Kdz. Ereğli'de öğrenci ve işçi servis otobüslerindeki logo, şirket adı gibi tanıtımların belediye tarafından yasaklanmasına yargı dur dedi.

Kdz. Ereğli 2. Sulh Ceza Mahkemesi çok çarpıcı ve önemli bir karara imza attı. Belediyenin öğrenci ve işçi servislerindeki logoları ve şirket tanıtımlarını kaldıran ve kaldırmayanlar hakkında da yasal işlem yaparak para cezası uygulaması  üzerine, bu konuyu haksız ve yanlı bulan 67 S 8045 plakalı aracın sahibi Hakan Atıcı belediyeyi mahkemeye vererek bu uygulama  ve cezaya itiraz etti. Kdz. Ereğli 2. Sulh Ceza Mahkemesi de belediyenin logo ve şirket tanıtımlarını  sökme işlemini hem durdurdu hem de  para cezalarını da iptal etti.

OLAY NEDİR?

Kdz. Ereğli'de özel okullara ve işçilere servis yapan minibüs ile otobüsler, araçlarının üzerine servis yaptıkları kurumların adını, logolarını ve kendi şirketlerinin isimlerini yazarak hizmet verirken, Kdz. Ereğli  Belediyesi bu duruma müdahale ederek, araçların üzerinde hiçbir yazı, logo ve isim bulunmayacağını bildirerek yeni bir uygulama başlattılar. Karara uymayan araç sahiplerine de Kabahatlar Kanunu'na göre 169 TL ceza yazan belediyenin bu engellemesi üzerine, 67 S 8045 plakalı aracın sahibi Hakan Atıcı mahkemeye dava açarak, idari para cezasının iptalini istedi.

KARAR

Kdz. Ereğli 2. Sulh Ceza Mahkemesi bu itirazı görüştü ve para cezasını iptal ederken, yazı, logo ve şirket isimlerinin de araçlara konulabileceğine kesin karar verdi.
Hakim Murat Erdem'in Kabahatler Kanununun 27. Maddesi uyarınca yapılan başvuru üzerine gereği düşünüldü dedi ve şu kararı verdi:
……İtiraz edene ait 67  S 8045 plakalı okul taşının üzerinde yer alan reklam yazısı nedeniyle hakkında 5326 sayılı kanunun 32 maddesinde düzenlenen emre aykırı davranış nevinden eyleme binaen idari para cezası kararı verilmiş ise de, itiraz dilekçesinde belirtildiği üzere İç İşleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelik hükmü çerçevesinde okul taşıtlarının izinsiz logo koymalarının Belediye Kanununda öngörülen yasağın istisnası konumunda olduğu ve davalı belediye tarafından müspet eyleme dayalı somut bir emir ve karar alınmadığı, bu kapsamda isnat edilen kabahat eyleminin yasal unsurlarının tekemmül etmediği görülmekte, itirazın kabulüne dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle
1-İtirazın kabulüne
2-Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığının 23.05.2012 tarih ve 2012/55 sayılı 169 TL idare para cezası kararının usul ve yasala aykırı olduğunun tespiti ile, KALDIRILMASINA……..

HAKAN ATICI NE DEDİ?

Yargının aldığı karar üzerine görüşlerine başvurduğumuz davacı Hakan Atıcı şunları söyledi:
Karar haksızdı  ve yanlıştı. Türkiye bir hukuk devleti. Ben de bu haksız karara karşı mahkemeye başvurarak cezanın iptalini istedim.
Yüce yargıya teşekkür ederim. Bu karar görev ve sorumluluklarını  yanlış ve yanlı kullananların ayıbıdır.
Bundan sonra bu tür haksızlıklarla karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Herkes evine ekmek götürme derdindedir.