Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın Genel Başkanı Eyüp Alabaş,  Kıdem Tazminatı konusundaki haber ve yorumlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada,  Biz sendikalar ve çalışanlar olarak gelişmeleri büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz. Ortalıkta dolaşan önerilerin, Kıdem Tazminatını yok etmeye dönük ve tamamıyla işveren görüşü olduğu açıkça görülüyor. Biz Kıdem Tazminatının tartışılmasını doğru bulmuyoruz ve sızdırma tasarıyı şiddetle reddediyoruz dedi

 

Alabaş açıklamasına şöyle devam etti:

 

Kıdem Tazminatı konusunda basında yer alan haber ve yorumlar işçi arkadaşlarımızı son derece rahatsız etti.

İşçi arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu, çalışma barışını bozan bu sözde tasarının, kıdem tazminatını yok etmeye dönük ve tamamıyla işverenlerin görüşünü yansıttığı açıkça görülüyor.

Biz sendikalar ve çalışanlar olarak gelişmeleri büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz.

Ortada, Hükümet ya da ilgili bakanlık adına hazırlanmış ve konunun sosyal tarafları olan işveren ve sendikalara sunulmuş resmi bir kanun tasarısı yok.

Biz kıdem tazminatının tartışılmasını doğru bulmuyoruz ve bu sızdırma tasarıyı şiddetle reddediyoruz.

İşverenlerin kafa karıştırmaya dönük bu basın ve yayın faaliyetleri karşısında sessiz kalan Hükümeti ve ilgili bakanlığı da duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Çalışma barışını, moral motivasyonu, üretimi ve verimliliği olumsuz etkileyecek olan bu sözde tasarıya karşı Hükümet açıkça tavır almalıdır.

12 Eylül Askeri darbesinden sadece bir ay sonra geriye çekilen kıdem tazminatı tavanının, 1982 yılında tekrar geriye çekildiğini biz unutmadık.

Şimdi yeni bir geriye çekme operasyonunun da bu hükümet döneminde gündeme getirilmesi dikkat çekiyor.

Demokrasi söylemleri ve yeni Anayasa tartışmaları arasında işçilerin, emekçilerin kazanılmış haklarına göz koymak büyük bir çelişkidir.

Biz, üst örgütümüz Türk-İş'in ifade ettiği gibi Kıdem Tazminatımıza yapılacak bir saldırıyı asla kabul etmiyoruz ve buna karşı her şart altında mücadele edeceğiz.