Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, sigara bırakma polikliniğinin hastanede hizmet vermeye başladığını duyurdu. Her yıl dünyada 3 milyon dolayında kişinin sigaraya bağlı rahatsızlıklardan dolayı yaşamını yitirdiğini belirtilen açıklamada, içilen her sigaranın ömürden 5.5 dakika çaldığı vurgulandı.
Sigaranın vücudun çeşitli organlarında yaptığı tahribat ve kanserin yanında cilt sağlığı ve güzelliğine de ciddi zararlar verdiği vurgulanan açıklamada sigaranın zararları şu şekilde sıralandı:
Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur, hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan ya da tütün çiğneyenlerde de ağız için kanserleri görülür.
Dilde, tat alma duyusunda bozulmalar olur. beyin hücrelerinin ölümüne yol açar, öğrenme bozuklukları hafıza zayıflığı ve erken bunama görülür. Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani katarakta sebep olur.
Cildin yapısının bozulmasına neden olur, leke ve kırışıklık oluşur, selülitlere sebep olur, burunda koku alma duyusu azalır. Damar sertliğini hızlandırır, beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur.
Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur.
Erken menopoz ve rahim kanserinin sebebidir. Kemik erimesinin sebebidir, pankreas kanseri riski artar, hastalık, yara ve ameliyat tedavileri uzun sürer, kullanılan ilaçları etkisizleştirir.