SHP Zonguldak İl Başkanı Yavuz Boz, SHP Merkez İlçe Başkanı Fikret Tunç, SHP Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Vedat Bayramlar, SHP Meclis Üyesi Şerafettin Turpçu, SHP İl Kadın Kolları Başkanı Sevinç, Yamakoğlu, SHP Ereğli İlçe Başkanı İzzet Dertli, SHP Çaycuma İlçe Başkanı Mehmet Paşakahyaoğlu, SHP Devrek İlçe Başkanı A. Vahap Çiftçiler yaptıkları yazılı açıklama ile istifa ettiklerini kamuoyuna duyurdular.

Yapılan istifalar ile ilgili kamuoyuna verilen bilgi şu şekilde:

“Biz aşağıda imzası bulunan Zonguldak’ta SHP’yi kuran Parti Meclisi Üyesi,

İl Başkanı, İlçe Başkanları, İl Yöneticileri, İlçe Yöneticileri ve partinin üyeleri olarak Kurucu Genel Başkanımız Sayın Murat Karayalçın’ın CHP’den Belediye Başkan Adayı olması ve sonra CHP üyesi olarak yoluna devam etme kararı alması üzerine kamuoyuna bu açıklamayı yapıyoruz.

Bizler, 7 yıl önce, 24 Mayıs 2002’de başta parti içi demokrasi olmak üzere, devletin yeniden yapılanması, yoksulluğun ve yolsuzluğun yenilmesi, toplumsal barışı sağlamak amacıyla, o dönem içinde bulunduğumuz partimizden istifa ettik. Daha ileri sol idealler için büyük bir cesaret ve özveri ile SHP’yi yeniden kurduk. Bugün de, bu düşüncemizin doğruluğuna inanıyor ve bunların gelecekte mutlaka diğer sol partilerin program ve tüzüklerinde hayata geçeceğine inanıyoruz.

Bugün görüyoruz ki; bizim yıpratan ve adeta yargısız infaza kurban eden en büyük neden olan Kürt sorununu çözmeyi öngören Toplumsal Barış Projesi konusunda, başta Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, muhalefet partileri liderleri, Genelkurmay Başkanı, eski kuvvet komutanları, birbirine yakın değişik görüşler ileri sürüyorlar. Bu görüşler, çoğu zaman SHP’nin Kürt sorununun çözümüne ilişkin projesi ile birleşiyor. Bu sorunu çözme projemizle ilgili çok büyük oranda yıpranmış olsak da, olumlu çözüm önerilerinin ortaya çıkması da bizi mutlu ediyor.

SHP’nin kurulduğu Mayıs 2002’den itibaren Türkiye’nin siyasi ortamı aniden değişti. 3 Kasım 2002 erken seçimlerinde, bir yıl önce kurulan AKP, ezici çoğunlukla iktidar oldu. CHP, tek başına muhalefet oldu. Merkez sağ (DYP-ANAP) çöktü, Meclis dışı kaldı. MHP de barajı aşamayarak Meclis’e giremedi. Bu tarihten itibaren Türkiye’de laik-antilaik cepheler arasında sert bir iktidar mücadelesi başladı. AKP, ekonomik alanda IMF’ci düzene tamamen bağlı kalırken, siyasi alanda ve çalışmalarında laiklik karşıtı, Atatürk’ün ilke ve devrimlerine düşman şeriatçı güçlere ve dini cemaatlere tamamen teslim bir politika izledi. Bu durum karşısında sol ve cumhuriyetçi laik kamuoyu, Meclis’teki tek muhalefet partisi olan CHP’de yoğunlaştı ve birleşti. Sol içerisindeki farklılaşmaya ve değişik renklere, bu arada partimiz SHP’ye de destek vermediler.

AKP, 2004 yerel seçimlerinde, 2007 genel seçimlerinde ve -oyu düşmüş olsa da- 2009 yerel seçimlerinde açık ara seçimleri aldı. AKP, bugün hem genelde, hem yerelde iktidarını sürdürüyor. SHP’nin de 2007 ve 2009 seçimlerinde desteklediği CHP’nin Zonguldak Belediye seçimlerini alması, sosyal demokratlara moral oldu.

