Karadeniz Ereğli Sanat Kurumu’nun, Kdz. Ereğli Belediyesi  ve Karadeniz Ereğli Kent Konseyi'nin katılımıyla gerçekleştirdiği "kömür" konulu şiir yarışmasının daha önce açıklanan sonuçları çerçevesinde dereceye girenler şiirlerini Kandilli’de TTK Armutçuk Müessesesi’nde maden işçilerine okudular. TTK Armutçuk Müesesesi’nin katkılarıyla hazırlanan Kandilli’deki törende, açış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Muhammet Tezel yaptı ve sanata verdikleri katkıyı dile getirdi.

Yarışmada birinciliği Sivas’tanm Yusuf Bal kazandı. Bal ile başlayan şiirlerini seslendirme programı mansiyon kazananlar şiirlerin okunması ile devam etti.

Yarışmada dereceye giren eserler şöyle:


Birincilik Ödülü: Yusuf BAL (YX 358) Şiir: "KÖMÜR" (Sivas)
İkincilik Ödülü: Yeliz ŞENAY (YS099) Şiir: "EKMEK HAKKI" (Batman)
Üçüncülük Ödülü: Rumuz: Nazlı ERGİN DURAN (NZ198) Şiir: "PORSELEN BEDENLER”  (Ödemiş)
1. Mansiyon: Bülent GÜNDOĞAN (BG161) Şiir: "KÖMÜR DESENLİ SİYAH ÖLÜLER BİRİKTİREN ETKİN İZLEK"
2. Mansiyon: Ötüken ÖZTÜRKLER (ÖO040) Şiir: “YAKIN BENİ”

Ayrıca, yarışma komitesi aşağıdaki şiirlere "Ereğli Sanat Kurumu Özel Ödülü" verilmesini uygun buldu:

Gülten TELLİOĞLU (GT532) Şiir: KARA SEVDA KÖMÜR KARASI
Yaşar CİĞER (TR107) Şiir: MADENCİNİN YÜREĞİNDEN GELEN SES
Güven ADIGÜZEL (GA006) Şiir: UZUN HASANIN ELLERİ VE KARA BİR EKMEK
Kıvanç NALÇA (NS444) KÖMÜR KELAM OTUZ TOHUM YANİ GERMİNAL
Ümit Kemal PARLAK (CK003) Şiir: ZERALTI ASALET

Ödüller:
1. seçilen şaire 1000 lira para ödülü ve plaket,
2. seçilen şaire 750 lira para ödülü ve plaket,
3. seçilen şaire 500 lira para ödülü ve plaket,
Mansiyonlara ve Ereğli Sanat Kurumu Özel Ödülü alanlara katılım belgesi verilecektir.

 

DİĞER TÖREN

 

Kdz.Ereğli Kent Konseyi, Kdz.Ereğli Sanat Kurumu’nun organizasyonu Kdz.Ereğli Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleştirilen, “Kdz.Ereğli 1. Şiir Festivali”nde dereceye girenlerin ödülleri Kdz.Ereğli Alemdar Gemisinde düzenlenen tören ile verildi. Kent Konseyi, Sanat Kurumu, Ereğli Belediye yetkililerinin yanı sıra bazı davetlilerin de katılımı ile gerçekleştirilen ödül töreninde ilk olarak Alemdar Destanı anlatılan sinevizyon gösterisi izletildi. Törende konuşan Kdz.Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel, “İlk kez düzenlenen Kdz.Ereğli Şiir Festivaline ilginin olması bizleri de son derece sevindirdi. Sanat Kurumunun girişimleri Kdz.Ereğli Belediyesi’nin tam desteği ile güzel bir iş çıkarıldığını görmekten mutluyuz. İnşallah bundan sonraki süreçte geleneksel hale getirilmesi planlanan Şiir Festivali amacına ulaştır” dedi.

