Kozlu beldesine bağlı Dereköy'e Dünya Bankası hibesi ile 560 bin lira harcanarak 11 yıl önce eğitime açılan, içerisinde asansör, bilgisayar sınıfı ve anaokulu, tiyatro salonu ve özürlü tuvaleti dahi bulunan 3 katlı Dereköy İlköğretim Okulu, öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatıldı. Okulun kapatılmasına tepki gösteren bazı sendika üyeleri ve vatandaşlar, temsili olarak kapatılan okulun kapısına bağladıkları ipi çekerek, temsili olarak taşıdılar.

Okul bahçesinde yapılan basın açıklamasına, Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin Ören, Türk Enerji-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Turan Demirci, Türk Haber-Sen Şube Başkanı Necmettin Bebek, Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Ali Rıza Kılıç ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ülkü Ocakları İl Başkanı Sami Yar, Dereköy, Kumtarla, Bozca ve Taşçılar Köyleri muhtarları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. 

Okulun kapatılmasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin Ören, basın açıklamasında şöyle konuştu:

 

“AYVATLAR VE DEREKÖY İLKÖĞRETİM OKULLARI KAPATILARAK KARAPINAR İLKÖĞRETİM OKULU’NA TAŞINMA KARARI NASIL ALINDI?”

“Sevgili Dereköylüler, Kumtarlalılar, Taşçılılar, buraya çocuklarımızdan gelen çığlığı dindirmek haksızlıklara karşı direnmek devletin milyonluk yatırımlarının nasıl heba edildiğini deşifre etmek, kirli siyasetin, devlet memurlarını nasıl tahakküm altına aldığını ve devlet memuru yerine parti memurlarının nasıl oluşturulduğunu sizlerle paylaşmak için taşımalı eğitimde devletin nasıl zarara uğratıldığını paylaşmak için sizleri ziyarete geldik. Bilindiği üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yasa gereği, öğrenci sayısı belli bir limitin altına düşen okulları kapatma yetkisine sahiptir. Bu güzergahta Karapınar, Ayvatlar ve Dereköy de ilköğretim okulu var, Karapınar’da 40, Ayvatlar’da 100, Dereköy’de ise 60 öğrenci var. 27 Haziran 2011 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün aldığı kararla Karapınar İlköğretim Okulu kapatılıp Beycuma’ya taşınması, Ayvatlar’ın ise kapatılarak Dereköy İlköğretim Okulu’na taşınma kararı alınmıştı. Bu tarihten bir kaç gün sonra kerameti kendinden meçhul bir takım güçlerin devreye girmesi ile bu karar değiştirildi; Ayvatlar İlköğretim ve Dereköy İlköğretim’in kapatılarak Karapınar İlköğretim Okulu’na taşınma kararı alındı.”

 

“AKP İL BAŞKANI SAYIN HAMDİ UÇAR’IN KARAPINARLI OLMASININ BİR ETKİSİ VAR MI?”

“Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube yönetimi olarak itirazlarımız şunlardır: İlk kararın değiştirilmesinde AKP İl Başkanı Sayın Hamdi Uçar’ın Karapınarlı olmasının bir etkisi var mı? İkincisi, mimarisi ve yatırım değeri ile herkesin dilinde olan dere köy ilköğretim okulu kapatıldığı andan itibaren bir harabeye dönüşmeyecek mi?  Ve onun kapatma emrini verenler vicdan azabı duymayacaklar mı? Ve bunun hesabının sorulmayacağında sanmaktadırlar? Üçüncüsü, hem ahlaki, hem de devlete binen ekonomik yük olarak 40 kişilik okulun kapatılması mı doğrudur, yoksa 60 kişilik okulun mu kapatılması doğrudur? Türk Eğitim-Sen Şube Başkanlığı olarak öneriyoruz; sayın yetkililer, aldığınız birinci karar doğrudur, vicdanidir ve ahlakidir. Sizleri aldığınız ilk doğru kararın arkasında durmaya davet ediyorum. Ayrıca Ayvatlar ile Dereköy arasındaki 3 kilometrelik stabilize yol yapılarak öğrencilerin hem daha az masrafla, hem daha kısa sürede, hem de fazla yorulmadan taşınması en doğru olandır. Ayrıca Dereköy İlköğretim’in yanına bir öğrenci yurdu yapılarak burası YİBO haline dönüştürülebilir. Bu sayede hem milyonluk yatırım korunmuş, hem de 4 mahalleden gelen öğrenci çığlıklarının son bulması sağlanmış olur.”

 

“OKUL AÇILMAZ İSE BUNDAN SONRAKİ EYLEMDE KINA DAĞITACAĞIZ BU KINAYI NERELERE GÖNDERECEĞİMİZE O ZAMAN KARAR VERECEĞİZ”

“Basın açıklamasından sonra ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diye helva dağıtacağız. Eğer bu okul açılmaz ise ve sizlerin desteği devam ederse, söz veriyorum bundan sonraki eylemde kına dağıtacağız, bu kınayı nerelere göndereceğimize o zaman karar vereceğiz. Bu anlamlı dik duruşunuz devam ettiği sürece eğrileri doğrultacağınıza olan güvenimiz ve inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyor hak mücadelenizde Allah mahcup etmesin diyorum.”

Daha sonra sendika üyeleri ve köylüler, okulun kapalı olan kapısına ip bağlayarak temsili olarak çektiler.