Türk Metal Sendikası ile Erdemir arasında devam eden Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

1 Eylül 2016 tarihinden geçerli olacak iki yıl süreli toplu iş sözleşme görüşmelerinde uzlaşmazlığın ardından Türk Metal Sendikası, aldığı grev kararını Genel Başkan Pevrul Kavlak, Kdz. Ereğli’ye gelerek işçilere duyurmuştu.

Grev kararının ardından daha önce olduğu gibi MESS bir kez daha tarafları masaya çağırmıştı. Ankara’da yapılan son görüşmede, daha önce 68 kuruş saat zammı öneren Erdemir bu rakamı 1 lira 70 kuruşa çıkarırken, toplam zam oranı 510 lira olarak açıklanmıştı. Türk Metal Sendikası yöneticileri bu zam oranını kabul etmeyerek, teklif ettikleri 3 lira saat zammında ısrar etmişlerdi. 

Türk Metal Sendikasının Genel Başkanı Pevrul Kavlak bu gelişme üzerine bir kez daha Kdz. Ereğli’ye gelerek işçilere gelişmeleri anlatmış ve 3 lira olan fiyat teklifini iyi niyet göstergesi olarak 2 lira 70 kuruşa çekilmesini kabul edip etmediklerini sormuştu. İşçilerin verdiği “evet” kararının ardından, promosyon ücretleri ve sadece eş anne babanın dışında bir işçinin başka bir yakınının vefat etmesi durumunda da izinli sayılması konusunda da soru yöneltmişti. İşçilerden aldığı “evet” görüşü sonrası, 12 Aralık 2016 Pazartesi günü Ankara’da yapılacak toplu iş sözleşme görüşmelerinde kendisinin de ilk kez masada olacağını belirterek, “biz uzlaşmadan yanayız” demişti.

Ankara'da gerçekleştirilen ve uzun süren toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Edindiğimiz bilgilere göre ise taraflar 13 Aralık Salı günü Ankara'da yeniden bir araya gelecekler.


TÜRK METAL SENDİKASI KDZ.EREĞLİ ŞUBE YÖNETİMİNDEN KONUYA İLİŞKİN YAPTIĞI AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE: 

"Üyelerimizle birlikte kararlıkla yürüttüğümüz Erdemir işyeri Toplu İş Sözleşmesi sürecinde MESS yönetiminden gelen 570TL’lik zam teklifini kabul etmedik.
Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında devam eden Erdemir işyeri 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecinde son toplantı bugün (12.12.2016) MESS Ankara Bölge Temsilciliğinde yapıldı.
Bilindiği üzere MESS yönetiminin saatlik ücretlerde sıfır zamdan başladığı pazarlıkta önce 68 kuruşa daha sonra 1,70 TL’ye çıkması üzerine, sendikamız da taslakta 3 lira olarak belirlediği pazarlık rakamını, 9 Aralık 2016 tarihinde Kdz. Ereğli de Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın ve binlerce üyemizin katılımı ile gerçekleştirilen açık hava mitinginde, üyelerimizin oybirliği ile revize ederek 2,70 TL’ye indirmişti.
MESS Ankara Bölge Temsilciliğinde bugün (12.12.2016) gerçekleştirilen son toplantıda, MESS yönetimi sendikamıza yeni bir teklifle geldi. MESS, Erdemir işyerinde çalışan üyelerimizin maaşlarına ilk altı ay için 570 TL seyyanen zam (saat ücretlerine 1,90 TL) yeni teklifte bulundu. Sendikamız ise 2,70 TL’lik talebini bunun üzerine 2,50 TL’ye çekti. Ücret talebiyle alakalı bu teklifler sonrasında yeni bir gelişme kaydedilemedi. MESS, sosyal haklarda ise ilk yıl için %9,5 olan teklifini revize ederek %10,5 zam teklifinde bulundu. MESS’in bu teklifi de sendikamız tarafından kabul görmedi.
Sendikamızın yeni teklifi olan kayınvalide ve kayınpeder ölüm izni 3 gün olarak kabul edildi. Yine sendikamızın yeni teklifi olan banka promosyon bedeli için 150 TL olarak işverence sendikamıza teklifte bulunuldu. Sendikamız promosyon ile ilgili bu teklifi yetersiz gördü.
Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortasında ise MESS, Türkiye’nin her yerindeki hastanelerinde yatarak tedaviyi kabul etti. Ancak sendikamız ayakta tedavi talebinin MESS tarafından kabul edilmemesi üzerine MESS’in bu teklifini de reddetti.
Sözleşmede 720 gün olan sendikal izinler ise 900 güne yükseltilerek kabul edildi.
MESS’in özellikle sözleşmenin 3 yıllık olması hususunda ısrarı üzerine, heyetimiz sözleşmenin 2 yıllık yapılması ısrarını dile getirerek toplantıyı terk etti.
MESS’in görüşmeleri sürdürme talebi üzerine taraflar yarın (13.12.2016) MESS Ankara Bölge Temsilciliğinde tekrar bir araya gelecekler"