Birleşik Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş Sendikası Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, YÖK Genel Kurulu'nun, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasını tamamen kaldırdığını belirterek, AKP ve YÖK halkı aldatıyor. Gerçek adalet, katsayı kaldırılarak değil, üniversiteye giriş sınavı kaldırılarak sağlanabilir dedi.

Başaran, yazılı açıklamasında şunları söyledi;


YÖK, HUKUK KURALLARINI VE YARGI KARARLARINI YOK SAYAN BİR SİYASİ İKTİDARIN GÜCÜNE GÜÇ KATMAKTADIR
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında bilimsel özerkliği yok etme göreviyle kurulan YÖK, AKP döneminde darbe ruhuyla örtüşen özüne yeniden dönmüştür. Bu haliyle YÖK, hukuk kurallarını ve yargı kararlarını yok sayan bir siyasi iktidarın gücüne güç katmaktadır. YÖK Genel Kurulu, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasını tamamen kaldırdı. YÖK benzer bir girişimi daha önce de yapmış, sendikamızın ve İstanbul Barosu'nun açtığı davalarda yapılan hukuka aykırılık tespitiyle bu girişim etkisiz kılınmıştı. Ancak YÖK bizzat başkanının ağzından yargı kararlarını tanımayacağını ilan etmişti. YÖK Genel Kurulu'nun güncel katsayı düzenlemesi, bu yanlı anlayışın ürünüdür. Daha önce de defalarca ifade ettik; milli eğitim sisteminin temel hedef, ilke ve amaçları değiştirilmeksizin yapılan katsayı düzenlemesi, ortaöğretim kurumlarının yönlendirme hedefine odaklı hukuki düzenlemelerini ve bu kapsamda, 'alan/dal' uygulamalarını ortadan kaldırır. Milli Eğitim mevzuatına yön veren pedagojik tercihler ve hukuki yörünge temelden değiştirilmediği sürece, iyi yapılandırılmış bir eğitim sisteminden söz etmemiz mümkün değildir. YÖK, eğitim sisteminin yönlendirme esası gereği örgütleniş biçimindeki bütünlüğünü bozacak, alan/dal, mesleki eğitim, genel lise eğitimi gibi ayrımları ve yargı kararlarını geçersiz kılacak nitelikte katsayı düzenlemesi yapamaz. Katsayı uygulamasının hareket noktası, öğrencilerin mesleki eğitim, genel lise eğitimi ve genel liseler içinde alan/bölüm seçerek oluşturdukları birikimin adil bir değerlendirmeye tabi tutulmasını sağlamaktır. Kaldı ki, farklı katsayı uygulaması, sayısız yargısal uygulama örneği ile tecrübe edildiği üzere, ulusal hukuka ve Avrupa İnsan Hakları  Sözleşmesi'ne aykırı değildir.


AKP, MEVCUT SINAV SİSTEMİNİ İSTİSMAR ETMEYE ÇALIŞIYOR
Hemen ifade edelim ki; AKP ve YÖK kamuoyunu yanıltmaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adını üniversitelere verme telaşına düşen YÖK için amaç, adalet ve eşitlik sağlamak değildir. Kamuoyunun yakından izlediği üzere sendikamız Eğitim-İş, mevcut ezberci eğitim sistemine ve dershane merkezli bu sistem üzerinde yükselen sınav odaklı yüksek öğretim sistemine en net muhalefeti ortaya koyan emek örgütüdür. Biz kamu vicdanında derin yaralar açan, adalet duygusunu yok eden sınav odaklı sistemin zaman geçirilmeksizin terk edilmesini, yerine eşit, parasız ve bilimsel eğitim hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Her yurttaşımız, yeteneklerine ve hayallerine uygun bir yükseköğrenim hakkından yararlanabilmelidir. Oysa güncel katsayı düzenlemesi doğrudan doğruya sınav merkezli eğitim sistemini pekiştirme hedefine odaklı bir uygulamadır. Üniversiteye giriş sınavının kaldırılması, AKP'nin en güçlü arka bahçelerinden olan tarikat egemenliğindeki özel dershane sektörünü yok edecektir. Ve yine AKP'ye kadro yetiştirme merkezi haline dönüştürülmeye çalışılan İmam Hatip Liseleri'nin ayrıcalıklarını sona erdirecektir. Bu nedenle AKP, mevcut sınav sistemini istismar etmeye çalışmaktadır. Mevcut düzenleme hukukçularımız tarafından zaman geçirmeksizin incelenecek ve konuyla ilgili olarak sendikamız üzerine düşen sorumluluğun gereğini yasal zeminde yerine getirecektir.