Köseağzı’nda yapılmak istenen termik santral için ÇED raporu alabilme girişiminin önündeki en büyük engel, bu mevkideki tescili yapılmış tarihi iki çınar. Fısıltı gazetelerinin, bu çınarların ortadan kaldırılarak ÇED raporunun alınmasına çalışıldığını iddiaları gündeme düşünce, yöre halkı harekete geçti…

 

Kdz. Ereğli başta olmak üzere bölgenin üzerine bir kabus gibi çöken Köseağzı’na termik santral yapımı girişiminde, gözler ÇED raporu başvurusuna çevrildi. Kdz. Ereğli’nin sosyal yaşam alanı olarak gördüğü Köseağzı’nın koy olarak da liman yapımına müsait olması ve termik santral kuracağını öne süren TTK’nın rödevansçı şirketlerinden Hema’nın, yöre halkının can güvenliği hiçe sayarak girişimlerine devam etmesi fısıltı gazetelerini harekete geçirdi. 2005 yılında tescili onaylanan ve koruma altına alınan Köseağzı’ndaki iki tane çınarın ÇED raporunun alınmasının önündeki engelin ortadan kaldırılması düşüncesindekilerin, çınarların yakılarak yok edilmesi için plan yaptıklarına dönük halk arasında yayılan söylenti endişe yaratıyor.

Yöre halkı; bu çınarları yakın gözetime alarak  gizli denetimlerle korumaya çalışırken, bu tür söylentiler çok boyutlu ve uç noktalardaki iddialarla devam ediyor. Köseağzı’ndaki çınarları ortadan kaldırarak yok etmek ile ilgili söylentilerin artması,  olaydan kuşku duyanları nöbet tutmaya iterken, çevrede dolaşanlar da yakından takip ediliyor.