Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) tarafından geçtiğimiz yıl başlanan yöresel ürünlerin büyük mağaza raflarında yer alması ile ilgili çalışmalar meyvelerini verdi. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun yürürlüğe girmiş ve ilgili kanunun "Yer ve raf tahsisi" başlığında "Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerde satış alanlarının en az yüzde birine tekabül edecek şekilde raf alanı, mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla coğrafi işaretli olarak tescil edilen veya coğrafi işaretli olarak tescil edilmemiş olsa bile meslek kuruluşlarının uygun görüşü alınarak ticaret il müdürlüklerince belirlenen hızlı tüketim malı niteliği taşıyan yöresel ürünlerin satışına ayrılır " hükmüne yer verilmişti.

Tebliğin yayınlanmasından sonra ZTSO yöresel ürün üreticileri ve büyük market sahiplerinin bir araya geldiği bir çok  toplantı yapılmış ve  yürürlüğe giren kanuna uygun olarak Zonguldak iline ait yöresel ürünlerin belirlenen oranlarda mağaza raflarında satışa sunulması konusunda prensip anlaşmasına varılmıştı.Konu ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelen  Zonguldak Valiliği, odamız görüşlerine dayanarak belirlediği listeyi yayınladı. Buna göre Valilik tarafından açıklanan listede Zonguldak Merkez'den 4 ürün (Doruk Sucuk , Coşkunoğlu Gıda İmalat ve Tic. A.Ş.-- My Kristal Doğal Kaya Tuzu ,Yusuf Ziya Pervaneli -- Ataç Sucukları, Yaşar Ataç--Bediş Kuruyemiş,Seda Gd.İş Mak.Müh. İnş. Pet.Ürün.San. Tic,Ltd.Şti.) büyük market raflarında sergilenmeye hak kazandı.

ZTSO  Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir  konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bilindiği üzere geçen yıl  yöresel ürünlerin büyük mağaza raflarında yer alması ile ilgili Oda olarak çalışmalara başlamış ve üyelerimize yöresel ürünlerini bize bildirmeleri çağrısında bulunmuştuk. Odamıza geri dönüşler oldu. Hem üreticilerimizle hem de büyük market yetkililerimizle bir çok kez toplandık. Hangi ürünlerimiz bu raflarda olmalı konusunda Valiliğimizin bizden istediği görüşlere cevaplarımızı verdik. Çalışmalar güzel bir şekilde neticelendi.  4 ürünümüzü önümüzdeki süreçte büyük mağaza raflarında göreceğiz. Böylece yöresel ürünlerin piyasada daha fazla pazar payına sahip olmasını sağlayacak ve üyelerimizin markalaşmalarını teşvik etmiş olacağız.  Umarım bu sayıyı ilerleyen zamanlarda arttırır ve daha çok yerel ürünümüzü büyük marketlerde pazarlayabiliriz. Herkese hayırlı olsun."