Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Prim Tahsilat Daire Başkanlığı tarafından Zonguldak il ve ilçelerine bağlı tüm kamu kuruluşlarına ve belediye çalışanlarına yönelik 5510 sayılı kanuna göre kamu kurumlarının yükümlülüklerini bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Cangöz, SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, tüm kamu kuruluş ve belediye çalışanları katıldı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Toplantı Salonu’nda yapılan bilgilendirmeyi SGK Prim Tahsilat Daire Başkanı Necdet Afşin gerçekleştirdi. SGK’yı anlatan slayt gösterisinin ardından toplantının açılış konuşmasını yapan SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, “Ülkemizin 3 sosyal güvenlik kurumu SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, 5502 sayılı yasa ile Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmiştir. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Reformu ile ülkemizde Sosyal Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlamış, 74 milyon vatandaşımız ve ülkemizde yaşayan vatansız ve sığınmacılar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır. Kanun çalışanların sosyal güvenliğinin sağlanabilmesi için kamu kurumlarının tamamına yükümlülükler vermiştir. Uygulamadaki tereddütlerin giderilmesini sağlamak üzere Sayın Valimizin önerisi ile bilgilendirme toplantısı düzenlenmesine karar verilmiştir. Bilgilendirme toplantımıza katılarak bizleri onurlandıran Kurumumuz Prim Tahsilat Dairesi Başkanı Salın Necdet Afşin’e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Toplantının faydalı olmasını temenni ediyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra kanunla ilgili bilgilendirmeyi yapan SGK Prim Tahsilat Daire Başkanı Necdet Afşin, kanunla ilgili son değişiklikleri anlattı. Afşin, konuşmasında şunları söyledi;
“5510 sayılı kanuna göre işverenler başlıca, işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten ayrılış bildirgesi, genel sağlık sigortalısı bildirimi, iş kazası ve meslek hastalığı ile vazife malullüğü bildirimi, ayrılık prim ve hizmet belgesi düzenlemek ve prim ödemek, işyeri defter ve belgelerini saklamak, ibraz etmekle yükümlüdür. Genel sağlık sigortalısı, 5510 sayılı kanunun 60. maddesine göre genel sağlık sigortalısı sayılan kişiyi ifade eder. İşyeri, sigortalı sayılanların maddi olan ve olmayan unsurları ile birlikte işyerlerini yaptıkları yerlerdir. İşveren, 5510 sayılı kanunun 4/1-a ve 4/1-c bentleri kapsamında sigortalı olanları çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlardır. İşverenler, kural olarak en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte ‘işyeri bildirgesini’ kuruma vermekle yükümlüdür. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin nevilerinin değişmesi, birleşmesi veya diğer bir şirkete katılması durumunda, bu hususların ticaret siciline tesciline ilişkin ilan tarihini, adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde, işyeri bildirgesi ile kuruma bildirmek zorundadır. İşyerinin faaliyette bulunduğu adresten başka bir ildeki adrese nakledilmesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin başka bir işverene devredilmesi veya intikal etmesi halinde işverenler, işyerinin nakledildiği, yeni işverenin işi veya işyerini devraldığı tarihi takip eden 10 gün içinde işyeri bildirgesini kuruma vermekle yükümlüdür. İşyeri bildirgesini kanunda belirtilen süreler içerisinde kuruma vermeyenler için, kamu daireleri ile bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin üç katı tutarında, diğer defterleri tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin iki katı tutarında, defter tutmakla yükümlü olmayanlar için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. 5510 sayılı kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler, bir ay içinde çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını sigortalıların ücretlerinden keserek, kendi hissesine isabet eden prim tutarlarını da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay, dönem sonuna kadar kuruma ödeyeceklerdir.
Ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde ise, prim tutarları en geç son günü izleyen ilk iş günü içinde kuruma ödenecektir.”