Bugünlerde, merkez sağda bir toparlanma, birleşme çabaları var. Bunun gerçekleşmesi, yani merkez sağın yeniden toparlanması, ülkemizin AKP iktidarından kurtulmasında kuşkusuz faydalı olacak.

Biz sosyal demokratlar için esas olan, solun tek başına iktidara gelmesidir. Biz Zonguldak’taki SHP’liler, bugünlerde topluca SHP’den ayrılıyoruz. Çünkü partinin Kurucu Genel Başkanı Sayın Murat Karayalçın, CHP’ye üye oldu. Artık bize göre, SHP’nin varlık nedeni kalmadı. SHP’den ayrılma durumunda kalışımızdan da mutlu değiliz. SHP’yi devam ettirmek isteyen arkadaşlara da çabalarında başarılar diliyoruz.

Bizler daha ileri sol hedefler amacıyla, Mayıs 2002 yılında Zonguldak’ta yöneticisi olduğumuz CHP’den ayrılmıştık. Çıktığımız bu 7 yıllık yolculukta hedeflerimize varamadık ve başarılı olamadık. Nedenlerini uzun uzadıya anlatmanın bugün için anlamı yok. Ama bugün AKP, genelde ve yerelde ezici çoğunlukta iktidar... Solda iddia sahibi olanlar, bu durum karşısında uzun uzadıya kafa yormalı, “Solu tek başına nasıl iktidara getiririz?” ve “AKP’yi nasıl iktidardan indiririz?” diye proje yapmalı. Bu konuda Türkiye halkına yol göstermeliyiz.

Dünyanın yaşadığı en büyük ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bu kriz ile; 1991 yılında dünya sosyalist sistemin çöküşünden sonra oluşan kapitalizmin mutlak hakimiyeti de çaresiz kaldı, yıkıldı. Dolayısıyla dünyada ileri sosyal demokrasi için yoksulluk, yolsuzluk ve adaletsizlikten kurtulmak için, etnik ve dinsel çatışmalardan, terörden kurtulmak için bu dünya ekonomik krizi, bizce tarihi bir fırsattır. İnsanlar yeniden Marks’ın “Kapital”ini okumaya başladı.

Bizler aşağıda topluca imzası olan Zonguldak SHP yöneticileri ve üyeleri, SHP’nin kuruluşundaki siyasi ortam kalmadığından dolayı görevlerimizi noktalıyoruz, istifa ediyoruz. SHP’de kalan arkadaşlarımıza da başarılar diliyoruz.

Bundan böyle de siyasi yaşamımıza, partili veya partisiz olalım, dün olduğu gibi bir solcu, sosyal demokrat, Atatürkçü bir yurtsever olarak devam edeceğiz.

Tüm kalpler gibi, bizim kalbimiz de solda atmaya devam edecek.”

 

 

Şerafettin TURPÇU               Vedat BAYRAMLAR                       Yavuz BOZ

SHP Parti Meclis Üyesi     SHP Merkez Disiplin Kurulu Üyesi   SHP Zonguldak İl Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri

 

 

     Sevinç YAMAKOĞLU                Fikret TUNÇ                             İzzet DERTLİ

SHP İl Kadın Kolları Başkanı     SHP Merkez İlçe Başkanı            SHP Ereğli İlçe Başkanı

   ve Yönetim Kurulu Üyeleri          ve Yönetim Kurulu Üyeleri        ve Yönetim Kurulu Üyeleri

 

 

                     Mehmet PAŞAKAHYAOĞLU                A.Vahap ÇİFTCİLER

                         SHP Çaycuma İlçe Başkanı                   SHP Devrek İlçe Başkanı

                          ve Yönetim Kurulu Üyeleri                    ve Yönetim Kurulu Üyeleri