Zonguldak İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, il genelinde koruyucu aile sayısının artırılması için çalışmalar yapıldığı belirtildi.
Gelişmiş ülkelerde korunmaya muhtaç çocukların yüzde 75'inin koruyucu aileler yanında bulunduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"KORUYUCU AİLE
ORANININ ARTMASI GEREK"
"Bilindiği üzere korunmaya muhtaç çocuklar, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarca korunma ve bakım altında bulunduruluyor. Ülkemizde korunmaya muhtaç çocuklara yönelik temel hizmetler; çocuğun kendi aile ortamında desteklenmesi, çocuğun evlat edindirilmesi, çocuğun kurum bakımı altında bakılması ve çocuğun bir koruyucu aile yanında bakımının sağlanmasıdır. Korunmaya muhtaç çocuklardan, evlat edindirilebilecek özelliklerde olanlar çok kısa bir süre içerisinde bir aileye evlatlık olarak yerleştirilebilmektedir. Toplumda sanılanın aksine kuruluşlarımızda evlat edindirilebilecek özellikteki çocukların sayısı oldukça azdır. Bu nedenle birçok aile, bir çocuğu evlat edinebilmek için uzun yıllar sırada bekleyebiliyor. Ülkemizde korunmaya muhtaç çocuklara yönelik en kapsamlı, hizmet türü 'kurum bakımı'dır. Bu durumdaki çocuklar SHÇEK Genel Müdürlüğü'ne bağlı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında korunma ve bakım altında bulunuyor. Oysa gelişmiş batı toplumlarında korunmaya muhtaç çocukların yüzde 75'i koruyucu aileler yanında bulunuyor. Ülkemizde ise bu oran oldukça düşüktür. Bu hizmetin ülkemizde de yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Çeşitli nedenlerle korunmaya muhtaç duruma gelmiş çocukların, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmelerine 'Koruyucu Aile Hizmeti' deniyor."
"SAĞLIK GİDERLERİ SHÇEK
TARAFINDAN KARŞILANACAK"
"Korunmaya muhtaç bir çocuğun kısa ya da uzun süreli, ücretli veya ücretsiz olarak kendi aile ortamında bakımını sağlayan, çocuğa öz anne-babası gibi sevgi ve ilgi gösteren ailelere de 'Koruyucu Aile' deniyor. Ülkemizin de imzalanmış bulunduğu 2 Eylül 1990 tarihli Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde 'Çocuğun öncelikle öz ailesi yanında, bu mümkün olmadığında ise uygun bir aile ortamı içinde yaşamını sürdürmesi ve gelişmesi...' ilkesine yer veriliyor. Bu konuda 2828 Sayılı SHÇEK Yasası'na dayanılarak 'Koruyucu Aile Yönetmeliği' hazırlandı. Bu yönetmelik kapsamında 'Koruyucu Aile' olmak isteyen ailelerin İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Kuruluşlardaki sosyal hizmet uzmanları tarafından belirlenmiş kız ya da erkek, sağlıklı veya özürlü ve en fazla üç çocuğa koruyucu aile olunabilmektedir. Ancak ailelerin, genellikle 0-2 yaşlarındaki sağlıklı çocuklara 'koruyucu aile' olmak istedikleri biliniyor. Oysa bu yaştaki çocuklar daha çok evlat edindirme hizmetinden yararlandırılıyor. Toplumumuzda 'Koruyucu Aile' hizmeti ile evlat edinme hizmeti çoğu kez bir biri ile karıştırılıyor. Evlat edinmede çocuk evlat edinen ailenin nüfusuna geçirilirken, koruyucu aile yanındaki çocuk için bu durum söz konusu değildir. Evlat edinilen çocuk tıpkı ailenin öz çocuğu gibi ve tüm yasal haklardan yararlanarak ailesi yanında sürekli kalmakta iken, koruyucu aile yanında kalan çocuk kısa ya da uzun süre koruyucu aile yanında kalıyor. Ayrıca koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuğun durumuna göre okul giderleri, giyim giderleri ve bakımı için ailenin de istemesi halinde bir miktar aylık ücret de ödeniyor. Korunma altında bulunan bu çocukların sağlık giderleri de SHÇEK tarafından karşılanıyor. Koruyucu Aileler, yanlarına yerleştirilen çocuğun biyolojik-psikolojik sağlığını koruma, çocuğun yeteneklerine uygun eğitim ve öğretimi sağlama, bir mesleğe yönlendirme, çocuğun gelişimine yönelik gereken çabayı göstermekle yükümlüdürler."
"VATANDAŞLARIMIZI
DAVET EDİYORUZ"
"Koruyucu aile olmak isteyen aileler, bu konudaki başvurularını İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne yapabilmekte ve diğer konularda bilgi alabilmektedirler. Başvuru yapan ailelerden bir takım belgeler hazırlanması istenmekte, ailenin ikamet adresinde inceleme yapılmakta, ailenin uygun görülmesi ve uygun çocuk bulunması halinde çocuk yerleştiriliyor. Sosyal hizmet uzmanları, çocuk yerleştirilen aileleri belirli zaman dilimleri içerisinde ziyaret etmekte ve çocukların gelişimlerine göre bu hizmeti devam ettirip-ettiremeyecekleri değerlendiriliyor. Koruyucu aileler yanına yerleştirilen çocuğun biyolojik ve psikolojik sağlığını korumakla, bu konuda gerekli önlemler almakla çocuğun yeteneğine uygun eğitim ve öğretimini sağlamak ya da bir meslek edinmesine uygun ortam hazırlamakla, çocuğun öz anne-baba ve kardeşleri ile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü' nün uygun göreceği ortam ve zamanlarda görüşmesini sağlamakla, çocuğa ilişkin her konuda görevli sosyal hizmet uzmanı ile işbirliği yapmakla yükümlüdür. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir aile dileğiyle; sizleri de koruyucu aile olmak üzere İl Müdürlüğümüze bekliyoruz."