3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği’nce  18. Geleneksel Engelliler Şöleni gerçekleştirildi.  Dernek Başkanı İsmail Şentürk, yaptığı konuşmada, halk otobüslerinden engellilerin yararlanmasında güçlük çıkarıldığını ifade ederek, “Toplu taşıma araçlarında eziyet görüyoruz, ikinci sınıf insan olarak görülüyoruz, otobüslere alınma noktasında para ve zaman kaybı olarak görülüyoruz. Basınımız aracılığıyla tüm engelli arkadaşlarım adına bunu haykırmak istiyorum. Sesimizi duyun lütfen” dedi.

Karadeniz Ereğli’de, Fiziksel Engelliler Derneği tarafından 3 Aralık Engelliler Günü çerçevesinde 18. Geleneksel Engelliler Şöleni, Ereğli Belediyesi Sevgi Barış Dostluk Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlik öncesinde bölgedeki engellilere 15 Akülü, 15 manuel tekerlekli sandalye takdiminde bulunuldu. 

10 ENGELLİYE AKÜLÜ SANDALYE

Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, yaptığı konuşmada, düzenledikleri etkinliğe katılımları nedeniyle protokol ve salonda bulunanlara teşekkür etti.

Kurban Bayramında da Erdemir katkılarıyla 10 engelliyi akülü sandalye ile buluşturduklarını ifade eden Şentürk, “Yine bugün burada, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral’ın hamiyetleriyle 10 engelli arkadaşımızı da akülü tekerlekli sandalye ile kavuşturduk” dedi.

Şentürk şöyle konuştu:

“Engelli olmak kişinin kendi tercihi değildir.  Sabah uyandığında yaşama katılan, ekonomik ve sosyal anlamda mücadele eden hiçbir kişinin akşam engelli olmak gibi bir tercihi yoktur. Hiçbir anne engelli çocuk dünyaya getirmek istemez. Engelliler yaşamda, sabah uyandığında giyinirken zorlanıyor, banyoya gittiğinde zorlanıyor, lavaboya gittiğinde zorlanıyor, kahvaltı yaparken zorlanıyor, sokağa çıktığında zorlanıyor,  bir yerden bir yere gittiğinde zorlanıyor. Biz istiyoruz ki, yaşamda engellilerin hayatını kolaylaştırmakla mükellef insanlar lütfen engellilerin yaşamını kolaylaştırmaktan imtina etmesinler. Zaten engellilerin yaşamı yeterince zor.”

“İKİNCİ SINIF İNSAN OLARAK GÖRÜLÜYORUZ”

Karadeniz Ereğli’de yaşayan engellilerin en büyük sorunu Halk Otobüslerinde yaşadığını ifade eden Şentürk şöyle devam etti:

“ Halk otobüsleri engellileri zaman ve para kaybı olarak görüyor. Otobüs beklediğinizde bizi almak istemiyorlar. Buradan, bugünün anlamı olarak bir mesaj vermek gerekiyorsa, Toplu taşıma araçlarında eziyet görüyoruz, ikinci sınıf insan olarak görülüyoruz, otobüslere alınma noktasında para ve zaman kaybı olarak görülüyoruz. Basınımız aracılığıyla tüm engelli arkadaşlarım adına bunu haykırmak istiyorum. Sesimizi duyun lütfen.”

Şentürk, etkinliğe emeği geçen başta Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral olmak üzere, tüm destek verenlere teşekkür etti.

ECHOMAR HASTANESİNİN YANINDA

Sosyal Hizmet Uzmanı Özge Özsoy, Sosyal Hizmet Müdürlüğü olarak ilçede yürüttükleri çalışmaları anlattı. Engellilerin verdikleri hizmetlerden yararlanmasını isteyen Özsoy,  “Echomar hastanesinin yan tarafında, sağlıklı hayat merkezi olarak bize ulaşabilirsiniz” dedi.

“SEVİNEREK GÖRDÜM”

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da yaptığı konuşmada, geleneksel hale gelmiş bir organizasyonda bir araya gelmekten ilçe kaymakamı olarak mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Geçen yıl da katılmıştım, bu yıl da katıldım. Geçen yıldan bu yana derneği tanıma fırsatım oldu. Açıkçası tanıdıkça derneğin ne kadar başarılı işler yaptığını sevinerek gördüm. Daha önce görev yaptığımız yerlerde,  tekerlekli sandalye ve diğer giderler için arkadaşlarımız SYDV’ye başvururdu. Burada sevinerek görüyorum ki burada bize başvuran arkadaşlarımızı derneğe yönlendiriyoruz, dernekte de bu ihtiyaçları kabul görüyor. Tabii ki dernek bunları tek başına yapmıyor. Dernek bunları kamu kuruluşlarımızla, hayırsever işadamlarımızla ve vatandaşlarımızla birlikte yapıyor. Bugün sandalye dağıtımında emeği geçen başta Erdemir Genel Müdürlüğümüz olmak üzere değerli hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Bir yıl içinde düzenlenen günlerde en akılda kalan iki gün varmış. Biri Anneler günü, diğeri de sevgililer günüymüş. Şüphesiz biz eşimiz ve annemizin yerini dolduramayız ama bu günler kadar önemli olan gün 3 Aralık bence. Neden? Çünkü hiçbirimizin buradan çıktığımızda, eve gidene kadar engelli olmayacağımızın garantisi yok. Bu yüzden 30 yıllık idarecilik hayatımda bu kuruluşlara destek olmaya çalıştım. Burada da bu derneğe zaman zaman uğrayıp dertlerini dinlemeye çalıştım. Bu noktada başta derneğimiz olmak üzere, tüm engelli vatandaşlarımıza kaymakamlığımızın kapısının ardına kadar açık olduğunu belirtmek istiyorum. Bizler sizlere hizmet için varız. Gerek telefonla, gerekse dernek aracılığıyla gerekse bireysel başvurularınızla bizden her türlü desteği alabilirsiniz. Tabii ki bu da kaynaklarımız nispetinde olacaktır. Tüm engelli kardeşlerimizin engelliler gününü kutluyorum.”

