Sigara yasağının ikinci gününde denetime çıkan Zonguldak Merkez İl Tütün ve Denetleme Kurulu üyeleri kurallara uyulması konusunda uyarılarda bulundu. Denetimlerde kapalı alanlarda sigara içen kimseye de rastlanılmadı.

Sigara yasağının genişletilmiş haliyle uygulanmaya başlamasının ardından Zonguldak İl Tütün Kurulu üyeleri ilk denetimlerini gerçekleştirdiler. Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan'ın yanı sıra Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü'nden görevli bir polis memuru, Zonguldak Belediyesi'nden görevli bir zabıta memuru ile yapılan denetimlerde işyerlerinin ve vatandaşların rahatsız edilmemesine dikkat edildi. Tütün Kurulu'nda bulunan Karaelmas Gazeteciler Derneği adına Başkan Atilla Öksüz'de çalışmaya katılan isimler arasında yer aldı. Özellikle kafeterya, kahvehane, lokanta ve benzeri yerlerde denetim yapan Tütün Kurulu Üyeleri ve denetim ekibi iş yeri sahipleri ile bire bir görüşerek uyarı levhalarını ve şikayet telefonlarını kontrol etti. İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan'ın önderliğinde gerçekleşen denetimlerde, denetim yapılan işyerlerinde yasaklara yasada belirtildiği şekilde uyulduğu gözlenirken kül tablaları da kontrol edildi. Sigara içme yasağı ile ilgili uyarı afişlerinin yanında şikayet edilecek en yakın polis noktasının telefonunun da yazılı olması gerektiğini belirten Esin ilhan bu konuda işyerlerini uyardı.
KÖTÜ HAVA ENDİŞESİ
Denetimler sırasında gösterilen duyarlılıktan dolayı işletmeci ve müşterilere teşekkür eden Esin ilhan, işletmecilerin yarı açık mekânlarda ne yapılacağı yönündeki soruları da yanıtlayarak detaylı bilgi verdi. Bazı işletmeciler ise havanın iyi olması nedeniyle pek fazla zorluk çekmediklerini belirterek, kötü havalarda müşterilerin aynı hassasiyeti göstermeyebileceğine vurgu yaptılar. Esin İlhan ise hiçbir durumda yasağın çiğnenemeyeceğini belirterek işletmecilere kurallara uymayan müşterileriyle ilgili önce ikaz etmelerini sonra bir müdahale de bulunmadan telefonla ihbar da bulunmalarını hatırlattı.
İLK GÜN CEZASIZ GEÇTİ
Denetimler sırasında yapılan uyarıların etkili olduğu gözlenirken sigara içen kimseye denk gelinmedi. Gündüz saatlerinde yapılan denetimlerin sık aralıklarla günün farklı saatlerinde devam edeceğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan, yetkili olan kolluk kuvvetlerinin de toplu denetime çıkmadan kendi denetimleriyle yasaklara uymayanlara ceza yazabileceklerini belirtti.
CEZALAR NELER?
Denetimler sonunda işyerlerinin ve vatandaşların yasaya uymalarından memnunluk duyduklarını belirten Esin İlhan; "İlk gün denetimlerimizde yasağa uymayanları görseydik mutlaka cezaları yazılacaktı. Ancak gösterilen hassasiyet hepimizi mutlu etti. İşletmecilere ve tiryakilere teşekkür ederiz. Umarız aynı özeni sürekli olarak gösteririler" dedi.
İlhan cezalarla ilgili olarak;  "Denetimlerde cezaları; kolluk kuvvetleri, merkezlerde emniyet kuvvetleri (polisler), beldelerde jandarma, belediye mensuplarından zabıta memurları ceza verebilme yetkisine sahip olan kişilerdir. Eğer kişi içilmemesi gereken yerde sigara içiyorsa özel hukuk kişilerine ait bir yer ise burası bunun cezası kolluk kuvvetleri tarafından kesilir. Kabahatler kanununa göre de belediye zabıta memurları izmaritlerin yerlere atılması durumunda 25 TL ceza verebiliyor. Polis ise sigara içen kişiye 69 TL ceza kesebiliyor. Eğer işyeri sahipleri kendi işyerlerinde içilmesine izin veriyorlarsa; 560 TL'den başlayıp, 5.600 TL'ye kadar büyüyebilen para cezalarını kesebiliyorlar. Bu ceza denetim ekipleri tarafından sağlık müdürlüğüne işlemle ilgili bilgi verdiğinden sağlık müdürlüğü belediye başkanlıkları ile yazışmalarını yaparak cezayı belediye encümeni veriyor. Uyarı yazıları yazılması gerekiyor. Kamu binalarında olsun, özel işyerlerinde olsun uyarı yazılarının asılması gerekiyor. Uyarı yazılarının olmaması durumunda ise bin 120 TL para cezası ile cezalandırılıyor. Bunun cezasını ise mahalli mülki idari amirleri tarafından verildiğini bilmemiz gerekiyor".