-KANDİLLİ FOTOĞRAFLARINI "İLGİLİ GALERİYE GİT"
BÖLÜMÜNDE GÖREBİLİRSİNİZ.




Kömür… Kömür ile var olan ve Cumhuriyetin ilk vilayet yaptığı il Zonguldak. Zonguldak’ı Zonguldak yapan da Kandilli. Kestanecili Uzun Mehmet’in 1829 yılında Köseağzı’nda taşkömürünü keşfetmesiyle değişti bölgenin  tüm kaderi. 1848’de başlayan kömür işletmeciliğinin seyrinin ana çıkış noktası Kandilli’dir. Bugün sadece Zonguldak’a değil, ülkenin tüm  illerine iş ve aş veren Zonguldak’ın o büyük gücü taşkömürünün keşfinden gelmektedir. Erdemir’de çalışanlar başta olmak üzere tüm bu bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesinin temelinde kömür vardır, Kandilli vardır.


Kandillililer; o cafcaflı yıllarını, maden ocaklarının öncelikle özelleştirmesi veya kapatılması girişimleri ile başlayan kan kaybetme sürecinin içinde tıkanıp kaldılar. Çaresizliklerini ise; tarihsel kimliği ile  korumaya alınması kabul edilmiş, varageline sahip çıkarak, yönetenlere “gelin şu herşeyi borçlu olduğunuz Kandilli’yi bir arayın, sorun ve sıkıntılarını görüp, çözüm üretin” diye haykırmaktadırlar. Kendi iş aletleri ve  emekçi elleriyle varagelin temizliğine başlayan Kandillililer, 2017 Kurban Bayramının üçüncü günü “gelin bayramlaşalım” çağrısı yaptılar. Kandilli Kültür Derneği’nin de destek verdiği bu çağrıya yüzlerce Kandillili, bayramlaşmaya giderek destek verdi. Bu destek uzun yıllardır birbirlerini görememiş olanların da özlem giderdiği anların sıcaklığında “Bir sevdadır Kandilli” sloganı varagelin işlediği payton başında atıldı.

Evet bir sevdadır Kandilli. O sevdayı anlatmak mümkün değil ki. Keşke anlatılabilse. Hani bir söz var, "anlatılmaz yaşanır" diye. Bu da öyle bir sevda, öyle bir aşk, öyle bir mutluluk.

Simitler çaylar ve baklavalar ile karşılandı belde dışından gelen Kandillililer. Sarılındı, öpüşüldü ve kol kola günün anısı objektiflerle ölümsüzleştirildi.

Günün konuşmasını Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us yaptı. “Anavatanım Kandilli” diyen Korhan Us duygularını ve görüşlerini, Kandilli’de varagel temizliğini başlatan ve gerçekleştiren gençlere teşekkür ederek başladı ve şöyle devam etti:

KORUMA GÖREVİ TTK’NIN

“Kandillimizin olmazsa olmazı varagel yolunun temizlenmesi işine Kandilli Kültür Derneği olarak destek veriyoruz. Emeği geçen tüm kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyoruz.

Varagel bölgesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca Koruma altına alınmış bir bölgedir ve bu bölgeyi koruma görevi TTK’ya verilmiştir.

Bölgenin koruma altına alınması için derneğimiz de dahil olmak üzere Belediyemiz, TTK Müessesesi ve bir çok Kandillili kardeşimizin de katkıları olmuştur.

TTK’nın bu koruma görevini yerine getirebilmesi için öncelikle varagel bölgesine güvenlik görevlisi temin etmesi ayrıca varagel makine dairesinin ivedilikle korunaklı hale getirilmesinin temin edilmesi gerekmektedir.”

Varagelin işler hale gelmesiyle Kandillimizin eko turizmine açılacağını öngörüyoruz. Bu durum özellikle istihdam açısından bölgemize önemli avantaj sağlayacaktır.

Bu konuda siz Kandillilerin de desteklerinizi bekliyoruz.”



ESMER’DEN GÖSTERİ

4 Ocak 1991 tarihinde Zonguldak’ta başlayan Şanlı Madenci Yürüyüşüne, üzerindeki iş elbisesi, başında bareti ve Kandilli’de Kalyoncu odun ekmeği fırınında 15 ekmeklik hamurdan yaptırdığı dev ekmekle  katılan ve tüm yaygın medyada boy boy fotoğrafları yayımlanan Selami Esmer, Kurban Bayramı bayramlaşmasında da hoş ve büyük alkış alan gösteri yaptı. Madenci kıyafeti ile dev Türk Bayrağı taşıyarak varagel başına gelen Selami Esmer’i Kandillililer büyük alkışla karşıladı. Ardından hep birlikte İstiklal Marşı söylendi.

Bir Kandilli buluşması daha büyük bir sevgi paylaşımı ile böylelikle  sona ererken, sonrasında Kandilli başındaki eski ekonoma sahasında yapılan parkta tatlı yorgunluklar atıldı.

Haber: Eyüp Bektaş
Fotoğraflar: Berkan Bektaş