Yaklaşık her 680 kişiye bir doktorun düştüğü Kdz. Ereğli’de, 270 hemşire, 59 sağlık memuru, 75 acil tıp teknisyeni ve 125 ebe de sağlık hizmetleri ordusunda görev alarak vatandaşa şifa dağıtılmasına katkı veriyor.

 

Hemşirelik Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koyup İstiklal Marşı söyleyen ve sağlık çalışanları adına konuşan Nilüfer Uzun, görev ve sorumlulukları gereğince hizmet vermeye çalışırken uğradıkları sözel ve fiziksel saldırılara dikkat çekti.

 

12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşirelik Haftası nedeniyle Kdz. Ereğli’deki Devlet, Anadolu ve Ecomar Hastaneleri’nin hemşire ve diğer sağlık çalışanları saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde buluşarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Eşsiz Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duruşunda bulundular ve ardından da toplu olarak İstiklal Marşımızı söylediler. Hemşirelik Haftası’nın anlam ve önemi üzerine ise Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’nin Sağlık Bakım Hizmetleri’nin Müdür Yardımcısı Nilüfer Uzun anlattı.

Uzun, hemşireliğin  güç çalışma şartlarını gerektiren, özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran zor, bir o kadar da onurlu bir meslek olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

HASTA DOKTOR BÜTÜNLÜĞÜ VE İLETİŞİMİ KOORDİNE EDİYORUZ

“Mesleğimizi diğer mesleklerden farklı kılan yanı, toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan hayatıyla yakından ilgili bir meslek olmasıdır. Kendine özgü bilgi ve beceriyi gerektiren, eksikliği halinde sisteminin aksamasına neden olabilecek bir işi yürütmektedir. Sağlık ekibi içerisinde hastalarla en uzun süre temas halinde olan, hasta doktor arasındaki bütünlüğü ve iletişimi koordine eden ve sonuçlandıran hemşirelerdir. Sağlık olduğu sürece hemşireler olmazsa olmaz konumdadır. Mesleki bilgi, beceri ve marifet isteyen hemşirelik, aynı zamanda sempati, özveri ve sağlıklı bir iletişimi de gerektirmektedir. Hayat kurtarmak ve hastayı hayata bağlamak adına, sağlık ekibinin vazgeçilmez bir parçası olarak mücadele eden hemşirelerin görevi devamlıdır.

 

HEMŞİRE SAYISI YETERLİ DEĞİL

21.Yüzyıl hemşiresi; düşünen, aklını kullanan, problem çözme yetisine sahip, kendi öğrenme gereksinimlerinin farkında, yetkin, azimli, kendine güvenen ve güvenilen, sorumluluklarının bilincinde, bireylere ve topluma danışmanlık edebilen, sosyal, politik ve ekonomik durumlardan haberdar, özgür, insan haklarına ve bireyselliğe saygılı, insanı bütün olarak gören bir birey olarak toplumda yerini almıştır.   

Gece, gündüz demeden, güç çalışma koşulları altında, aile ve sosyal yaşantılarınızı  ikinci planda tutarak özveri ile görevinizi yaptığınızı biliyoruz. Maalesef, yeterli hemşire sayısının olmaması iş yükünün artmasına neden olurken, sözel ve fiziksel şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarımızın güvenlikleri de zaman zaman riske girmektedir. Tüm çalışanlarımıza ve halkımıza her işin başının sevgi ve anlayış olduğunu, sevginin yan etkisi olmayan en güzel ilaç olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

SEVGİ MESLEĞİ

Hemşirelik bir bilimdir, çünkü insanı sevmeyi gerektirir. Bireysel ve toplumsal sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde, geliştirilmesinde ve korunmasında önemli bir rolü üstlenen ve insan hayatının kutsallığından ödün vermeksizin, sonsuz sabır, şevkat, özveri, gayret ve sevgi ile mesleğini icra etmeye çalışan tüm hemşirelerimizin 12 Mayıs Hemşireler Günü’ nü kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

 

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN SAYILARI

Öte yandan Kdz. Ereğli’de 250 doktorun görev yaptığı öğrenildi. Yaklaşık 680 kişiye bir doktorun düştüğü Kdz. Ereğli’de, sektörün diğer görev ve sorumlularının  sayısı ise şöyle sıralanıyor.

270 hemşire, 59 sağlık memuru, 75 acil tıp teknisyeni ve 125 ebe.