Belediye-İş Sendikasının Ankara'da gerçekleştirdiği Başkanlar Kurulu toplantısının açıklanan sonuç bildirgesinde ekonomik politikalar şiddetle protesto edildi.

 

Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Atayan yazılı bir açıklama yaparak Ankara'da yapılan başkanlar kurulu toplantısının sonuç bildirgesini duyurdu.

 

Hükümete uyarı başlıklı bildirgede, sendikal güç birliğinin de önemine vurgu yapıldı.

 

12 Maddelik sonuç bildirgesi şöyle:

                       

**Sendikamızın yıllardır örgütlü olduğu, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri'nde çalışan üyelerimiz; bazı AKP'li yöneticilerin talimatı ve belediye başkanlarının baskısıyla, Anayasa'ya ve yasalara aykırı bir şekilde; işiyle, aşıyla, ekmeğiyle tehdit edilerek, Hak-İş/Hizmet-İş'e üye olmaya zorlanmaktadır.Başkanlar Kurulumuz, siyasal iktidarlarca yürütülen bağımlı ve güdümlü sendikal yapı oluşturma baskılarını şiddetle protesto eder. Kurulumuz, siyasi otoritenin sendika ve konfederasyonları denetim altına alınması yönündeki her türlü baskı, tehdit ve saldırısına karşı mücadele azim ve kararlılığındadır.

Başkanlar Kurulumuz, çeşitli nedenlerle aramızdan ayrılmak zorunda kalan üyelerimizi, tekrar aramıza, yuvaları Belediye-İş'e davet ederken, her türlü baskı karşısında, emeğine, alınterine sahip çıkan, kazanılmış haklarını koruma mücadelesi veren tüm arkadaşlarımızın mücadelesini saygıyla selamlamaktadır. Kurulumuz, yandaş sendika baskısına karşı ILO tarafından da savunulan, işçilerin iradesini ortaya çıkaran referandum kurumunun yasallaştırılmasını savunmaktadır.

 

**Başkanlar Kurulumuz; yüzü emeğe dönük, güçlü, mücadeleci, demokratik bir Türk-İş yaratmak için, oluşturulan Sendikal Güçbirliği Platformu'nun, emek hareketinin değişim, demokrasi ve dayanışma temelinde yeniden yapılanması için önemli bir fırsat olduğuna inanmaktadır. Kurulumuz, Sendikal Güçbirliği Platformu'nun tabana yayılması, dayanışma fikri ve duygusunun genişletilmesi veetkili hale gelmesi için tüm olanaklarını seferber etmekte kararlıdır. Başkanlar Kurulumuz, tüm emekçileri ve emek dostlarını  Sendikal Güçbirliği Platformunda yer almaya ve destek vermeye davet eder.

 

**Torba Yasa'ya karşı sendikamızın verdiği mücadelelerin de etkisiyle, Yasa'nın belediye başkanlarına verdiği sınırsız ve ölçüsüz yetki, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü genelgesiyle bir nebze de olsa sınırlandırılmıştır.Başkanlar Kurulumuz, yasal zorluklar nedeniyle sendikamızdan ayrılmak zorunda olan üyelerimizle bağını korumakta ve onlara her türlü desteği vermekte kararlıdır.

 

**12 Eylül Anayasası, yıllar içinde uğradığı tüm değişikliklere karşın, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir nitelik kazanmamıştır. Başkanlar Kurulumuz, ülkemizin geleceğini şekillendirecek olan Anayasa'nın, içeriği kadar, nasıl yapıldığının da önemli olduğuna inanmakta, bu nedenle sadece Parlamento'da temsil edilen siyasi partiler tarafından hazırlanacak bir Anayasa'nın, halkın özgür iradesini tam anlamıyla yansıtamayacağı için, demokratik olmayacağına inanmaktadır. Başkanlar Kurulumuz Anayasa'nın; hukuk karşısında eşit, özgür bireylerce korkusuzca, dayatmalardan uzak, Parlamento dışı siyasi partilerin, üniversitelerin, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin görüş ve önerilerinin alındığı bir zeminde, geniş bir  mutakabatla oluşturulması gerektiğine inanmaktadır. Başkanlar Kurulumuz; Anayasa ve çalışma yasalarında yapılacak tüm düzenlemelerde, özellikle Anayasanın 90. maddesindeki usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir ilkesinin ve uluslararası hukukun hak ve özgürlüklerde sağladığı gelişmelerin esas alınması gerektiğine inanmaktadır. Başkanlar Kurulumuz; temel hak ve özgürlükleri güvence altına  alan, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir Anayasa için mücadelede kararlıdır. Kurulumuz; bu hedefler doğrultusunda, tüm emek güçlerini, sendika ve konfederasyonları birlikte mücadele etmeye çağırır.

