Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcisi Angela Kane, 11-17 Haziran 2012 Silahlı Şiddete Karşı Küresel Eylem Haftasında aile içi silahlı şiddete ve silahlı şiddetin cinsiyet boyutuna vurgu yapan bir konuşma yaptı. "yasadışı silahlar yasadışı sahipleri tarafından ev halkını sindirmek ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet uygulamak için kullanılmaktadır" dedi ve " silahlı şiddetin her çeşit tezahürünün engellenmesinde sivil toplumla işbirliğini geliştirmek ve pekiştirmek" için bütün hükümetlere çağırıda bulundu.
IANSA Kadın Ağı, ATT ve UNPoA küresel eylem haftasına kadınların katılımını arttırmak, silahlı şiddetin cinsiyet boyutuna dikkat çekmek için Aile İçi Şiddeti Silahsızlandırın kampanyası beraberinde savunuculuk faaliyetlerine devam etmektedirler. Dünya çapında 90'dan fazla ülkede 250 sivil toplum örgütü ile kurmuş olduğu ağ sayesinde etkin çalışmalar yapan IANSA'nın bu haftaya özel olarak yayınladığı çalışmaları bulunmaktadır:
ATT (Arms Trade Treaty)
IANSA Kadın Ağı, Barış ve Özgürlük (WILPF) için Uluslararası Kadın Ligi, Uluslararası Af Örgütü ve ATT cinsiyete dayalı şiddetin önüne nasıl geçileceğini gösteren bir çalışma başlatacak. Bu çalışma, ATT için Temmuz ayında silah transferleri ile ilgili müzakerelere girerken yanında yararlı bir araç olarak yer alacak. Bugüne kadar IANSA Kadın Ağı tarafından hazırlanmış daha genel bir çalışmanın orijinal metni için silah zoruyla cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesi için önemli bir fırsat: ATT
UNPoA (United Nations Programme of Action)
IANSA'nın Birleşmiş Milletlerin politika yapıcıları ve saha personeline yardımcı olmak için tasarlamış olduğu, somut örnekler verilen toplumsal cinsiyet eşitliğinin etkin uygulanması için esaslar metni de bu hafta yayınlanmıştır.
Yukarıda bahsedilen metinleri zaman içinde Türkçeye çevirerek sivil toplumun ve araştırmacıların hizmetine sunmaya çalışacağız. Dileğimiz bu çalışmaların bir şekilde Türkiye'deki silahlı şiddeti ve kadına yönelik silahlı şiddetti azaltmaya yardımcı olmasıdır.
İyi haftalar,
Umut Vakfı