Yürüyüşü izleyen vatandaşlardan bazıları sigaralarını sakladı, bazıları da söndürdü

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tütün Kontrol Kurulu, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenledi.
Yürüyüşe; Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Birsen Turan, Belediye Kültür Merkezi (BKM) Müdürü Abdullah Bakır, sivil toplum kuruluşları, ilköğretim okulu öğretmenleri ve izci öğrenciler katıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Şube Müdürü Esin İlhan, yürüyüşün başlangıç yeri olan Uzunmehmet Anıtı önünde yaptığı konuşmada, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nün, 1987'den itibaren Dünya Sağlık Örgütü'ne üye devletler tarafından kutlandığını söyledi.
Sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için 31 Mayıs'ın etkinlik günü olarak belirlendiğini anlatan İlhan, "Kutlamaların amacı, kamuoyunu tütün mamullerinin tehlikeleri, dünyada yaşayan insanların haklarını savunmak ve gelecek nesilleri korumaktır" diye konuştu.

YÜRÜYÜŞÜ İZLEYEN
VATANDAŞLAR SİGARALARINI SAKLADI
Uzunmehmet Anıtı önünden, Valilik Binası'na kadar süren yürüyüşte, "Sigarasız hayat, oh ne rahat", 'Sigara sağlığın düşmanıdır', 'Temiz hava alın tadına varın', 'Sigarasız bir dünya', 'Sigara öldürür', 'Sigaranın esiri olmayın' şeklinde sloganlar atıldı. Yürüyüşü izleyen bazı sigara içen vatandaşlar, sigaralarını saklarken, bazıları ellerindeki sigaralarla yürüyenlere el salladı. Valilik Binası önüne gelindiğinde konuşma yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Birsen Turan şunları söyledi;
"Tütün kullanımı, tüm dünyada ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığını, dolayısıyla toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli halk sağlığı sorunudur. Sigara içmenin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun bir zamandan beri biliniyor. Araştırmalar, sigara içenlerin yarısının sigaranın yol açtığı bir sağlık sorunu yüzünden yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor. Bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyon, yeni vaka sayısı 11 milyondur. 25 milyon insan ise kanserle yaşıyor."
Konuşmanın ardından kendilerine Grup Dumansız Hava Sahası ismi takan müzik grubunun, katılımcılara konser vermesiyle etkinlik noktalandı.