 

DERECEYE GİRENLER

Yarışmada birinciliği Sivas’tan “kömür” isimli şiiri ile kazanan Yusuf Bal olurken, ikinciliği Batman’da öğretmenlik görevi yapan Ereğlili Yeliz Şenay, üçüncülüğü de Ödemiş’ten öğretmen Nazlı Ergin Duran kazandı. Mansiyon ödülü kazanan Bülent Gündoğan, Özüken Öztürkler, Gülten Tellioğlu, Yaşar Ciğer, Güven Adıgüzel, Kıvanç Nalca, Ümit Kemal Parlak’a sertifikalarını ve hediyeleri Kdz.Ereğli Belediye Başkan Vekili Selime Yılmaz tarafından verildi. Başkan Vekili Yılmaz, Kdz.Ereğli’de bu tür şiir festivalinin yapılmasından son derece memnun olduklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

 

ŞİİRLER ALKIŞ ALDI

Yarışmanın birincisi “kömür” isimli şiirle kazanan Yusuf Bal, “Ekmek Hakkı” şiiri ile ikinci olan Yeliz Şenay şiirlerini okudu katılımcıların alkışları ile ardından buradaki tören sona erdi. Kdz.Ereğli’de 1 Ekim Yaşlılar Haftası nedeniyle düzenlenen bir etkinliğe de katılmanın ardından “Musa’nın Yeri”nde akşam yemeğinde bir araya gelindi. Kdz.Ereğli Belediye Başkan Vekili Selime Yılmaz, Kdz.Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel, Gençlik Meclisi Başkanı Ertan Acur, Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Eken, Mustafa Kemal Bektaş, Kdz.Ereğli Sanat Kurumu Derneği Başkan ve Yöneticileri, davetliler, jüri üyeleri ve yarışmada dereceye girenlerin katıldığı müzikli gecede konuşma yapan Kdz.Ereğli Belediye Başkan Vekili Selime Yılmaz, “Kdz.Ereğli Belediyesi olarak bu tür etkinliklere destek veriyoruz. Geleneksel hale getirilmesi hedeflenen “Kdz.Ereğli Şiir Festivali”ne de destek vermeye her zaman hazırız. Bu etkinliğe katkısı olan herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

 

BELEDİYEYE TEŞEKKÜR

Kdz.Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel’de konuşmasında Kdz.Ereğli Şiir Festivali’nin ilk kez düzenlendiğini ilk kez düzenlenmesine rağmen de ilgi gördüğünü belirterek, “Mutlu olduk katılımda yüksek oldu umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda şiir festivali geleneksel hale gelip amacına uygun bir proje olarak devam edecektir. Bize bu anlamda her konuda destek veren Kdz.Ereğli Belediyesine teşekkür ediyoruz” sözleri ile değerlendirmede bulundu.

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL 3 GÜN

Kdz.Ereğli Sanat Kurumu Derneği Başkanı Durmaz Demiroğlu’da, ilk kez düzenlenen şiir festivalinin 1 güne sıkıştırıldığını önümüzdeki yıl bu festivali 3 günlük süreye yaymak istediklerini belirterek Kdz.Ereğli’ye gelen şiir dostlarına, Kdz.Ereğli Belediyesine, şiir yarışması katılımcılarına ve jüri üyelerine teşekkür etti.

 

JÜRİ EREĞLİ’Yİ SEVDİ

Jüri üyeleri de yaptıkları konuşmalarda Kdz.Ereğli’de bulunmaktan son derece memnun olduklarını belirterek, “Kdz.Ereğli aydın bir kent. Ereğli’ye geldik ve burayı görünce gerçektende çok güzel bir yer olduğunu gördük. Bu tür etkinliklerin sadece Kdz.Ereğli’de değil diğer bölgelerde de artarak devam etmesi gerektiğine inanıyoruz, bu tür etkinlikler artarsa inanıyoruz ki aydınlık her noktada ilerlemeye devam edecektir. Şiir festivalinin düzenlenmesinde emeği olan ve her türlü katkıyı verenlere ve bize sıcak ilgi gösteren herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dediler.