Av sezonu düzenlenen tören ile açıldı. Kdz.Ereğli'de protokolün katılımı ile gerçekleştirilen törenlerin ardından balıkçılar av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto etmek amacıyla balığa çıkmadı, eski yasaya dönünceye kadar da çıkmayacaklarını açıkladı.

İl genelinde 5 balıkçı barınağı, 593 ruhsatlı balıkçı gemisi ve yaklaşık 10 bin amatör, gerçek kişi ruhsat tezkeresine sahip balıkçının bu sektöre hizmet ettiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, 2011 verilerine göre ülkemizde 703 bin 545 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir dedi.

 

1 Eylül Av Sezonunun başlaması nedeniyle Kdz.Ereğli Bozhane mevkisinde tören düzenlendi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, balıkçılar ve davetlilerin katılımı ile gerçekleştirilen törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, dünyanın sosyo-kültürel ve ekonomik açılardan çok hızlı bir değişim gösterdiğini, toplumların beslenmesi için tüketilen ve karadan elde edilen üretim kaynaklarının yetersizliğinin, tükenmeye başlandığı dünyada insanoğlunun dikkatini denizlere çevirdiğini söyledi.

ÜLKEDE 20 BİN 289

RUHSATLI BALIKÇI BULUNMAKTA

Canlı deniz kaynaklarının ülke ekonomileri için ciddi bir yatırım kaynağı oluşturduğunu belirten Çelik, Ülkemiz denizleri ve iç su kaynakları ile önemli bir su ürünleri potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelden kaynaklarımızı tahrip etmeden, koruma ve kontrol önlemlerini etkin kılarak, sürdürülebilir bir şekilde faydalanmak ve su ürünleri istihsalini artırmak belli başlı amacımızdır. Türkiye genelinde toplam 20 bin 289 adet ruhsatlı balıkçı gemisi bulunmaktadır, 151 bin 612 kişi ise amatör ve ticari balıkçılık ruhsatına sahiptir. Ülkemizde 2011 verilerine göre 703 bin 545 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Bunlardan 477 bin 658 tonu avcılık ürünleri 188 bin 790 tonu ise yetiştiricilik ürünleridir. Bu avcılıkta ilimizin de küçümsenemeyecek derecede katkı bulunmaktadır. İlimiz genelinde 5 adet balıkçı barınağı, 593 ruhsatlı balıkçı gemisi ve yaklaşık 10 bin amatör, gerçek kişi ruhsat tezkeresine sahip balıkçı bu sektöre hizmet etmektedir. Balık sezonunun bolluk ve bereket içerisinde geçmesini temenni ediyorum dedi.

ALARM ZİLLERİ VERİLİYOR

Çelik'in ardından AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan'da konuşmasında, eskiden bol olan balığın şuan azaldığını belirterek, Artık bu işin sürdürülebilir hale gelmesi önemlidir. Balık stoklarının küçüklerin korunması gerekir. Bu geminin içerisinde hepimiz vardır. Bugün 3-5 kuruşluk kar için çocuklarımıza torunlarımıza hiçbir şey kalmayacak gibi görünüyor. Alarm zilleri veriliyor. Sezonun bereketli olmasını temenni ediyorum sözleri ile konuştu.

BALIKÇILAR TEPKİLİ

Av sezonunun açılışı için kesilecek olan kurban ise Milletvekili Ercan Candan'ın isteği üzerine başka bir kuruma hediye edildi. Av sezonunun başlamasına rağmen yeni çıkan kanuna tepki gösteren balıkçılar eski duruma dönünceye kadar balık avlamaya çıkmayacaklarını söylediler.

 

Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik'in törende yaptığı konuşmasında verdiği rakamlar birbirini tutmadı. Çelik: 703 bin 545 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Bunlardan 477 bin 658 tonu avcılık ürünleri 188 bin 790 tonu ise yetiştiricilik ürünleridir.

DOĞALGAZ PLATFORMUNA YAKLAŞTIRMIYORLAR

40 Yıldır trolcülük yaptığını belirten Muharrem Ali Köse'de alınan karara tepki göstererek, Trolcülük yapıyoruz buralar sığ olduğu için bize 3 mil sınırı koymuşlar. Bu sınırı koyunca bizde avlanamıyoruz Sahil Güvenlik ile sürekli karşı karşıya geliyoruz. Bizde personel çalıştırıyoruz her teknede 8-10 personel var. Biz denize sezon açılsa dahi çıkamıyoruz. Doğalgaz platformu var o alana da yaklaşamıyoruz, bizim yapacak başka bir şeyimiz yok ifadelerine yer verdi.

 

BALIKÇI KÖTÜ DURUMA DÜŞER

40 Yıldır balıkçılık yaptığını belirten ve 25 personelli teknenin kaptanlığını yapan Musa Atasoy, av sezonunun oldukça buruk ve tepkili başladığını söyledi. Atasoy, birçok yerde balıkçıların av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto etmek amacıyla balığa çıkmadığını belirterek yaptığı açıklamasında, Bu durum devam ederse balıkçı iflas eder. Bunun önemli olan derinlik mevzusu. Eski usul yapılmasını istiyoruz, geçtiğimiz yıl 10 metre idi, Gürcistan'dan Cide Köpekkaya'ya kadar 10 metre 6 kulaçtı bu sene 24 metreye çıkardılar. Bu 24 metre ile birlikte balıkçı kötü duruma düşer herkes yakalanır ceza alır ağlarımız elimizden alınır.

MEVZU DERİNLİK MEVZUSU

Balıkçı ne kredi borcunu ödeyebilir ne de başka borcunu ödeyebilir. Eski usul oluncaya kadar biz denize çıkmayacağız. Türkiye genelinde biz grevdeyiz, hazırız ama denize çıkmayacağız. Palamut balığı olsun lüfer balığı olsun göçmen balıktır bu balıklara metre hesabı yapılmaz. Avrupa ile Türkiye bir değil. Avrupa'da kanal balıkçılığı yapıyorlar açıkta tutuyorlar Türkiye'de böyle değil. Türkiye'nin gündemi derinlik mevzusu bu derinlik mevzusu düzelmeden denize de çıkılmaz dedi.