Türkiye Kamu-Sen, Ağustos ayı için tek kişinin yoksulluk sınırını 1472 lira olarak hesapladı.
Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Salim Alemdar, genel merkezlerinin Ağustos ayı için tek kişinin yoksulluk sınırını 1472, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 2 bin 930 lira olarak hesapladığını belirtti. Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nce, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Ağustos 2010 fiyatlarına göre hazırlanan "asgari geçim endeksi" sonuçlarını açıklayan Alemdar, buna göre, Ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği biçimde beslenebilmesi için günlük 22,53 lira harcama yapması gerektiğini belirtti. Bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı 675,87 lira olurken, ortalama 1404,54 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 48,12'sini oluşturduğu ifade eden Alemdar, Türkiye İstatistik Kurumu verilerindeki konut giderleri ise bir memurun Ağustos ayı ortalama maaşının yüzde 34,39'una denk geldiğini söyledi.
Alemdar, "Buna göre, bir me-mur, ortalama maaşının yüzde 82,51'ini yalnızca gıda ve ba-rınma harcamalarına ayırırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için maaşının yüzde 17,49'unu kullanıyor.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını kar-şılaması için Ağustos ayı ma-aşından geriye 246 lira kalıyor. Araştırmada, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise 1124,34 olarak hesaplandı" dedi.