Zonguldak Diyabet, Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, bir basın açıklaması yaparak, SGK'nın taslağına göre diyabet hastalarının ilaç alımlarında sıkıntı yaşayacaklarını söylediı. SGK'nın taslağına göre; yeni jenerasyonun ilacını sadece endokrin uzmanlarının yazabileceğini belirten Terzioğlu, konu ile ilgili yapığı açıklamada şunları söyledi;
"Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 2010 Taslağında Diyabet hastalarının tedavisi sıkıntıya sokacak kırıklamalar var. Taslağa göre, yeni jenerasyon diyabet ilaçlarını sadece endokrinoloji uzmanları yazabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 2010 taslağı diyabet hastalarının tedavisini sıkıntıya sokacak kırıklamalar getiriyor. Yeni jenerasyon diyabet ilaçlarının pahalı olması nedeniyle kısıtlanması, amaçlayan SGK, yeni SUT taslağında bu ilaçların sadece endokrinoloji ve metabolizma uzmanları tarafından yazılmasına izin veriyor. Ancak Türkiye'de endokrin uzmanlarının sayısı bunu karşılayacak durumda değil. Zira 39 ilde endokrin uzmanının bulunmadığı, 10 kadar ilde de sadece bir endokrin uzmanının bulunduğu belirtiliyor. Endokrin ve metabolizma uzmanlarının tüm Türkiye'deki toplam sayısı yaklaşık 200 civarındadır. Taslak kabul edilirse diyabet hastaları ilaç yazdırmak için endokrin uzmanının bulunduğu en yakın şehre gitmek zorunda kalacaktır. Zonguldak'ta ise 50 civarında görev yapan Dâhiliye doktorlarımız pratisyen durumunu düşecektir. Beş hastane ve sağlık ocaklarında görev yapan doktorlarımız zar zor cevap verirken bir endokrin doktorumuz nasıl cevap verecektir."

"TÜRKİYE'DE 2.5 MİLYON DİYABETLİ İLAÇ KULLANIYOR"
"Biz dernek olarak elimizdeki imkanları daha iyi duruma getirmeye çalışırken, elimizdeki imkanları geri vermek gibi bir düşüncemiz olamaz. Biz Zonguldak Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği olarak gelecek olan aile hekimleri uygulamasında aile hekim doktorlarımız bile ilaçlarımızı yazmasını istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ederken böyle bir tabloya 'evet' dememiz mümkün değildir. Kısıtlanan ilaçlar ise yan etkisi güvenli iedavifcr olarak biliniyor. Eski gurup ilaçların günlük tedavisi 20-60 kuruş arasında değişirken yeni ilaçların günlük maliyeti ise 31irayı buluyor. Türkiye'de 2.5 milyon diyabetli ilaç kullanıyor."
Zonguldak Diyabet, Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, diyabete harcanan sağlık harcamalarının sadece yüzde 8' inin ilaca ayrıldığını belirterek, yeni SUT'la yapılmak istenen tasarrufun anlamsız olduğunu belirterek, "Diyabete yapılan harcamaların yüzde 80'e yakın, komplikasyona bağlı hastane tedavisinde yapılır. Hastaların damarı tıkanmıştır, gözü, böbreği gitmiştir, ayakları kesilmiştir. Şimdi yeni tebliğde ilaçları 4 gruba ayırmışlar. Yeni jenerasyon ilaçları sadece endokrin uzmanları yazabilir şartını getirmişler bu ne demek? Bu ilaçlar neden önemli sorusuna yanıtı şu; İlaçların yeni jenerasyonu çıktıkça yan etkileri azalıyor. Ancak bu ilaçlar daha pahalı oldukları için devlet tarafından kısıtlanıyor ve önüne engel konuluyor" dedi. Zonguldak Diyabet, Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği, dahiliye uzmanları yaptığı görüşmeler sonucu dernek üyesi olan doktorlar, eğitimden sorumlu başkan yardımcıları ve iç hastalıkları uzmanların görüşlerini aldı.