CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle ilgili verdiği soru önergesinde; borcunu ödeyemeyenlerin sayısının artmasının sebebini sordu.

 

Köktürk, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin'in, borcunu ödeyemeyen bireysel müşteri sayısının 2012 yılında 773 bin kişiye ulaştığını açıkladığına dikkat çektiği soru önergesinde şöyle dedi:

 

'Keskin, takibi gecikmiş alacakların toplam kredilere oranında 2012 yılının ilk yarısında artış olduğunu vurguladı. Genel olarak kredi yavaşlamasının KOBİ kredilerine de yansıdığını gördüklerini açıklayan TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, tahsili gecikmiş alacaklarda 160 bine inen KOBİ sayısının, 2012 yılında 190 bine ulaştığını bildirdi.

773 bin tüketici borç batağında TBB Genel Sekreteri Keskin, banka borcunu ödeyemeyen tüketici sayısının 773 bin kişiye yükseldiğini, 190 bin KOBİ'nin de kredi borcunu veremediğini açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, borcunu ödeyemeyen bireysel müşteri sayısının 2012 yılında 773 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Şimdi yavaşlamış bir miktar seyir izliyor ve son üç ayda borcunu ödemeyen kişi sayısındaki artış 100 bin düzeyinde oldu.

 190 bin KOBİ borcunu geciktirdi

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, tahsili gecikmiş alacaklarda 160 bine inen KOBİ sayısının, 2012 yılında bu rakamın 190 bine geldiğini bildirdi.  Keskin, KOBİ'lerin krediye erişimine bakıldığında, kredi kullanan KOBİ sayısının 1 milyon 800 bine ulaştığını gördüklerini, genel olarak kredi yavaşlamasının KOBİ kredilerine de yansıdığını gördüklerini açıkladı. Keskin, KOBİ'lerin istediği kredi, cirolarının belli bir rakamına karşılık geliyor. Bu durumda siz, banka olarak kesinlikle KOBİ'ye kredi verilmemesi yönünde değerlendirmede bulunursunuz. Şu anda KOBİ'lerin en büyük sıkıntısı krediyi geri ödeyememek ve bilançolarının yetersizliğinden kullanamadıkları krediler değerlendirmesinde bulundu. (Ulusal basından)

Buna göre;

1.      Ülkemizin zenginleştiği, milli gelirin arttığı yolundaki söylemlerinizle, ülkemizde borcunu ödeyemeyenlerin sürekli artması bir çelişki değil midir?

2.      Yukarıdaki KOBİ'lerle ilgili açıklamalara bakınca, KOBİ'lerin zor bir dönemden geçtikleri anlaşılmaktadır. Bu konuda alınan herhangi bir önlem var mıdır?

3.      Şubat 2013 itibariyle devlete borcu olan KOBİ sayısı kaçtır? Bunların toplam borcu nedir?

4.      2012 yılı itibariyle ülkemizde kapanan KOBİ sayısı nedir? Bu KOBİ'lerin kullandığı ve ödeyemediği kredi miktarı TL olarak nedir?'