş halen bu daralmanın etkisi altındadır. Sendika olarak ekonomi ve sanayi dalında uzmanlaşmış bilim adamlarıyla yapmış olduğumuz görüşmeler , daralma tespitini doğrulamıştır.

Dolayısıyla Türk Metal Sendikası olarak içinde bulunduğumuz süreçte , özellikle çalışanların istihdamına gelmesi muhtemel zararları önlemek amacıyla neler yapılabileceği konusunda Erdemir A.Ş yetkilileriyle görüşerek bir karar aşamasına gelmiş bulunmaktayız.

Varılan noktada halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinin tarafı olan Türk Metal Sendikası ile Erdemir İşvereni (OYAK AŞ) yürürlükteki toplu sözleşmenin maddelerinde , bir sonraki sürecinin başlangıcı olan 31 Ağustos 2010 tarihine kadar yani 16 aylık süre için tadilat yapılması konusunda mutabakata varmışlardır. Varılan bu mutabakat çerçevesinde Ereğli Demir Çelik İşletmeleri’nde işletmenin üst düzey yöneticileri de dahil olmak üzere , beyaz yakalılar ve sendikamız üyesi metal işçileri 31 Ağustos 2010 tarihine kadar ücretlerini %35 oranında bir azalma ile alacaklardır.

Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere söz konusu mutabakat Ereğli ve İskenderun Demir Çelik İşletmeleri’nde çalışan ve işten çıkarılmaları söz konusu olan 1400 metal işçisinin var olan ekonomik daralmaya kurban edilmemesi içindir. Benzer bir mutabakata, İskenderun Demir Çelik İşletmeleri A.Ş. ‘ de çalışan işçiler adına işyerinde yetkili sendika ile İSDEMİR işvereni (OYAK AŞ)tarafından varılmıştır.

Taraflar, varılan mutabakatın uç tarihi olan 31 Ağustos 2010 tarihine kadar yüz kızartıcı suç işleyenlerin haricinde işten çıkarmaların olmaması için de anlaşmaya varmışlardır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.