Kdz. Ereğli Bal Tanıtım  Derneği Başkanı Ziyaettin Karaarslan kestane balının şifa kaynağı olduğunu ve bu yıl ise çok az üretiminin yapılabildiğini belirtti. Gazeteniz Önder’in haber merkezini ziyaretin de “Hakiki kestane balını vatandaş nasıl ayırt edecek?” sorusu üzerine görüşlerini açıklayan Karaarslan şöyle dedi:


“BAL, BAL GİBİ KOKAR”

“Kestane balını anlamaları için Karadeniz’in 80-100 Km paralelini düşünürsek damak zevkiyle Karadeniz insanının yüzde 70’i, yüzde 80’i kestane balı olduğunu anlar. Fakat diğer bölgelerde ben de görüyorum, Güneyde, Ege’de kestane balı diye birçok balların bizim merdiven altı dediğimiz çakma adı altında kestane balı diye satıyorlar. Bu yıl da kestane çok az derecede olmuştur. Piyasadaki arkadaşlarımızın tüketicilerimizin çok dikkatli olmalarını istiyorum. Gürcistan’da kestane olduğu veya Doğu Karadeniz’den geldi diye aldanmamalıdır.  Kestane balını ayırt etmeleri için kestane balı, bal gibi kokar. Hakiki kestane balı 2 çorba kaşığı yedikten sonra insanın vücudunda özellikle idrarında, sidiğinde kokar. Bunlar bir püf noktadır başka türlü öyle koklamayla yakmayla falan anlayamazlar. Hakiki kestane balını böbrekler ayırır, vücut ayırır, beden ayırır, boğazdaki yakmalar ayırır.”

SORU: Tamam da bunu siz biliyorsunuz. Vatandaş nasıl ayırt edecek?



“BANA BİLE ÇAKMA BALI SATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

YANIT: Ben vatandaşlardan şunu rica ediyorum. Özellikle sivil toplum örgütleri bu işin önünü çekiyor. Birliklerimiz önünü çekiyor, özellikle bizim bir birliğimiz var, birliğimizde dolum tesislerimiz var, laboratuvarlarımız var. Güvenilir insanlardan özellikle bal almalarını istiyorum. Ben 30 yıldan bu yana arıcılık yapıyorum. Pazarlarda satılan arıcıları da görüyorum, balcıları da görüyorum hiç tanımadığım insanlar da var. Bana bile çakma balı satmaya kalkıyorlar. Ben bildikleri insandan bal almalarını istiyorum. Tanıdığı arıcıdan bal alsın istiyorum. Ben teşekkür ediyorum. Vatandaşlar hakiki bal yiyecekse arıcısını balcısını seçsin istiyorum.