Zonguldak İl Tütün Kontrol Komisyonu, dün Valilik Kriz Merkezi'nde toplandı. Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç başkanlığında toplanan komisyonda, 19 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak tütün ve tütün ürünlerinin kamuya açık alanlarda yasaklanması konusu tartışıldı.
Aylanç, tütün kullanımının sınırlanması konusunda şunları söyledi:
"DÜNYA BİZİ İZLİYOR"
"19 Temmuz'dan sonra Türkiye'de büyük bir değişim yaşanacak. Özellikle sigara ve dumanını hayatımızdan çıkaracağız. 'Aman' diyene kılıç kalkmıyor, sigaraya taviz vermeyeceğiz. Kötü alışkanlıklardan birisini toplum olarak yok edeceğiz. Dünya bizi belki de 'Türkiye bu işi başarabilecek mi?' diye izliyor. Türkiye'nin bu başarısı, diğer toplumlara örnek olacak. Sadece burada tütün olarak sigara ağırlıklı durumda. Üniversitelerin olduğu yerlerde nargile içilen kafeler oluyor. Bu tip alanlarda daha çok çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Eğitimlileri kazanmak daha kolay… Kampanya kapsamında toplantıyı gerçekleştireceğiz. Arkadaşlarımızın görüşlerini de alacağız. Sigarayla ve tütünle mücadele konusunda şu anda yapacak olduğumuz yöntem burada arkadaşlarında söylediği gibi olumlu yönde beklenenin de dışında gelişmeler var. Onları değerlendireceğiz."
"KESİNLİKLE TAVİZ YOK"
Aylanç, uygulama sürecinde kararlı ve takipçi davranacaklarını şu şekilde anlattı:
"Uygulamalarımızda kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Dünyada sigarayla mücadele konusunda en başarılı ülke olarak İrlanda gösterildi. Eğer Türkiye bu uygulamayı başarabilirse, diğer bir güzel örnek olacak. Uygulamada bir takım yaptırımlar var. Bunun dışında uygulanabilecek olan şartlar var. Onlar da umuma açık yerlerde sigara içilen ve içilmeyen bölüm uygulamasının tamamen yürürlükten kaldırılması. Bu kesin bir yargı. 19 Temmuz 2009'dan itibaren her hal ve şartta sigarasız bölüm dahi olmayacak. Umumi alanların eklentilerin de dahi açık alan bile olsa sigara içilemeyecek. Buna kesinlikle taviz verilmeyecek. Ama evinizin bahçesinde içebilirsiniz, oraya müdahale olmayacak. Ticarethanelerde, umuma açık yerlerde, kadın, erkek, genç, çocuk yaş tahdidi olan veya olmayan yerlerde sigara içilemeyecek. Uygulamamızda yapacağımız yöntemi de toplantımızda değerlendireceğiz. İnsanlarımıza gereken uyarı ve duyuruları ileteceğiz. Eğer uyulma olmazsa yasal mueyyideler ve para cezaları uygulanacak. Bu para cezaları iş yerleri için 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar çıkacak. Bunları 10 günlük süre zarfında duyuracağız."