Altın Portakallı "100 Bin Kişiydiler" filminin elde ettiği başarı Zonguldak'ta büyük heyecan yarattı.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, Metin Kaya'nın yönetmenliğini yaptığı "100 bin kişiydiler" isimli belgesel filmin Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel dalda birincilik ödülü alması nedeniyle filme emeği geçenleri kutladı.
Muslu'nun yazılı açıklaması şöyle;
"Yönetmen-Fotoğrafçı Metin Kaya-'nın yönetmenliğini yaptığı, Büyük Madenci Grevi ve Büyük Ankara Yürüyüşü'nü anlattığı "100 BİN KİŞİYDİLER" isimli belgesel filminin Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Belgesel Ödülü"nü almış olması nedeniyle filme emeği geçenleri kutluyoruz.
SİYAD 2009 Yılı En İyi Belgesel Filmi Ödülü'ne layık görülen ve Büyük Ankara Yürüyüşü'nün yıldönümü olan 4 Ocak 2009 tarihinde galası yapılan, 1 Mayıs'ta başlayan 4. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin açılış filmi olarak da büyük beğeni toplayan; Zonguldak, bölgemiz ve ülkemiz demokrasi mücadelesi tarihinin en önemli eylemlerinden birini yansıtan "100 bin kişiydiler" isimli belgesel filminin bu başarısından büyük bir memnuniyet ve onur duyduk. Zonguldak'ın ve maden işçisinin ülkemiz demokrasi tarihine ve işçi hareketine katkılarının, olayı yaşayan tanıkların anlatımlarıyla ve sanatsal bir yaklaşımla belgesel filme dönüştürülmesi hakettiği ilgiyi görmüş, "100 bin kişiydiler" belgeseli bu destansı tarihin herkesime anlatılması açısından emek ve demokrasi mücadelesinde "Madenci Feneri" gibi dünyaya ışık tutmuştur. Başta belgesel filmin Yönetmeni Metin Kaya olmak üzere emeği geçenleri bir kez daha kutluyoruz".