 

**Kıdem tazminatı, işçi sınıfının yıllar önce edindiği ve kullandığı bir haktır. Başkanlar Kurulumuz, kıdem tazminatının fona devredilmesi veya süresinin azaltılması gibi hiçbir geriletici düzenlemeyi asla kabul etmeyecektir. Başkanlar Kurulumuz, kıdem tazminatı hakkının gaspı ya da zayıflatılmasına yönelik girişimler karşısında, Türk-İş genel kurul kararları doğrultusunda, genel grev ve genel direniş dahil, sonuç alınıncaya kadar meşru her yolu kullanma kararlılığındadır.

 

**Bugün ülkemizde sendikal örgütlenmenin önündeki en önemli engellerden biri, gerçek anlamda bir iş güvencesinin olmamasıdır. Başkanlar Kurulumuz, işten çıkartmalara karşı İLO standartlarını da göz önünde bulunduran iş güvencesi hakkının, yasalaştırılmasını talep etmektedir.

 

**2821 ve 2822 sayılı yasaların değişeceğine dair çalışmalar hâlâ bir sonuca ulaşamamıştır. Başkanlar Kurulumuz, söz konusu yasaların  12 Eylül'ün getirdiği yasakçılık ve denetimcilikten tümüyle arınmış; sendikal örgütlenmenin ve işçi sınıfının hak arayışlarının önünü açan bir anlayışla yeniden hazırlanması gerektiğine inanmaktadır.

 

**Başkanlar Kurulumuz, özel İstihdam Büroları, güvenceli esneklik ve bölgesel asgari ücret gibi girişimleri; emeğin değerini ucuzlatarak, emekçileri refahta değil, yoksullukta eşitlemeye yönelik tehlikeli girişimler olarak değerlendirmektedir.Kurulumuz, emek karşıtı bu politikalara karşı mücadele etmekte kararlıdır.

**Başkanlar Kurulumuz, çalışma hayatında tüm emekçiler için esas olanın kadrolu, güvenceli bir istihdam politikası olması gerektiğine inanmaktadır.Başkanlar Kurulumuz, taşeron, müteahhit, 4/C, 4/B, geçici, yarı zamanlı, esnek ve benzeri isimler altında işçilerin sosyal haklarını tırpanlayan, işsizlik korkusuyla özgüvenlerini yok eden, geleceğe kaygıyla bakmalarına yol açan tüm istihdam biçimlerinin ortadan kaldırılması için mücadele etmekte kararlıdır.

 

**Başkanlar Kurulumuz, Hükümetlerin yıllardır benimsemiş olduğu, bağımlılığı derinleştiren, ucuz iş gücüne dayanan; işsizliği, yolsuzlukları artıran, gelir dağılımının bozulmasına, yoksulluğun büyümesine ve sendikasızlaşmaya yol açan, IMF ve Dünya Bankası ile uluslararası sermaye çevrelerinin dayattığı ekonomik politikaları şiddetle protesto eder. Başkanlar Kurulumuz emek karşıtı, emperyalizm güdümlü neo-liberal politikaların, derhal terk edilmesi gerektiğine inanmaktadır.

 

**Başkanlar Kurulumuz, ekonominin temeline dinamit koyan, sıcak para ve kısa vadeli sermaye girişlerinin kontrol altına alınması gerektiğine inanmaktadır. Kurulumuz, üretimin dışa bağımlı yapısının ortadan kaldırmasının, kamu öncülüğünde istihdamı artıran yeni bir yatırım hamlesiyle mümkün olduğuna inanmaktadır.

 

**Başkanlar Kurulumuz, ülkemizin derelerini ve ekolojik alanlarını tahrip eden HES'lere, (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) GDO'lu gıdalara, doğayı ve ekolojik dengeyi bozan her girişime karşıdır. Başkanlar Kurulumuz, doğanın korunması için verilen hak mücadelelerine destek olur, onlarla işbirliği yapar.