Kdz.Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Bilsem'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Ereğli Devlet Hastanesi'nin talebi doğrultusunda yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında kod yazılımı tamamlandıktan sonra pla filament maddesi kullanılarak maske üretimi yapıldığını söyledi.

BİLSEM'in hastane yetkilileri ile istişare içerisinde maske üretimine başladığını anlatan Çorumluoğlu, "Dezenfekte edildiğinde bozulmayan maddeden maske üretildi. Bu süreç Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimliği kontrolünde ilerliyor. Maskelerin yapım süresi biraz uzun. Bir tanesi 2-2.5 saatte basılıyor. İşin zor kısmı programdır, bunu kodlamaktır. BİLSEM'de her odaya bir yazıcı koyulacak. Bu akşam 12 tane yazıcı maskelerini yazdıracağız" dedi.

BİLSEM Müdürü Serkan Çakır da 3 farklı çeşidi bulunan ve maliyeti 1 lira 50 kuruş olan maskenin üretimini hızlandırmak için çalışma sürdürdüklerini kısa sürede sayıyı günlük 100'e ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı.


Solunum cihazlarında kullanılan solunum pompa vanası üretimi gerçekleştirdiklerini, bu vananın hayati derecede önem taşıdığına değinen Çakır, "Solunum cihazlarında kullanılan bir alet var. İtalya bunu üretmek için çok uğraştı ve sonunda üretti. Bir tanesinin 11 bin dolar civarında olduğu belirtiliyor. Biz bu vanayı üretmek için gerekli yazılım kodunu sağladık ve üretimini gerçekleştirdik. Bu vana şu an test aşamasında Ereğli Devlet Hastanesi ile sürekli görüşme halindeyiz. Denemesi yapılacak. Başarılı sonuç alınırsa seri üretimine geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Çakır ayrıca BİLSEM'in koronavirüs ile mücadelede elinden gelen çabayı ortaya koyduğunu belirterek, "Lütfen evde kalın, biz çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)