Basın Konseyi’nin yayımlanan Yüksel Kurul kararları toplumu gazetecilik mesleğinin etik ilkeleri konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.

Kurulun son kararlarından biri de, Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç ile ilgiil. Kekeç’e, Ekrem İmamoğlu’nun şikayeti üzerine verilen kınama cezasının ayrıntısı şöyle açıklandı:

ŞİKAYETÇİ : Ekrem İMAMOĞLU

ŞİKAYET EDİLEN : Ahmet KEKEÇ (Star Gazetesi yazarı)

ŞİKAYET KONUSU : Star Gazetesi’nde 12.04.2019 tarihinde şikayet edilen yazar Ahmet Kekeçimzasıyla yayımlanan ‘Yüzündeki şey bir Fetullah maskesidir!’ başlıklı yazıda yer alan ifadelerin, Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal ettiği ileri sürülmüş, Basın Konseyi’nce gereken işlemin yapılması talep edilmiştir.

ŞİKAYETÇİNİN İDDİALARI :

Şikayetçi Ekrem İmamoğlu’nun avukatları Kemal Polat, Sercan Polat ve Melike Akbaş tarafından, 24.04.2019 tarihinde yapılan şikayet başvurusunda, şikayet konusu yazıda yer alan ifadelerin, müvekkillerinin kişilik hakları ve saygınlığını zedelediği ve Basın Meslek İlkelerini ihlal ettiği öne sürülmüştür. Yazıdaki bu ifadelere örnek olarak:

“Birileri Ekrem İmamoğlu’nun Samanyolu TV’de ‘kadrolu yorumculuk’ yaparken sarf ettiği sözleri bulup çıkarsın…. Bir de Fenerbahçe aleyhindeki sözleri… En hafifinin ‘şikeci Fenerbahçe’ olduğunu söyleyeyim de…

Dolayısıyla yüzündeki ‘hoşgörü maskesi’ bir Fetullah maskesidir”

İfadeleri kullanıldığı, bu ifadelerin Basın Meslek İlkeleri’ne aykırı olduğu,

Şikayetçinin ‘Yüzünde Fetullah maskesi’ olduğu iddiasının maddi ve görünür gerçeğe aykırı olduğu ve kendisinin dayanaksız olarak FETÖ/PDY terör örgütüyle ilişkili gibi gösterildiği,

Soyut suçlama ve iddialara yer verilen yazıda şikayetçinin aslında bir ‘terörist’ olduğu algısının yaratılarak, kişilik haklarının ihlal edildiği,

Şikayet konusu yazıda eleştiri sınırlarının aşıldığı; şikayetçiye suç isnadındabulunulduğu savunulan başvuruda yazar Ahmet Kekeç hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden işlem yapılması talep edilmiştir.

UZLAŞMA ÖNERİSİ :

Şikayet başvurusu Star Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç’e ulaştırılmış, posta ‘alındı’ belgesi gelmiştir. Şikayet edilen Şikayetle ilgili olarak yanıt vermemiş ve uzlaşma talebinde bulunmamıştır.

DEĞERLENDİRME :

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Genel Sekreterlik önerisini dinledikten sonra konuyu tartışmaya açarak görüşmüş ve aşağıdaki karara varmıştır.

Şikâyet konusu yazı, yazarın 31 Mart seçim kampanyası sırasında ve seçim sonrasında şikayetçi Ekrem İmamoğlu hakkında kaleme aldığı köşe yazılarından biridir. Yazarın dilediği konuyu köşesine taşıması, yorumlayıp değerlendirmesi, tasvip etmediklerini eleştirmesi; sert ve rahatsız edici üslupkullanması, hatta gerçek olduğuna inandırıcı ve makul nedenleri ortaya koymak koşuluyla suçlamada bulunması da doğaldır.

Gazetecinin görevi, gerçeği bulup ortaya çıkarmak ve halkı bilgilendirmektir. Bunu yaparken elbette yorum yapıp eleştirme hakkına sahiptir. Ancak şikayet konusu yazının ‘Yüzündeki şey, bir Fetullah maskesidir!’ başlığı ve yazarın kullandığı üsluptan da anlaşılacağı gibi, Şikayet edilen Şikayetçiyi, FETÖ/PDY terör örgütüyle ilişkilendirilmektedir.

Şikayetçinin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan bir televizyondaki yorumculuğuyla ilgili şikayet konusu yazıdaki, “Birileri Ekrem İmamoğlu’nun Samanyolu TV’de ‘kadrolu yorumculuk’ yaparken sarf ettiği sözleri bulup çıkarsın…. Bir de Fenerbahçe aleyhindeki sözleri… En hafifinin ‘şikeci Fenerbahçe’ olduğunu söyleyeyim de gerisini siz tamamlayın…” sözlerinden başka şu ifadeler de yer verilmiştir:

Hiç hoşgörülü ve hazımlı değil. Bilakis hazımsız ve terbiyesiz bir adam.. (Seçim kampanyası döneminde de birkaç kez ‘sızma’ yaptı. Yani, açık verdi.) Kendisine PKK’lılarla ittifakı soran seçmenlere karşı ‘terbiyesizleşti…’ Bununla da kalmadı, terörün sorumlusu olarak Saray’ı göstererek, terbiyesizliğine ‘level’ atlattı.

Hülasa Ekrem İmamoğlu, bize gösterdiği ‘adam’ değildir. Sinsi, kurnaz ve kindar adamdır.

Dolayısıyla, yüzündeki ‘hoşgörü maskesi, bir Fetullah maskesidir. Bilin de ona göre!”

Şikayet konusu yazıdaki “Yüzündeki ‘hoşgörü maskesi’ bir Fetullah maskesidir”, “Bilakis hazımsız ve terbiyesiz bir adam”, “terbiyesizleşti”, “terbiyesizliğe level atlattı”ifadeleriyle eleştiri sınırları aşılmış, şikayetçinin kişilik hakları hedef alınmış ve hakaret edilmiştir.

Yazıda, Şikayetçi hakkında açılan herhangi bir soruşturma ve davadan söz edilmeden “Fetullahçılık yapıyordu” ifadesine yer verilmesi, Şikayetçiye yönelik kanıt gösterilmeden yapılan suç isnadıdır.

Açıklanan bu nedenle şikayet konusu yazıda Basın Meslek İlkeleri’nin “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü maddesi ile,

“Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez”şeklindeki 9’uncu maddesinin ihlal edildiği kanaatine varılmıştır.

SONUÇ :

Basın Konseyi Yüksek Kurulu 22.05.2019 tarihli toplantısında, 12.04.2019tarihli Star Gazetesinde Ahmet Kekeç imzasıyla yayımlanan ‘Yüzündeki şey bir Fetullah maskesidir’ başlıklı yazı hakkında, Ekrem İmamoğlu’nun avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruyu görüşerek:

a) Şikayetin kabulüne,

b) ‘Yüzündeki şey bir Fetullah maskesidir!’ başlıklı yazıda Basın Meslek İlkelerinin 4 ve 9’uncu maddelerinin ihlali nedeniyle Ahmet Kekeç’in KINAMASINA, oy çokluğu ile karar vermiştir.