Kdz.Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası  Başkan Vekili  Ahmet Küçük, Personel plakası konusunun yaklaşık üç yıldan bu yana gündemde tutulduğunu belirtirken,  Odaya gelen üyelere konuyla görüşlerinin açıklandığına vurgu yaptığı açıklamasında “İlgili üyelerimize ve Odamıza üye olmayan şoför esnafı arkadaşlarımıza bu plakalar konusunda bilgiler verdik. Kdz.Ereğli Belediye Meclisi Belediye sınırları içerisinde personel plakası verebilir. (P) Personel plakası takan araçlar Belediye sınırları dışına çıkamazlar” dedi.

Küçük açıklamasına şöyle devam etti:

UYARIDA BULUNDUK

“Şu anda personel servisi yapan arkadaşlarımız Milli Eğitim ihalesi ile beraber D-2 yetki belgesi ile köyden merkezi okullara öğrenci taşımaktadırlar. Aynı araç Erdemir Fabrika işçi servisini yapmakta, bir özel iş geldiği zaman istediği ilçeye veya İle tarifesiz yolcu taşımacılığı yapabilmektedir. Servisçi esnafımız şu anda üç iş yapabilirken (P) plakayı taktıktan sonra şehir içinde fabrikalara personel servisi yapabileceklerdir. Biz servis yapan üyelerimize bu konuda uyarılarımızı yapmıştık.

İŞLERİNİN AZALACAĞINI SÖYLEDİK

Odamız üyesi olmayan servisçi arkadaşlar üyelerimizi kandırarak Oda (P) plaka verilmesine karşıymış gibi açıklamalarda bulundular. Oysaki biz Oda olarak (P) plaka uygulamasının servisçi esnafımızın lehine olmayacağını bu olduğu takdirde yaptığı işlerinin daha da azalacağını belirttik.

FİYATI BELEDİYE BELİRLEDİ

Belediye Başkanlığı Odamıza Personel Servis Aracı Plakası muhammen bedel hakkında 1 (bir) adet plaka için fiyat teklifi talep etmiştir. Oda olarak cevaben; Personel Servis Aracı Plakası uygulaması İlçemizde ilk olduğundan, çevre ilçe ve illerde böyle emsal bir uygulama olmadığından, (P) plaka alım-satım (devir) işlemi olmadığından, arz talep meselesi olduğundan, Belediyenizce ihaleye çıkarıldığında en yüksek teklifi veren kişi veya kişilerin vereceği fiyat geçerli olacağından, Odamızca (P) plaka fiyatı tespit edilememiştir. denilmiştir. Ancak ihaleye girecek olan bazı kişiler tarafından Belediye Başkanlığının bir araç için belirlemiş olduğu muhammen bedel olan 60.000,00 TL + KDV fiyatı Oda tarafından belirlenmiş gibi sosyal medya üzerinden algı yaratılmaktadır. Fiyat belirlemede Odamızın hiçbir rolü ve etkeni olmamıştır. Üye olan veya olmayan tüm şoför esnafı bu ihaleye girebilir.

GÜZERGAH BELGELERİ ALMALARINDAN YANAYIZ

Köylerden gelip TTK Armutçuk Müessesesine işçi servisi yapan araçlar Personel Servis Aracı Plakası almamaları, çünkü bunlar ana yolu kullanmaktadırlar. Örneğin; işçileri Kaptaş'dan alan servisçi esnafımız ana yol üzerinden Armutçuk TTK ya servisini yapmaktadır. Oda olarak görüşümüz bu durumda olan araç sahiplerinin servislerini D-2 Yetki Belgesi ile yapmaları D2 Belgesi geçerli olmadığı takdirde ilgili Belediye'den güzergah belgeleri alarak bu işi yapmalarından yanayız.

YETKİ BELEDİYENİN

Sonuç olarak ; 5393 Sayılı Belediye Kanunun 15.maddesinin (f) ve (p) bendi gereği  Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek. Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek. Belediyenin yetki ve imtiyazları arasında olduğundan, Belediye sınırları içerisinde trafik konularında her türlü ihale yapma yetkisine sahip olup, Odamızın kanunen bu ihalelere hiç bir şekilde müdahale etme yetkisi yoktur.