Umut Vakfı tarafından yayımlanan “Hukukun üstünlüğü ve bireysel silahlanmanın önlenmesi için mücadele eden Umut Vakfı 25 yaşında.” Başlıklı katalog Gazetemiz Haber Merkezine de ulaştı. 

Oğlu Umut Önal’ın  silahla öldürülmesi üzerine, insanın en temel  yaşam hakkı olan yaşama hakkını hukukun üstünlüğüyle korumak,  adalete ve barış kültürüne olan inançla, bireysel silahlanmaya karşı  mücadele için “Umut Vakfı”nı kuran Nazire Dedeman Çağatay’ın kızı Özben Önal “Hayatımızdan sevgi eksik olmasın…” sözlerinin yer aldığı kataloğunda görüşlerini şöyle ifade etti:

ÖNSÖZÜ YAZDI AMA BASIMINI GÖREMEDİ

“Sevgili annem Nazire DEDEMAN'ın yaşadığı hukuksuzluklar nedeniyle kurulmasına önderlik ettiği Umut Vakfı, kendisinin 4 Şubat 3019 tarihinde vefatına kadar yanı çeyrek yüzyılda; her şeye rağmen "yurttaşların hukuka, adalete olan inançlarını kaybetmemesi, hukukun her alanda üstün kılınabilmesi, iyi bir yurttaş olabilme bilincinin kazandırılması, yaşanan uyuşmazlıkların uzlaşmayla çözümlenebilmesi" amacıyla seminerler, paneller düzenlendi... "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüş"leri yaparak bireysel silahlanma ve sonucunda yaşanan acılara, mağduriyetlere dikkat çekti... İnsanların görselliğin çekiciliğiyle uyarmak için her yıl değişik alanlarda yarışmalar düzenlendi; sergiler açtı...

Canım annemin de önsözünü yazdığı, ancak basımını göremediği bu katalogda; Umut Vakfı'nın 25 yılına bir kez daha tanıklık edeceksiniz...

Umutlarımızın yitirilmemesi, eksilmemesi dileğiyle, annemin de dediği gibi:

"Umut dolu yarınlara..."

Hayatınızdan sevgi eksik olmasın…”

“TÜM DÜNYANIN ÇOK BÜYÜK GEREKSİNİMİ”

270 sayfalık katalogda,  Vakfın Kurucusu ve Şubat 2019’da kaybettiğimiz Nazire Dedeman Çağatay’ın görüşleri de şöyle yer aldı:

“Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü kavramları üzerinde çok durulmasına karşın, ülkemiz insanlarının bilincinde açıklık kazanmamıştır. Bu da, bireylerin “konunun kanun yapıcıları ilgilendirdiği” düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Oysa vatandaşlık hakkı ve sorumluluğuna inanan toplumlar hukuku ve adaleti var edebilmektedir ve etmelidir. Buna başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyanın çok gereksinimi olduğunu biliyorum. Onurlu toplumlar hukuka saygılı, insanca yaşama hakkını koruyabilen toplumlardır. Onur, barışın saygınlık tartısı, gelişmenin hak ve özgürlükten sapmayan yol gösterici pusulasıdır…

Ve  biliyoruz ki, insan onuru hukuk devletimin benimsenmesi, hukukun korunması ve gelişmesi ile eş anlamlıdır..

Umut Vakfı olarak gençlerin şiddetten yana değil, barıştan yana bireyler olarak yetişmesini amaçladık. Bu doğrultuda; şiddetsiz bir toplum özlemiyle toplumsal zihniyet ve algının değişmesi, şiddetten uzak bir yapının oluşabilmesi amacıyla “çatışma, çözme, uzlaşma, arabulucuk”  konularında  kurulduğumuz günden bu yana toplantı, seminer ve çalışmalar yapıyoruz.

Hukukun üstünlüğüne, barış kültürüne inançla bireysel silahlanmaya da dikkat çekmeyi amaçlayan Umut Vakfı; 25 yıl da yaptıklarını şu an elinizde bulundurduğunuz bu kataloğa sığdırmaya çalıştı. Bu çabamız devam edecektir. Emeği geçen herkes e teşekkür ederiz.

Umut dolu yarınlara.”