Ev hanımları, apartman önleri, balkon ve sokak aralarında "kış aylarının grip ilacı" diye bilinen tarhananın yapımı için imece usülüyle çalışıyor.

 

Büyük bölümü yoğurttan oluşan tarhana, besleyici olduğu kadar toz halde saklanabilmesiyle soğuk kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber ve ince kıyılmış soğanı hamur halinde karıştıran ev hanımları, üzerini bezle örttükleri harcı mayalanması ve kabarması için birkaç gün bekletiyor.Mayalanan harç, parçalar halinde bezin üzerine diziliyor ve kuruması sağlanıyor. Kuruyunca da Elle ovulup toz haline getirilerek saklanıyor.

Ev hanımı Funda Kayacan, kış mevsimi için imece usulüyle tarhana yapımına başladıklarını belirterek, bunun için pastırma sıcakları olması gerektiğini söyledi.
Tarhana yapmanın zahmetli olduğunu ifade eden Kayacan, "İlçemizde genelde köylerde tarhana yapımı imece usulüyle gerçekleşiyor" diye konuştu. 

 

Elif Ünal da yaklaşık bin yıllık geçmişi olan tarhanayı pazarda satarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu vurgulayarak, "Tarhana yapımı kolay değil, bir günümüzü alıyor. Güneşin altında saatlerce tarhananın kurumasını bekliyorsunuz. Kuruttuğumuz tarhanayı toz haline getirdikten sonra poşetlere koyarak pazarda satıyoruz. Alıcısı çok fazla. Özelikle kış mevsiminde fazla talep oluyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerdeki organik pazarlardan tarhanaya büyük talep var" şeklinde konuştu. 

                  

(Haber: Cem Sürmeneli)