ORAL’A PLAKET

Konuşmaların ardından Dernek Faaliyetlerine katkılarından ötürü Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral’a, Dernek Başkanı İsmail Şentürk tarafından plaket takdiminde bulunuldu.

Eğitmen  Kübra Kocabaş yönetimindeki Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Korosu, etkinlik çerçevesinde “Sev Kardeşim” adlı parçayı seslendirdi. Parçaya salonda bulunan protokol ve vatandaşlar alkışlarla tempo tutarak ve beraber  söyleyerek eşlik etti. Engelliler şöleni,  Fasl-ı Şahane grubunun canlı müzik dinletisi eşliğinde yemek programı ile sona erdi.

ZONGULDAK VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ:

Engellilik yaşadığımız dünyada üzerinde hassasiyetle durulması, çok önem verilmesi, her yönüyle ele alınması gereken ve tüm kesimleri yakından ilgilendiren toplumsal bir sorundur.

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla toplumsal yaşantımızda önemli bir yer tutan engelli bireylerin topluma kazandırılması, eşit hak ve özgürlüklere kavuşturulması, yaşadıkları sıkıntı ve zorluklara dikkat çekilmesi, çözüm yollarına ışık tutmak ve farkındalık yaratmak amacıyla 3 Aralık’ı “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan etmiştir.

Uygar toplum olmak, engelli bireylere sağlanan haklar, onlara gösterilen ilgi ve sorunlarının çözümüne yönelik olarak sergilenen çaba ile yakından ilgilidir.

Engelli bireylere gereken ilgi, sevgi ve saygıyı göstermek, onların iş ve sosyal hayatımıza eşit bireyler olarak en üst düzeyde katılımlarını sağlamak, sağlık, eğitim vb. hizmetlerden faydalanmalarını ve toplumla bütünleşmelerini temin etmek hepimizin ortak sorumluluğudur.

Devletimiz özellikle son yıllarda engelli vatandaşlarımızla birlikte güçlü olmak, hayatı birlikte paylaşmak ve engelleri hep birlikte aşmak amacıyla sosyal devlet anlayışının gerektirdiği biçimde engelli vatandaşlarımızın eşit bireyler olarak toplumsal hayatta diğer bireyler kadar yer almaları ile, iş gücü ve istihdama aktif katılımlarını temin etmek, yaşam kalitelerini yükseltmek ve onlara engelsiz bir yaşam sağlamak amacıyla kapsayıcı uygulamalar yapmakta, sevindirici yeni yasal düzenlemeler hayata geçirmektedir.

Unutmamalıyız ki, insanı hayata bağlayan, yaşama azmi ve gücü veren en önemli duygu paylaşarak yaşamak ve sevgidir. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak, ihtiyaç ve beklentilerinde yanlarında yer almak, ailelerine destek olmak ulvi, güzel ve anlamlı bir yaklaşımdır.

Bu duygu ve düşüncelerle “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nün ve yurdumuz genelinde yapılacak etkinliklerin engelliler konusunda toplumsal bilincin ve farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık, huzur, mutluluk ve yaşantılarında kolaylıklar diliyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI İSMAİL ÇORUMLUOĞLU:

Kdz. Ereğli Kaymakamı Sayın İsmail ÇORUMLUOĞLU’nun “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla yayınlamış olduğu mesaj aşağıda yer almaktadır.

Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak, hayat standartlarını yükseltmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen, 3 Aralık günü, engelli kardeşlerimizin sesini duyurduğu özel bir gündür.

Engelli vatandaşlarımızın normal bir hayat sürmesi için; toplumsal duyarlılık oluşturmak, tüm engelli vatandaşlarımızın eğitim ve spor başta olmak üzere tüm alanlarda gelişimlerini sağlayacak hizmetler sunmak, aynı zamanda engellilerin erişebilirliğini kolaylaştırmak için tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın koordineli bir şekilde çalışmasına katkı sağlamak, bizlerin yegâne görevlerindendir.

