Yılmaz, Kanal 7 televizyonunda yayımlanan programda, 19 Ocak Cuma günü başlayacak yarıyıl tatili öncesinde öğrenci ve öğretmenlere tavsiyelerde bulundu ve eğitim sistemindeki gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Karnelerin öğrencilerin başarısını değil, verilenden ne kadarının kağıda dökülebildiğini veya dille ifade edilebildiğini gösterdiğini belirten Yılmaz, her öğrencinin başarılı olduğunu söyledi.

Yılmaz, öğrencilere tatilde dinlenmelerini tavsiye ederek, "Her zaman tatillere girerken Bakanlık olarak açıklama gönderiyoruz. Öğretmenlere diyoruz ki, 'Lütfen öğrencilerinize ödev vermeyin.' Hiçbir öğrenciye biz ödev verilmesini istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Öğrencilerin tatilde bulundukları illerdeki tarihi yerleri, müzeleri, kütüphaneleri gezmelerini öneren Yılmaz, "Ankara'da ise Ankara'yı gezsinler, Sivas'ta ise Sivas'ı, Konya'da ise Konya'yı gezsinler. Konya'da Mevlana'yı gezince, Yazma Eserler Kütüphanesi'ni gezince, Selimiye Camisi'ni gezince, bu kendilerinin en güzel eğitimi olur. Bunu ödevden saymasınlar." dedi.

Yılmaz, öğrencilere tatilde bol bol kitap okumalarını da tavsiye ederek, bunun öğrencilerin iç dünyasını zenginleştireceğini, onlara yol göstereceğini ve yarınlara umutla bakmalarını sağlayacağını belirtti.

Bakan Yılmaz, öğretmenlerden, öğrencilerini kitap okumaları ve bulundukları illerdeki yerleri gezmeleri konusunda yönlendirmelerini talep etti.

 

"Evlatlarımızı elektronik bağımlılıktan kurtarmalıyız"

Öğrencileri, kişiyi asosyal yapan, çevre ve ailesinden koparan, dünyadaki gelişmelerden dışarıda tutan teknoloji bağımlılığına karşı korumak gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Teknolojik zemine doğru herkes kayıyor. Kimisi çok hızlı kayıyor, kimisi adım adım gidiyor. O halde adım adım giderseniz kontrollü gidiyorsunuz ama adım adım gitmeyip de sürükleniyorsanız o zaman nerede duracağınızı da bilmezsiniz." dedi. Okullarda okuryazarlık dersi olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: "Medya okuryazarlığını evlatlarımıza kazandırmak istiyoruz. Medyadan her duyduklarına, her gördüklerine inanmamalarını, mutlaka sorgulayıcı olmalarını ve onun kendilerini değil kendilerinin onu kullanmasını istiyoruz. Teknolojiyi de öyle, teknoloji okuryazarlığında teknolojinin bizi kullanmasına izin vermeyelim."

Yılmaz, teknoloji bağımlılığının sadece Türkiye'nin problemi olmadığını, gelişmiş ülkelerde de bu problemin olduğunu bildirdi.


Sınavla girilecek okullar

Liselere kayıt uygulamasına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, kayıt sürecinin basit ve sade hale getirildiğini, herkesin kendi mahallesindeki okula gideceğini bildirdi. Bunun Türkiye'nin bildiği bir sistem olduğunu aktaran Yılmaz, "Hangi okullara sınavla girileceğini nisan ayının sonunda veya mayıs ayının ilk yarısında açıklayacağız. Üzerinde hala çalışıyoruz." dedi.

Yılmaz, amaçlarının uzun dönemde okullara sınavsız girişi sağlamak olduğunu ifade etti.

"İmam hatip liselerine ilginin azaldığı, söz konusu okullarda eğitim kalitesinin düştüğü"ne yönelik iddialara ilişkin Yılmaz, "Bu değerlendirmelerin hiçbirisi doğru değil" karşılığını verdi.

İmam hatiplerin doluluk oranının yüzde 86 olduğunu, bunun normal olduğuna işaret eden Yılmaz, yeni açılan imam hatip liselerine birinci sınıftan öğrenci alındığını, her geçen sene bu okullarda eğitim gören öğrenci sayısının artırılacağını söyledi.

Bakan Yılmaz, "Üniversiteye girişte geride kaldıkları"na yönelik iddiaların da doğru olmadığını belirterek, "Şu andaki imam hatip liselerinin oranı yüzde 12. Yüksek öğretime geçişteki oranı yüzde 18. Kendi oranlarının daha üzerinde bir başarıyı yakalamış." ifadesini kullandı.

 
(Anadolu Ajansı)