TUSKON'a bağlı işadamlarının İstanbul'da düzenlediği 6 kıta 150 ülkeden 3 bin işadamının katıldığı görüşmelerin ardından Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD) üyeleri de, Senegal'den gelen 3'ü bayan olmak üzere 9 işadamını Zonguldak'ta ağırladı.
İlk olarak Alaborina Restoran'da Senegalli heyete Karadeniz'e karşı yemek programı düzenleyen ZONİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülay, Senegalli işadamlarının Zonguldak'taki işadamları ve çeşitli sektör temsilcileriyle MER Otel'de görüşmeler yapacaklarını ve iki ülke arasında ticaret yapılmasını umduklarını söyledi. Gülay, "Biz burada köprü vazifesi görüyoruz. İnşallah bir ticari anlaşma yapılır" dedi.
Senegal-Türkiye Kardeşlik Derneği Başkanı Makhary Dıakhate, Türkiye'ye gelmeden önce Senegal ile Türkiye arasında birçok konuda iş bağlantısı kurulabileceğini tahmin etmediğini belirterek, "Türkiye ve Zonguldak'ı çok sevdik. Senegal'deki Türk işadamlarının teşvikiyle 'Dostluk Derneği' kurduk.
Türkiye'ye üçüncü defa geliyorum. Beni en çok şaşırtan iş sayısı… O kadar çok iş yapılabilir ki, bu kadarını beklemiyordum. Senegal zaten gelişmiş olan bir ülke. İnşaat sektörü çok gelişmiş. Dünyanın her yerinden gelen işadamları var. Zonguldak'ta da demir-çelik gibi sektörler var, bu iki sektör arasında doğrudan ticaret yapılabilir. Ayrıca Zonguldak insanının misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Döndüğümde Türk insanının sıcakkanlılığını ülkemdeki insanlara da anlatacağım" dedi. Senegal'de Yavuz Sultan Selim Koleji'nden mezun olduktan sonra Fatih Üniversitesi Elektronik Mühendisliği eğitimi gören, ardından da aynı üniversitede yüksek lisans yapan 24 yaşındaki Lamine Traore'nun yaptığı tercümanlıkla anlaşabilen iki heyet, Zonguldak'tan iş bağlantısı kurarak ayrılmak istediklerini kaydetti.
Senegalli işadamlarına, kentin turistik yerleri ve mağaralarının da gezdirileceği belirtildi.