Bu bilinçle, engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın içerisinde etkin olarak yer almaları, günlük yaşama engelsizce katılmaları, toplumla bütünleşmeleri, fırsat eşitliğine sahip olmaları için Devletimizin yapmış olduğu temel kanuni düzenlemelerin, sosyal politikaların hayata geçirilmesiyle birlikte engelli vatandaşlarımızın çok daha kapsamlı hizmetlerden istifade edebilme imkânı sağlanmıştır.

Sosyal devlet anlayışına sahip olarak, engelli vatandaşlarımızın umutlarını yitirmeden, mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba sarf edip çözümler üretmek bilinci ve sorumluluğu ile engelli vatandaşlarımızın desteklenmeleri halinde, neleri başarabileceklerine hepimiz yakından şahit oluyor, yaşama sevinçlerini yüksek tutarak hayata sarılmalarından büyük mutluluk duyuyoruz.

Bu güzel günün vesilesiyle, engelli vatandaşlarımızın; yaşama azmini yitirmeyen, kendisi ve hayatla barışık, başarıya ulaşmada hiçbir şeyin engel teşkil etmeyeceği düşüncesine sahip olmalarını temenni eder, “Dünya Engelliler Günü”nü kutlar sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim.

ZONGULDAK CHP MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında engellilere haklarının verilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP’li Demirtaş,3 Aralık’ın bir farkındalık günü olduğuna da dikkat çekti.

CHP’li vekil mesajında şunları ifade etti:

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil farkındalık günüdür. Bugün toplumumuzun yüzde 12’si engelli bireylerden oluşmaktadır. Ancak engelliler insan haklarında tam ve eşit olarak faydalanamamaktadır. Bu konuda ülkemizde etkin ve doğru bir politika maalesef yürütülmemektedir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde, engellilik; diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin katılımın önündeki uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ve algısal bozuklukları bulunan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Yani engellilerin en temel sorunları toplumsal hayatın bir parçası olamamaktır. Hayatın her alanındaki ayrımcılığın karşısında durarak engellilerin toplumsal yaşamın içinde olmasını sağlamak sosyal devletin gereğidir.

Ülkemizde işsizlik başlı başına temel bir sorun olarak günden güne çözümsüz bir noktaya doğru gitmektedir. Ancak engellilerin istihdamı bu genel işsizliğin bir parçası olarak görülemez. Engellilerin istihdamı, yaşamlarını devam ettirmede sağlayacağı ekonomik katkının yanında, sosyalleşme ve toplumsal hayatın içinde yer alma bakımından da önem taşımaktadır. Bu nedenle engelli istihdamı konusunda ayrıca politikalar geliştirilmelidir. Ancak bugün kamuda ve özel sektörde engelli istihdamı için getirilen kotalar bile doldurulmamaktadır. Zaten eşit koşullarda olmayan engelliler, karşılarına çıkan bu sorun nedeniyle de evlerine hapsolmaktadır. Engelliler için istihdam politikalarında yapılacak değişikliklerin yanında toplumsal bilincin yükseltilmesi de önemli bir noktadır.

Ülkemizde engellilerin istihdam dışında eğitim, sağlık, bakım ve rehabilitasyon gibi temel konularda önemli sorunları bulunmaktadır. Üstelik bu sorunlar sadece engelli bireyleri değil engelli ailelerini ve yakınlarını da doğrudan etkileyen birer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağ ile bağdaşmayacak şekilde engellilerin her türlü talepleri yardım temelinde karşılanmaktadır. Oysa engelliler yardım değil, eşit hak taleplerini dile getirmektedir. Kentlerin mimarisinin planlanmasından, sosyal hakların verilmesine kadar her alan ayrı ayrı düşünülmeli, engellilerin görünebilir ve erişebilir olmaları sağlanmalıdır. Engellilerin bu toplumun bir parçası olduğu bilinci küçük yaşlardan itibaren verilmelidir.

Engellilerin yaşadığı sorunların konuşulması gerektiğine de vurgu yapan CHP’li Demirtaş,” 3 Aralık, engellileri hatırladığımız değil, engelliler için neler yaptığımızı sorguladığımız bir gün olmalıdır. Sivil toplum örgütleri, dernekler ve toplumun her kesiminden engelli bireylerle birlikte sorunlar ve çözüm yolları konuşulmalıdır. Gerçek gelişmişlik düzeyi engelli bireylerin haklarını aldığı, ailelerinin de gelecek kaygısı yaşamadığı zaman yakalanmış olacaktır” dedi.

CHP İL BAŞKANI HAKKI GÜNEY:

Engellilik bireysel değil, toplumsal bir sorundur. Engelli vatandaşlarımızın hayata daha kuvvetli tutunması her alanda kendilerini geliştirip, yaşama sevinçlerini kaybetmemeleri için hepimizin üzerine düşen büyük sorumluluklarımız vardır.

Gerek sosyal, gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın bir çok alanında çeşitli “engeller” ile karşı karşıya kalan engelli vatandaşlarımızla birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Çünkü gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece engellilerin değil, hepimizin sorunudur.

Bu düşüncelerimle; Her sağlıklı insanında engelli olduğu gerçeğinin unutulmaması temennisiyle tüm engelli vatandaşlarımıza aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı ömür diliyorum.

Unutmayın! Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır.