CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, Kandilli Belediye Başkanı Aydın, CHP İlçe Başkanı Kartal ve partililer Kandilli'deki özel kömür ocağında 4.5 milyon ton kömür rezervinin sular altında kalmaması için yetkililerin harekete geçmesini istedi. 2 Gün süre veren Demirtaş, Enerji Bakanı, TTK Genel Müdürü ve özel firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

 Karadeniz Ereğli'de kayıtlı 10 bin 500 işsiz bulunduğunu hatırlatan Milletvekili Demirtaş, "Kandilli'deki maden ocağından 850 kişi geçimini sağlıyordu. Burası Ereğli ekonomisine aylık 2 trilyon, yıllık 25 trilyon gibi katma değer katan bir ekonomiye sahipti. Yeraltında bulunan kömürü yerüstünde bulunan işsizimiz ile buluşturmalıyız" dedi.

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve partililer ile Kandilli Beldesinde bulunan ve kapatma kararı alınan kömür işletmesinde yaşanan son gelişmeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye Taşkömürü Kurumu ile özel şirket arasında yaşanan hukuki sürecin sürdüğünü, ancak özel şirketin maden ocağının bakım ve kontrolünü yapmadığı gerekçesi ile 4 milyon 500 bin ton kömür rezervinin sular altında kalacağını belirten Milletvekili Demirtaş, yetkilileri uyardı, uyarıların dikkate alınmaması durumunda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Demirtaş konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

"SU TULUMBALARI SÖKÜLMÜŞ"

"Yılbaşından bu yana maden ocağında üretim durdu. Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Hema şirketi arasında kiralama sözleşmesi vardı. Sözleşmeden doğan hukuki sorunlar nedeniyle davalık durumdalar. Ocak ayından bugüne kadar geçen süre içerisinde ocağın normal bakımının devam edebilmesi, tekrar üretime geçtiğinde faaliyetini devam edebilmesi için gerekli olan işçi sayısı muhafaza edilmekte. Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanının açıklamalarından öğrendik ki buralardaki tulumbaları sökmüşler. Tulumbaların sökülmesinden ötürü içeride bir su baskını söz konusu olmuş ve ocak kullanılamaz hale gelme durumu belirmiş. Burada bir önlem alınmaz ise 10 günlük süre içerisinde ocağın kullanılamayacak hale geleceğini öğrendik.

 EREĞLİ EKONOMOİSİNDEN YILLIK 25 TRİLYON GİTTİ

Burada 850 kişi geçimini sağlıyordu. Burası Ereğli ekonomisine aylık 2 trilyon, yıllık 25 trilyon gibi katma değer katan bir ekonomiye sahipti. İşçilerin işten çıkarılması ocağın da atıl vaziyete gelmesi ile bundan mahrum kaldık. Ereğli ve Zonguldak'ın en büyük sorunu işsizlik. Yerin altında 4.5 milyon ton kömür var. Yukarıda da işçiler var ama bu kömür milli servet yukarıya çıkarılmıyor. İşçi olduğu halde teknik teçhizat olduğu halde yapılmıyor. 4.5 Milyon ton yaklaşık 2 milyar gibi bir paraya tekabül ediyor. Bu şekilde rezerv tespit edildi. Yaklaşık bin işçi ile 40 yıllık yetecek şekilde rezerv söz konusu. Eğer önlem alınmaz ise bu 2 milyarlık milli servet yok olacak.

 2 GÜN SÜRE VERİLDİ

Bunun TTK ve şirket ayağı olduğu kadar Enerji Bakanlığının da sorumluluğu söz konusu. Enerji Bakanlığı, TTK Genel Müdürlüğü, Hattat Holding'e sesleniyoruz 2 milyarlık servetin burada terk etmeyelim, yok etmeyelim. Eğer önlem alınmaz ise aşağıya tulumbalar kurulup bu sular çıkarılmazsa bu ocak 10 günde kullanılamayacak hale gelecek. Yazıktır bu ülkenin milli servetine ve bu ülkenin insanına. Biran evvel 2 gün içerisinde aşağıya tulumbayı kurun ve suyu çıkartın, ocağı üretim yapılacak hale getirin, bunu yapmayacak iseniz ben bölgesine sorumlu bir milletvekili olarak bir maden işçisinin çocuğu olarak bir Zonguldak'lı olarak Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağım, görevi kötüye kullanmaktan, görevi ihmalden ve kamu malına zarardan. Ocak bu şekilde kapatılırsa bunun telafisi mümkün değil. İleride telafi edilemeyecek zararlar doğmak üzere.

 

EREĞLİ'DE 10 BİN 850 İŞSİZ VAR

Önemli bir husus da bölgemizin en büyük sorunu işsizlik. 850 İşçi arkadaşımız burada ekmeğini çıkartıyor, geçimini sağlıyordu. Eğer devlet bu işi yapamayacak ise özel sektör versin diyorduk özel sektöre verdi ve özel sektör bunu başarmadı. Burada olması gereken artık devletin bu madene sahip çıkması, mülkiyeti kendisine ait olan madene sahip çıkması ve burayı işletmesi gerekir. Ereğli'de İşkur'un verilerine göre 10 bin 500 işsizimiz var. 850 Arkadaşımız işsiz, hem diyoruz ki işsizlik çok fazla hem diyoruz ki mevcut ocağımızı zenginliğimizi karaelması yer yüzüne çıkarmıyoruz. Bunu biz kabul etmiyoruz. 1 Kasım tarihinden sonra CHP iktidarında buraya sahip çıkacağız, burayı tekrar çalışır üretim yapar hale getireceğiz. 1 Kasım tarihine kadar bu ocağın direnme şansı yok.

 EREĞLİ İLE BAĞLANTI 2 NOKTADAN KOPTU

Kandilli'nin çok önemli bir sorunu var bir heyelan ile karşı karşıya kaldık. Kandilli'nin Ereğli ile bağlantısı 2 noktadan koptu. İl Özel İdaresi ve Ereğli Belediyesi ekiplerinin çalışmalarını hızlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef 1 haftalık bir süre geçti bir ilerleme bir sonuç yok. Kandilli halkı bundan rahatsız. İvedilikle bütün ekiplerini buraya yönlendirip bu yolu açmalarını istiyoruz"

 "KANDİLLİ ZORLU BİR BÖLGE"

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da yaklaşık 1.5 yıldır bölgede yaşanan sorunları gündeme taşıma gayreti içerisinde olduklarını, işsizliğin had safhaya ulaştığı bölgenin tek geçim kaynağının maden ocağı olduğunu hatırlatarak, "Bölgemizde maden yataklarının yaşadığı sorunlarını dillendirdik. Kandilli zorlu bir bölge. İş imkanları dar olan bir bölge. Temel iş olanağı da madenlerdir. Şuanda yol sorunu da yaşıyoruz.  Bölgemizde kömür var fakat bu kömürün çıkarılması ile ilgili devletin ciddi adımlar atması gerekiyor. Özel sektörle yaşanılan sorunları halkımız çekiyor. Yetkililere sesleniyoruz işsiz kalan arkadaşlarımızı tekrar işe kavuşmaları anlamında siyasilerin yapması gereken adımları atmalılar. Bizler belediye olarak bölgenin bütün sorunlarına çok duyarlıyız, sonuna kadar da imkanları kullanmaya çalışıyoruz.


 
KAYMAKAM MADENOĞLU'NA TEŞEKKÜR

Ereğli ile bağlantımızı sağlayan 2 yolumuz yağmurların ardından oluşan göçüklerden ötürü kapalı. Kaymakamlığın ve özel idarenin çalışmalarına da destek veriyoruz. Kaymakamımız Nazım Madenoğlu konuyu yakından takip ediyor ve biran önce çözüme kavuşması için de gayretlerini gösteriyor. Kendisine bu desteklerinden ve çabalarından ötürü teşekkür ediyorum" dedi.

 İLÇE BAŞKANININ AÇIKLAMASI

CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal da madenci beldesinin yine büyük bir sorun ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Yaklaşık 850 kişinin alınan kapatma kararı ile mağdur duruma düşürüldüğünü belirten Kartal, yetkilileri duyarlı olmaları konusunda uyardı.

 
GMİS ZİYARETİ

Milletvekili Demirtaş, Belediye Başkanı Aydın, İlçe Başkanı Kartal ve partililer daha sonra Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şubesini ziyaret etti. Şube Başkanı Ali Eşitmez'den süreç hakkında bilgi alan Demirtaş, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Şube Başkanı Ali Eşitmez de mevcut 4.5 milyon tonun yanı sıra toplam 6 milyon tona yakın kömür rezervinin ülke ekonomisine kazandırılmasını istediği konuşması da şu şekilde:  "Şuan için 5.5-6 milyon ton alınmayı bekleyen rezervimiz var. Var olan bir kurumu bir yeri yaşatmamız lazım. Sonuçta burada 850 kişi çalışıyordu. Özel sektör çalışmama kararı aldı rödevans bedelinden ötürü. Burasının atıl duruma düşmemesini istiyoruz, işletilecekse devlet tarafından işletilmeli. Kuruma işçi açıkları giderilsin, herkes üzerine düşeni de yerine getirmesini bekliyoruz"